На 17 февруари 2022 г. посланикът на САЩ Джон Съливан

...
На 17 февруари 2022 г. посланикът на САЩ Джон Съливан
Коментари Харесай

Русия отговори на САЩ: Западът тласка Украйна към война, въпросът на кого принадлежи Крим е затворен

На 17 февруари 2022 година посланикът на Съединени американски щати Джон Съливан бе поканен в съветското външно министерство и получи следната реакция на по-рано получения американски отговор по отношение на съветския проектодоговор сред Руската федерация и Съединените американски щати за гаранции за сигурност. ”Российская газета” разгласява цялостния текст на известието на съветското Министерство на външните работи, което Агенция " Фокус " показва без редакторска интервенция.

Обща характерност

Заявяваме, че американската страна не даде градивен отговор на главните детайли на направения от съветската страна план на контракт със Съединени американски щати за гаранции за сигурност. Говорим за отхвърлянето на по-нататъшното разширение на НАТО, отдръпването на „ Формулата от Букурещ “, че „ Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО “, и отхвърлянето на основаването на военни бази на територията на страни, които преди този момент са били част от Съюз на съветските социалистически републики и не са членове на Алианса, в това число потреблението на тяхната инфраструктура за осъществяване на каквато и да е военна активност, както и връщането на военните качества, в това число ударни, и инфраструктурата на НАТО към положението от 1997 година, когато е подписан основополагащият акт Русия-НАТО. Тези разпореждания са от главно значение за Руската федерация.

Пренебрегна се пакетният темперамент на съветските оферти, от които съзнателно бяха определени „ комфортни “ тематики, които от своя страна бяха „ изкривени “ в посока основаване на преимущества за Съединени американски щати и техните съдружници. Този метод, както и съпътстващата го изразителност от страна на американски публични лица, ускоряват основателните подозрения, че Вашингтон в действителност е зает с поправянето на обстановката със сигурността в Европа.

Нарастващата военна интензивност на Съединени американски щати и НАТО наоколо до съветските граници е тревожна, до момента в който нашите „ червени линии “ и съществени ползи на сигурността, както и суверенното право на Русия да ги пази, не престават да се пренебрегват.
Окончателните претенции за евакуиране на войските от избрани региони на съветска територия, съпроводени от закани за по-строги наказания, са неприемливи и подкопават вероятностите за реализиране на действителни съглашения.

При липса на подготвеност от американската страна да контракти твърди, правно обвързващи гаранции за гарантиране на нашата сигурност от Съединени американски щати и техните съдружници, Русия ще бъде принудена да отговори, в това число посредством използване на военно-технически ограничения.

По Украйна

Няма и не се възнамерява никаква „ съветска инвазия “ в Украйна, която Съединени американски щати и техните съдружници заявяват на публично равнище от есента на предходната година, затова изказванията за „ отговорността на Русия за ескалацията “ не могат да се преглеждат по различен метод, с изключение на като опит за оказване на напън и обезценяване на предложенията на Русия за гаранции за сигурност.

Споменаването в този подтекст на съветските отговорности по Будапещенския меморандум от 1994 година няма нищо общо с вътрешноукраинския спор и не се отнасят за условия, произлизащи от действието на вътрешни фактори там. Загубата на териториална целокупност от украинската страна е резултат от протичащите в нея процеси.

Обвиненията към Русия, съдържащи се в американския отговор, че е „ окупирала Крим “, също не устоят на инспекция. През 2014 година в Киев се състоя държавен прелом, чиито основатели, с поддръжката на Съединени американски щати и техните съдружници, се насочиха към основаването на националистическа страна, която нарушава правата на съветското и рускоезичното население, както и други „ нетитулярни” етноси.

Не е изненадващо, че в такава обстановка кримчаните гласоподаваха за обединяване с Русия. Решението на жителите на Крим и Севастопол да се върнат в Руската федерация е взето по свободна воля при практикуване на правото на самоопределяне, залегнало в Устава на Организация на обединените нации. Не е употребена мощ или опасност със мощ. Въпросът за принадлежността на Крим е затворен.

Ако Украйна бъде призната в НАТО, ще има действителна опасност режимът в Киев да се опита да „ върне “ Крим със мощ, привличайки Съединените щати и техните съдружници, в сходство с член 5 от Вашингтонския контракт, в директен въоръжен спор с Русия с всички произлизащи от това последствия.

Тезата, повторена в отговора на Съединени американски щати, че Русия сякаш е „ разпалила спора в Донбас “, е несъстоятелна. Причините за него са чисто битови. Уреждането е допустимо единствено посредством използването на Минските съглашения и „ Пакета от ограничения “, целта и отговорността за осъществяването на които са ясно избрани и единомислещо доказани от Резолюция 2202 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в това число Съединени американски щати, Франция и Англия.

В параграф 2 от тази резолюция като страни са посочени Киев, Донецк и Луганск. Нито един от тези документи не загатва отговорността на Русия за спора в Донбас. Русия, дружно с ОССЕ, играе ролята на медиатор в главния преговорен формат – Контактната група – и дружно с Берлин и Париж – в Нормандския формат, който формулира рекомендации към страните в спора и следи тяхното осъществяване.

За деескалация на обстановката към Украйна е от главно значение да се подхващат следните стъпки. Това принуждава Киев да се преценява с " Пакета от ограничения ", който планува прекъсване на доставките на оръжие за Украйна, изтеглянето на всички западни съветници и инструктори оттова, отводът на страните от НАТО от всевъзможни взаимни учения с въоръжените сили на Украйна и изтеглянето на всички непознати оръжия, доставени преди този момент в Киев отвън украинска територия.

Във връзка с това обръщаме внимание на обстоятелството, че президентът на Русия Владимир Путин на конференция след диалозите в Москва с президента на Франция Еманюел Макрон на 7 февруари 2022 година акцентира, че сме отворени за разговор и призоваваме „ да се обмислят за постоянни условия за сигурност за всички, равни за всички участници в интернационалния живот “.

Конфигурация на силите

Отбелязваме, че в отговора си на съветските оферти Съединените щати упорстват, че напредъкът в подобряването на обстановката със сигурността в Европа „ може да бъде реализиран единствено в изискванията на деескалация във връзка с заплашителни дейности на Русия против Украйна “, което, както разбираме, допуска условието за евакуиране на съветските войски от границите на Украйна. В същото време Съединени американски щати са подготвени да приказват единствено за „ взаимни отговорности... да се въздържат от разполагане на непрекъснато основани сили с бойни задания на територията на Украйна “ и „ да обмислят опцията за разискване на казуса с стандартните въоръжени сили. "

Що се отнася до останалото, американската страна подминава с безмълвие нашите оферти, съдържащи се в разд. 2 Чл.4 и алинея 1 от член 5 от плана за двустранен контракт и декларира, че „ актуалната настройка на силите на Съединени американски щати и НАТО е лимитирана, пропорционална и изцяло съвместима със отговорностите по Основополагащия акт НАТО-Русия “.

Изхождаме от това, че разполагането на въоръжените сили на Руската федерация на нейна територия не визира и не може да засегне фундаменталните ползи на Съединените щати. Припомняме, че на територията на Украйна наши сили няма.

В същото време Съединени американски щати и техните съдружници местят военната си инфраструктура на изток, разполагайки контингенти в териториите на новите членове. Те заобиколиха рестриктивните мерки на Договора за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и много свободно поясниха наредбите на Основополагащия акт Русия-НАТО по отношение на отхвърлянето на „ в допълнение непрекъснато разполагане на обилни бойни сили “.

Ситуацията, която се е развила вследствие на тези дейности, е неприемлива. Ние настояваме за изтеглянето на всички въоръжени сили и оръжия на Съединени американски щати, ситуирани в Централна и Югоизточна Европа и Балтийските страни. Убедени сме, че националният капацитет в тези зони е изцяло задоволителен. Ние сме подготвени да обсъдим тази тематика въз основа на членове 4 и 5 от съветския проектодоговор.

Принцип на неделимостта на сигурността

Не видяхме в отговора на Съединени американски щати удостоверение, че американската страна е изцяло ангажирана със спазването на неизменимия принцип на неделимостта на сигурността. Общите изказвания по отношение на разглеждането от американска страна на този принцип непосредствено опонират на нежеланието на Вашингтон да се откаже от контрапродуктивния и дестабилизиращ курс на основаване на преимущества за себе си и своите съдружници за сметка на ползите на сигурността на Русия.

Точно това се случва вследствие на неограниченото използване от страна на Северноатлантическия алианс, с водеща роля на Съединени американски щати, на политика на безкрайно геостратегическо и военно развиване на постсъветското пространство, в това число на територията на Украйна, което е от изключително сензитивен темперамент за нас. Всичко това се случва непосредствено до съветските граници. Така нашите „ червени линии “ и съществени ползи на сигурността се пренебрегват, а неотменимото право на Русия да ги обезпечи е отказано. За нас това, несъмнено, е недопустимо.

Освен това припомняме, че този принцип е залегнал в преамбюла на Договора от 2011 година сред Руската федерация и Съединените американски щати за ограничения за по-нататъшно понижаване и ограничение на стратегическите нападателни оръжия, който страните се споразумяха да удължат за 5 години без никакви изключения през февруари предходната година, а също и в редица съществени документи на ОССЕ и Съвета Русия-НАТО, признати на най-високо равнище: в преамбюла на

Заключителния акт от Хелзинки от 1975 година, в Парижката харта за нова Европа от 1990 година, Основополагащия акт Русия-НАТО от 1997 година, Истанбулската харта за европейска сигурност на ОССЕ от 1999 година, Римска декларация от 2002 година НАТО-Русия и Декларация от Астана на срещата на върха на ОССЕ от 2010 година

Отбелязваме, че полученият отговор загатва уговорката на Вашингтон към концепцията за сплотеност на сигурността. Но в текста се свежда до правото на страните „ свободно да избират или трансформират методите за обезпечаване на своята сигурност, в това число съюзните контракти “. Тази независимост не е безспорна и е единствено половината от добре познатата формула, закрепена в Хартата за европейска сигурност.

Втората му част изисква при практикуване на това право да не се „... ускоряват сигурността си за сметка на сигурността на другите страни “. Не можем да разгледаме писмото, получено от НАТО от 10 февруари тази година. като отговор на посланието, изпратено от министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров на 28 януари 2022 година до държавния секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен по този въпрос. Поискахме отговор в национално качество.

Политиката на „ Отворените врати” на НАТО

Съединени американски щати удостоверяват своята „ мощна поддръжка " за политиката на „ Отворени порти " на НАТО. Но това опонира на главните отговорности, поети в границите на ОССЕ, на първо място на отговорностите „ не укрепвайте сигурността си за сметка на сигурността на другите. "

Тази политика не е в сходство с насоките на самия Алианс, който след срещата на външния министър на НАТО на 6-7 юни 1991 година в Копенхаген се ангажира „ да не извлича едностранни преимущества от променената обстановка в Европа “, „ да не заплашва законните ползи “ на други страни, да не се стреми тяхната „ изолираност “ и да не прекарва „ нови разграничителни линии на континента “.

Призоваваме Съединените щати и НАТО да се върнат към осъществяването на своите интернационалните отговорности в региона на поддържането на мира и сигурността. Очакваме съответни оферти от членовете на Алианса по отношение на наличието и формите на правно закрепване на отхвърли от по-нататъшното разширение на НАТО на изток.

Пакетен темперамент на офертите

Отбелязваме готовността на Съединените щати да работят всъщност върху самостоятелния надзор на оръжията и ограниченията за понижаване на риска. В същото време те признаха, че Вашингтон най-сетне е признал оправдаността на редица съветски оферти и начинания в тези области, които бяха показани през последните години.

В същото време още веднъж привличаме вниманието на американската страна към обстоятелството, че Русия в показаните от нас документи по отношение на гаранциите за сигурност предложи да върви по пътя на изцяло дълготрайно споразумяване на неприемливата обстановка, която продължава да се развива в евроатлантическия район. На първо място, ние приказваме за основаване на постоянна основа за архитектура на сигурността под формата на съглашение за отвод на НАТО да подхваща по-нататъшни дейности, които вредят на сигурността на Русия.

Това остава неизменим императив за нас. При липса на такава мощна основа взаимосвързаните ограничения за надзор на въоръженията и понижаване на военния риск, които подсигуряват въздържаност и предвидимост на военната активност в обособени области, даже и да могат да бъдат контрактувани, няма да бъдат устойчиви в дълготраен проект.

По този метод съветските оферти имат пакетен темперамент и би трябвало да се преглеждат като цяло, без да се отделят обособените му съставни елементи.

В тази връзка бихме желали да се съсредоточим върху неналичието на градивна реакция от Вашингтон и Брюксел на най-важните детайли на съветската самодейност, които ясно идентифицирахме. Що се отнася до въпросите за надзор на въоръженията, ние ги преглеждаме извънредно в общия подтекст на изчерпателен, пакетен метод за решение на казуса с гаранциите за сигурност.

„ След СТАРТ “ и „ уравнението за сигурност “

Съединените щати оферират „ неотложно " да се включат в създаването на „ ограничения за развиване на контракта СТАРТ " в границите на разговора за стратегическа непоклатимост. В същото време обаче американската страна се пробва да поправя метод, който не е координиран с нас, който планува фокусиране извънредно върху нуклеарните оръжия, без значение от способността на избрани оръжия да съставляват директна опасност за националната територия на другата страна.

Подобен едностранен взор върху нещата опонира на разбиранията, реализирани на руско-американската среща на върха на 16 юни 2021 година в Женева по отношение на всеобхватния темперамент на стратегическия разговор, предопределен да постави основите за бъдещи ограничения за надзор на въоръженията и понижаване на риска.

Русия продължава да се застъпва за интегриран метод към стратегическите въпроси. Предлагаме да се включим в взаимното създаване на ново „ уравнение за сигурност “.

Съвкупността от детайли на предлаганата от нас идея, която остава изцяло настояща, беше показана на вниманието на американската страна – включително по време на срещите в границите на стратегическия разговор и в показания от нас работен документ на 17 декември 2021 година по отношение на неговото наличие.

Разгръщане на нуклеарни оръжия отвън национална територия

В своя документ Съединените щати не реагираха на подобен детайл от оферти от нас „ пакет “ от ограничения като изтеглянето на нуклеарни оръжия, ситуирани отвън нейните граници, на национална територия и отвод за по-нататъшното им разполагане отвън националната територия, и се ограничиха до споменаване на нуждата от справяне с казуса с нестратегическите нуклеарни оръжия в границите на стратегическия разговор, без да се вземат поради особеностите на тяхното разполагане и други фактори, засягащи сигурността на страните.

Искаме да уточним, че нашите оферти са за решение на казуса с наличието на територията на някои неядрени страни от НАТО – в нарушаване на Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия (ДНЯО) – на нуклеарни оръжия на Съединени американски щати, които са способни да поразяват цели на съветска територия. Това ще включва унищожаване на инфраструктурата за бързо разполагане на такива оръжия в Европа, както и преустановяване на образованието на НАТО и ученията по боравене с тези оръжия, в които вземат участие неядрени държави-членки на НАТО.

Без да се отстрани този дразнител, разискването на тематиката за нестратегическите нуклеарни оръжия е невероятно.

Наземни ракети със междинен и по-малък обхват

Ние преглеждаме този въпрос като една от предпочитаните области на руско-американския разговор за стратегическата непоклатимост. Вярваме, че тази категория оръжия е нужен съставен елемент от новото „ уравнение на сигурността “, което би трябвало да бъде създадено взаимно от Русия и Съединените щати.

Продължаваме да изхождаме от уместността на съветските начинания във времето след Договора за ракетите със междинен и по-малък обхват (ДРСМО), които се основават на концепцията за взаимнопроверими мораториуми върху разполагането на наземни ракети със междинен ио по-малък обхват в Европа.

По принцип сме отворени за предметно разглеждане на методите за неговото практическо използване. В същото време означаваме продължаващата неустановеност в методите на Вашингтон към главните параметри на евентуалните ограничения за надзор върху тези оръжия, на първо място на тяхното покритие, което би трябвало да обгръща всички оръжия от съответния обсег в нуклеарно и неядрено съоръжение.

Беше маркирано, че Съединените щати одобряват съветския метод като основа, която планува взаимно разрешаване на взаимни опасения в подтекста на съществуващия по-рано ДРСМО. Предложената от американска страна версия за развиване на нашата концепция за ограничения за взаимна инспекция във връзка с комплексите Aegis Ashore в Румъния и Полша, както и някои уреди в европейската част на Русия, може да бъде доразвита.

Както се акцентира в изказване на съветския президент Владимир Путин от 26 октомври 2020 година и след това неведнъж прдставяно на вниманието на американската страна, евентуалните ограничения за бистрота във връзка с съветските уреди, които подлежат на координиране, могат да включват наблюдаване на отсъствието на съветската ракета 9M729 там.

Припомняме, че тази стъпка е демонстрация на благосклонност, като се има поради, че характерностите на ракетата 9M729 по никакъв метод не опонират на условията на някогашния ДРСМО и че Съединени американски щати не са дали никакви доказателства, които да потвърдят обвиняванията против Русия. В същото време американската страна пренебрегва доброволното събитие, проведено от нас в интервала на този контракт на 23 януари 2019 година за демонстриране на устройството и техническите характерности на ракетата 9М729 и нейната пускова установка.

Тежки бомбардировачи и надводни военни кораби

Отбелязваме вниманието на американската страна към съветската концепция за спомагателни ограничения за понижаване на риска по отношение на полети на тежки бомбардировачи наоколо до националните граници на страните. Виждаме тематика за разискване и капацитет за взаимно допустими съглашения. Припомняме не по-малко значим детайл от нашето „ пакетно “ предложение по отношение на сходни прекосявания на бойни надводни кораби, които също крият съществени опасности.

Военни учения и маневри

Съединените щати не дадоха отговор на предложенията, съдържащи се в разд. 2 Член 4 от съветския план на контракт. Американската страна явно изхожда от обстоятелството, че е допустимо да се понижи напрежението във военната сфера посредством повишение на прозрачността и спомагателни ограничения за понижаване на заплахата в сходство с предложенията на Запада за модернизиране на Виенския документ.

Считаме подобен метод за нереалистичен и едностранен, ориентиран към „ изследване “ на активността на въоръжените сили на Руската федерация. Мерките за създаване на доверие и сигурност според Виенския документ от 2011 година са съответни на актуалната обстановка. За да се стартира разискване на опцията за актуализирането им, би трябвало да се основат нужните условия.

И за това Съединени американски щати и техните съдружници би трябвало да се откажат от политиката на „ въздържане “ на Русия и да подхващат съответни на практика ограничения за деескалация на военно-политическата конюнктура, в това число в сходство с алинея 2 Член 4 от нашия проектодоговор.

По отношение на предотвратяването на произшествия в намерено море и във въздушното пространство над него, приветстваме готовността на Съединените щати за подобаващи съвещания. Тази работа обаче не може да размени решаването на основните проблеми, сложени от Русия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР