На 17 март църквата почита Св. преподобни Алексий, човек Божи

...
На 17 март църквата почита Св. преподобни Алексий, човек Божи
Коментари Харесай

5 красиви имена черпят днес! Почитаме човек Божи

На 17 март църквата уважава Св. преподобни Алексий, човек Божи (което значи - помощник). На този ден Християнската черква уважава паметта на Св. преподобни Алексий, човек Божи. Той е роден в античен Рим по време на ръководството на Теодосий Велики. Родителите му решили да го оженят доста рано, макар неговото желание да се отдаде на Бога.

Преди сватбата на Алексий му се явил Св. Павел, който му споделил: "Този, който обича татко и майка повече от мен, не е заслужен за мен ". Пред самия олтар Алексий погледнал кръста с скрупули, след което безмълвно напуснал църквата, като изоставил всичките си близки. Прекарал 18 години в манастир в Сирия.

Там станал доста почитан свети човек, чието тържествено и безмълвно посвещение постоянно било тематика на доста полемики освен сред монасите, само че и в обществото, на което служел. Почти целия си умишлен живот светецът, в името на своето заричане към Бога, прекарал в безмълвие и укривал своята идентичност.

Наказанията и лишенията, на които самичък се подложил поради съмнението си, били прекомерно жестоки и забулени в безмълвие. Званието "Божи човек " той получил след гибелта си, заради своето мъжество и цялостно отдаване в работа на Бога. Имен ден честват: Алеко, Алекса, Алексей, Алекси, Алексий, Алекс. Алексей е гръцко име и значи асистент. Енергията, която името носи, е на улегналост, жизнерадостност и автономия. Това име не е обременено от никаква отрицателна сила.

Притежателите му са спокойни и радостни хора, които с лекост заобикалят неприятностите. Лесно се приспособяват към нови групи, само че в случай че им липсва упоритост, стават доста мързеливи хора. Ако Алексей прояви своето самообладание и старание може да се осъществя в областта на медицината, само че в случай че елементарно губи своята улегналост, по-добре е да работи като публицист или художник. На 17 март се отбелязва и денят на Свети Патрик - един от най-важните християнски светци и патрон на Ирландия. На този ден честват всички ирландци, където и по света да се намират. В доста страни на планетата този ден е считан за празник на ирландската душа.

По традиция тържествата във връзка Деня на Свети Патрик не престават една седмица. По време на тях се изнасят концерти с ирландска музика, има танци и празнични шествия. Легендите описват, че патронът на Ирландия, Свети Патрик, се е родил в Бануен, Уелс, почти в 385 година Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се считал за богохулник. На тази възраст бил похитен и продаден в иго от група ирландци, които нападнали селото му.

По време на робството се доближил до Бога. След шест години съумял да избяга в Галия. Дванайсет години учил в манастир. През това време осъзнал, че е предназначен да покръсти езичниците. Впоследствие бил отдаден в сана на дякон, след това - на просветител и най-сетне - на свещеник. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори свещеник на Ирландия.

Патрик пътувал постоянно из Ирландия и отвън нея и обиколил доста места, кръстени по-късно на него. Създавал учебни заведения и църкви, които да му оказват помощ в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там траяла 30 години. След това се отдръпнал в графство Даун. Умрял на 17 март 461 година Оттогава тази дата се чества като Денят на Свети Патрик.

Денят на Свети Патрик се отбелязва на 17 март като държавен празник в Ирландия, Северна Ирландия, на Монсерат и в канадската провинция Нюфаундленд и Лабрадор. Патрик се смята също за настойник на Нигерия, където имало главно ирландски мисионери.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР