На 17 ноември 1855 г. шотландският изследовател на Африка Дейвид

...
На 17 ноември 1855 г. шотландският изследовател на Африка Дейвид
Коментари Харесай

Денят 17 ноември: Ливингстън открива водопада Виктория

На 17 ноември 1855 година шотландският откривател на Африка Дейвид Ливингстън открива огромен водопад на река Замбези и го посочва Виктория - в чест на британската кралица. Откритието Ливингстън направил, до момента в който търсел търговски път към източноафриканския бряг.

Водопадът се счита за една от най-големите географски забележителности на Африка. Намира се на река Замбези сред африканските страни Замбия и Зимбабве. Местното име на водопада е Mosi-oa-Tunya (на един от локалните езици значи трещящ дим), вероятно тъй като в равнината към Замбези от десетки километри разстояние се вижда облак мъгла над водопада. Племената, които започвали да се заселват по тези места в края на I век, може би дълго не са подозирали, че гърми умерено течащата, разлята към безчет острови река, която ненадейно се хвърля в тясна дълга бездна, с цел да продължи отново по този начин спокойна и пълноводна по пътя си на изток през Централноафриканското плато към Индийския океан.

Виктория и площта към водопада е включена в два национални парка - „ Гърмящият пушек “ в Замбия и „ Виктория фолс “ (Victoria Falls) в Зимбабве. Тропическата растителност, грижливо поддържаните алеи и сенчести места за почивка, дружно с хабитата на антилопата импала, трансформира Виктория в основна туристическа атракция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР