На 17 декември 2019 година в гр. Брюксел, Белгия се

...
На 17 декември 2019 година в гр. Брюксел, Белгия се
Коментари Харесай

Представители на АРБС взеха участие в спортен семинар в Брюксел

На 17 декември 2019 година в гр. Брюксел, Белгия се организира семинар на тематика „ Специфичност на спорта в границите на Европейски Съюз “ ( Specificity of sport within the EU) в границите на утвърждения работен проект на Европейски Съюз за спорт (2017-2020), чиито общи цели са:

- Целостта на спорта да се концентрира върху положителното ръководство, отбраната на малолетните, битката с предопределянето на мачове, допинга и корупцията;
- Икономическо измерение, фокусирано върху нововъведенията в спорта и единния пазар на спорта и цифровите технологии;
- Спорт и общество с акцент върху общественото включване, треньорите, медиите, околната среда, опазването на здравето, образованието и спортната дипломация.
- Приемане на изводи по отношение на спорта като платформа за обществено включване.
- Разработване на медийна политика, която да поддържа обществените цели в региона на спорта.

В семинара взеха присъединяване Темис Христофидиу - Генерален шеф на Изпълнителната организация за обучение, юноша, спорт и просвета (EACEA), Хайди Зуландер - представител на актуалното Европредседателство на Финландия на Съвета на Европейски Съюз и Роксана Марацинеану – Министър на спорта на Франция. В събитието се включиха и представители на „ Edge Hill University “, Френския и Белгийския олимпийски комитети и EOC (Европейски олимпийски комитет), както и отговорници за политиките от организации като FIFAPro и UEFA.

Срещата закриха Мартина Жеричевич - представител на бъдещото Хърватско председателство на Съвета на Европейски Съюз и Антоанета Ангелова-Кръстева - Главна дирекция на EACEA (Изпълнителна организация за обучение, юноша, спорт и култура) към Европейската комисия.
Основните послания от срещата бяха, че взаимната работа за свободен и резистентен спорт в Европейския съюз е значима и интегрална част от нашите общества и би трябвало да подхождаме съществено и отговорно. Бяха разисквани сензитивните тематики, свързани с национално законодателство и регулации в областта на спорта и нуждата от градивен разговор за понижаване на икономическите зависимости в спорта, както при спортистите, по този начин и в спортните организации. Основните изводи от събитието могат да се обобщят като взаимен разговор сред страната, спортното придвижване, икономическите субекти, локалната власт, като всеки от тях би трябвало да се стреми към и да поддържа открит и почтен разговор.

От страна на Асоциация за развиване на българския спорт – АРБС присъединяване в събитието взеха Лили Боросова и Михаил Дадов участници по план „ Спортна Дипломатическа Академия “. Проектът е завещание на първото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, което се организира в първата половина на 2018 г и е концентриран върху съдействието със Западните Балкани като разумно продължение на всички изпълнени по целта на #EU2018BG действия: вероятността на Европейски Съюз и свързаността на Западните Балкани, базирайки се на „ Софийската декларация “ и на Приоритетния Дневен ред от София за Европейски Съюз и Западните Балкани. Европейският съюз и Западните Балкани би трябвало да продължат да влагат в старания за подсилване на съдействието и обмена на положителни практики, фокусирани върху демокрацията, сигурността и главните човешки права. Спортна дипломатическа академия обезпечава просветителната подвижност на треньори и други чиновници на спортни организации (вкл.доброволци), свързани с професионалния и всеобщия спорт. Четирите модула за подвижност, които ще се проведат във всяка една от партньорските страни, ще усъвършенства уменията и компетенциите на общо 80 спортни експерти, както и тяхната подготовка, посредством подвижност с образователна цел. Учебната подвижност е планувана като инвестиция в човешкия капитал и принос за построяването на потенциал на разнообразни спортни организации, с явен фокус върху построяването на мрежа от добре подготвени спортни дипломати.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР