На 17 март 1899 г. Уилям Хенри Пикеринг открива Феба

...
На 17 март 1899 г. Уилям Хенри Пикеринг открива Феба
Коментари Харесай

17 март 1899 г. – Откриват Феба, естествен спътник на Сатурн

На 17 март 1899 година Уилям Хенри Пикеринг открива Феба – натурален сателит на Сатурн - от фотографски плаки, снимани на 16 август 1898 година в Арекипа, Перу от Делизъл Стюарт.

Наречен е на титанидата от древногръцката митология Феба. Като различно име се използва Сатурн 9. Международния астрономически съюз постановява геологическите формирания на повърхността на спътника да бъдат именувани на герои от древногръцкия мит за Язон и аргонавтите.
В продължение на повече от 100 години Феба се считаше за най-външния сателит на Сатурн, до момента в който през 2000 година не бяха открити няколко обилни по-малки обекта на далечна орбита. Феба е съвсем 4 пъти по-отдалечен от Сатурн по отношение на най-близкия си вътрешния си комшия със забележителна маса Япет и е доста по-голям от всички останали спътници на сходна орбита.

Спътниците по-близо до Сатурн от Япет се намират на орбити с ниска инклинация по отношение на екватора на планетата. Инклинацията на Феба е 17,4 градуса.
Феба е съвсем кълбовиден на форма и има диаметър от 220 километра, към 1/15 от диаметъра на Луната. Спътникът се върти към личната си ос почти за девет часа и прави едно завъртане към Сатурн за 18 месеца. Повърхностната температура на Феба е 75 K.

 

Obekti.bg

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X&time
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР