На 17 май, за 12-ти път в 11 града от

...
На 17 май, за 12-ти път в 11 града от
Коментари Харесай

Важна информация за всеки, страдащ от хипертония

На 17 май, за 12-ти път в 11 града от страната ще бъде маркиран Световният ден на хипертонията с национална здравна акция по самодейност на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация „ Национална мрежа Сърце за сърце “, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България и други Тази година тя ще премине под надпис „ НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ – ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ИНСУЛТ “ и за първи път е подкрепена финансово от дарителската акция на Райфайзенбанк " Избери, с цел да окажеш помощ ". Общо 74 чиновници на банката направиха своя избор за идеята, като общата сума, дарена от тях и от банката е близо 9000 лева, написа Zdrave.to.

Повишеното кръвно налягане (КН) понастоящем е причина за гибелта на 9.4 милиона в света всяка година и тази цифра продължава да нараства заради застаряването на популацията световно. Причината за високото КН е обяснима с идентифицируеми рискови фактори на средата като свръхтегло, ексцесивен банкет на алкохол и сол с храната и незадоволителна физическа интензивност.

Предсърдното мъждене (ПМ) е най-честата аритмия в резултат на хипертония, която утежнява качеството на живот, покачва риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушавания, учестява и утежнява сърдечната непълнота. България не разполага с точна статистика за броя на болните в последните три години, само че се смята, че от сърдечна непълнота у нас страдат над 140 000 души. Смъртните случаи надвишават 20 000 годишно, което съставлява към 18% от всички умряли. Броят на хората, които губят борбата с заболяването, прогресивно се усилва.

Мозъчният инсулт е втората водеща причина в целия свят, последваща ССЗ, асоциирана с: неприятна прогноза, висок % на рецидив, нараснала смъртност и растеж на разноските за здравната система. Над 12 милиона инсулта се дължат на нарасналото кръвно налягане, като е нараснал рискът от изострен инсулт при прехипертония и в млада популация. Смъртността от мозъчен инсулт в България

продължава да е доста по-висока в съпоставяне със смъртността в Европа. През 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са умряли 38 на 100 000 души, а в България - близо 154 на 100 000 души, т.е. смъртността е близо четири пъти по-висока. Един главен проблем в нашата здравна система е незадоволителното съдействие сред организациите за обезпечаване на оптимална грижа за пациентите.

Скрининговите изследвания по самодейност на Българската лига по хипертония и сътрудници, направени на обществени места през годините, сочат данни за висока периодичност на хипертонията и непълен надзор при към този момент настъпили затруднения. Това стимулира провеждането на осведомителните акции и измервания на артериално налягане в Световния ден на хипертонията.

На 17 май 2018г., от 11 до 18ч., в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Благоевград и Кърджали на обществени места ще бъдат ситуирани пунктове, където жителите ще се осведомят по проблемите на хипертонията с опция за квалифицирани съвещания за хипертоници; ще получат книжки с нормите на държание при АХ, също и методични инструкции за държание при деца и подрастващи с АХ; ще бъдат направени проби за оценка на информираността с награди; ще се мери тегло и кръвно налягане на искащите с електронни апарати, снабдени с Afib-технология за разкриване на ПМ, без ЕКГ. Тази технология е подобаващ и сигурен способ за скрининг на асимптомно ПМ в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за следене успеваемостта на лекуване на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от ПМ.

17 май, четвъртък, 11-18 ч.

София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)

София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „ Цариградско шосе “ 10В

Пловдив - площад Централен (от западната страна на сладоледена къща Афредо)

Благоевград - ул. „ Тодор Александров “ (пред магазин Билла и Съдебната палата)

Стара Загора – Централен парк “5-ти октомври ” (до фонтаните)

Бургас - ул. „ Александровска ”, пред постройката на Общината

Варна – пред Операта - пл. Независимост / пред Фестивалния конгресен център - вход на морската градина/

Русе - площад „ Свобода ”, против Съдебна палата

Плевен - площад „ Възраждане ” против фонтаните

Хасково - пешеходна зона сред Общински и Областен съвет (площад Общински и площад Свобода)

Кърджали - площада против Мтел, монумент Димитър Маджаров

Велико Търново - парк Марно поле

Тази година, с изключение на общините, четири академични лечебни заведения в страната обявиха предпочитание да партнират на БЛХ в акцията с безвъзмездни кардиологични прегледи във връзка Световния ден на хипертонията:

УМБАЛ „ Александровска “, София – прегледи в интервала 14-31.05 от 9.30 до 20 ч. в приемен кабинет на Клиника по кардиология, записване на тел. 02/ 9230 467 и 02/9230 339.

УМБАЛ „ Св. Георги “, Пловдив - прегледи на 17 май от 10.00 до 16.00 ч.в приемен кабинет на Отделение по кардиология

УМБАЛ „ Св. Марина “, Варна – прегледи в интервала 14-31.05 в приемен кабинет на кардиологичното поделение, записване на тел.: 052/ 978302

УМБАЛ „ Д-р Георги Странски “, Плевен – прегледи на 17 и 18 май от 08 до 13 ч. в

ДКЦ, приемен кабинет №405

Световният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005г. по самодейност на Международното сдружение по хипертония и обвързваните с него акции имат за цел да обединят напъните на медицински експерти, пациенти, жители и институции за разпространение на обществената значителност на болестта, за значимостта на предварителната защита, контрола и лекуването му.

Инициативата се поддържа публично от Международното сдружение по хипертония (ISH), Световният ден на бъбречните болести (WKD), Световната самодейност по проблемите, свързани с потреблението на сол и здравето (WASH) и Международната диабетна федерация (IDF). Всички тези организации (WHD, WKD, WASH, IDF) работят взаимно за повишение информираността на популацията в международен мащаб за смисъла на високото кръвно налягане, като рисков фактор за пораждане на разнообразни сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречни и други затруднения. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР