На 17 май Рут Колева ще има концерт в зала

...
На 17 май Рут Колева ще има концерт в зала
Коментари Харесай

Рут Колева е готова за промяна и избира трудния път

На 17 май Рут Колева ще има концерт в зала " България ", с който ще означи края на една фаза от кариерата си и началото на идната. Тя е част от организацията на две идни събития - Sofia Live Festival през юни и конференцията SoAlive през октомври. Според нея " географската дискриминация " към българските реализатори е фактор в бъдещето им, а вкъщи те са тренирани да са оптимално " комфортни " за мощните на деня. На 17 май Рут Колева ще има концерт в зала " България ", с който ще означи края на една фаза от кариерата си и началото на идната. Тя е част от организацията на две идни събития - Sofia Live Festival през юни и конференцията SoAlive през октомври. Според нея " географската дискриминация " към българските реализатори е фактор в бъдещето им, а вкъщи те са тренирани да са оптимално " комфортни " за мощните на деня.
Срещаме се с Рут Колева в миг на артистична промяна, в няколко направления по едно и също време. Годината стартира стремително с песента Energy, като клипът на Жоро Манов надвиши 600 хиляди ротации в YouTube. През април изпълнителката показа първата си галерия като фотограф - " Дис/Хармонии " в Credo Bonum, значително успореден прочит на живота ѝ през последното десетилетие, минал в турнета и записи сред България, Западна Европа, Съединени американски щати и Азия. Междувременно на винил излиза албума ѝ Ruth от 2012 година

Следва концертът ѝ в зала " България " на 17 май, а след него тя ще бъде напълно отдадена на двете събития, на които е организационно ядро - второто издание на Summer Live Festival (23-25 юни на Колодрума в Борисовата градина) и дебюта на конференцията SoAlive (19-21 октомври) , която ще събере водещи интернационалните експерти от разнообразни области, а програмата към нея ще показа обещаващи групи както от България, по този начин и от други места в Европа.
Реклама
Публиката на 17 май ще я види в малко по-различна светлина. За нея концертът е мотив да проучва към този момент близо двайсетте си години на сцена (първите ѝ изяви и песни датират от тийнейджърските ѝ години), само че и назряващото чувство, че е по-добре да се концентрира върху есенцията на музиката, да е по-далеч от публичността. Затова и събитието е придружено от думите the last concert - не безусловно, само че за известно време.
Попът не е лесна работа
" Това не значи, че ще спра да върша музика, тя постоянно ще е съществена част от живота ми ", споделя Рут Колева. Какво ѝ се желае да остави обратно? " Личните ми усещания за изкуството се трансформираха. Иска ми се да се върна към това, което музиката ми носеше в самото начало. "

Казва, че без да е целеустремено, с годините тя е влезнала в посока и облик, които не усеща като естествените за нея. " И то макар, че в никакъв случай не съм желала да съм стандартна. " Всяка фотография, на която се види с рокля и обувки на токчета, носи дисасоциация сред същинското ѝ аз и това, което е трябвало да бъде в избрани моменти. Сега е пристигнал миг, в който " би трябвало да се извадя от тези обувки, да повървя малко боса, с цел да намеря моята нова посока ".

Преходът от интензивното издаване на нова музика към разкодирането и подобряването на цялата промишленост зад нея е нейният метод да преподреди целите си. " Светът през днешния ден може да бъде доста подправен и си давам сметка, че съм влезнала в система, която надалеч не дава отговор на това, което съм. Винаги съм желала музиката да е моята специалността и това, от което си заплащам сметките, само че не на цената на това да спре да ми доставя нравствен мир. Не желая да се трансформира в естрадно плашило. "
Рут Колева до фотографска серия, снимана в Токио Фотограф: Цветелина Белутова Реклама
Вижда дълготрайни неприятни практики в музикалната сцена и съответно на българския пазар, които вижда като настоящи трендове и за по-младите реализатори към нея. Не ѝ се желае идващите генерации да повтарят същите неточности, а точно " да се притъпиш, да си мълчиш, да станеш безсърдечен в името на финансова непоклатимост ". Според Рут е значимо актьорът постоянно да основава смисъл, а не просто да го " има в пространството, за концепцията ".

За мнозина прекосяването от сцената до всичко протичащо се зад кулисите би прозвучало като чудноват ход, само че самата тя не го вижда като значима смяна. " Черната работа не ме плаши, от 15-годишна сама си залепвам плакатите за концертите. "

Въпреки че дефинира последните си сингли като " ултрапоп ", тя не се усеща комфортно в света, в който всичко е доминирано от бързите форми, бързата консумация и неспособността за централизация, в която " невероятната ти комбинация със симфоничен оркестър и четири саксофона " се губи в шума.

" Предизвикателството да се прави качествена и интернационално звучаща поп музика е доста огромно. Хората си мислят, че като се научиш да пееш джаз, соул или изглеждаш елитарен, значи си блъснал тавана, само че поп музиката те кара да орежеш всички дивотии, които можеш да правиш с гласа си и да запазиш най-основното, верния и съответен детайл за съответната ария. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР