На 17 декември 1790 година в Мексико е намерен каменният

...
На 17 декември 1790 година в Мексико е намерен каменният
Коментари Харесай

Денят 17 декември в световната история

На 17 декември 1790 година в Мексико е открит каменният ацтекски календар, така наречен „ Слънчев камък ”. Той е монумент на ацтекската просвета, който съставлява календар от XV в. Пази се в Националния музей по антропология в гр. Мексико.
На 17 декември 1830 година умира Симон Боливар ­– лидер на битката за самостоятелност на колониите в Южна Америка. Освобождава от испанско господство Венецуела и Нова Гренада, която афишира за самостоятелна република под името Колумбия през 1819 година През 1824 година основава Конфедерация на Южните щати, известна като Велика Колумбия и става неин президент (1824 – 1830 г.). Обвинен в блян към тирания, Боливар абдикира сега, когато работи за конфедерирането на латиноамерикански страни.

2014 година
По заповед на един от водачите на „ Ислямска страна ” Абу Анас ал-Либи във Фалуджа, Ирак, убиват 150 дами, измежду които бременни и малолетни.

2014 година
Министър-председателят на Пакистан Наваз Шариф анулира мораториума върху смъртното наказване в страната по отношение на хора, направили терористични закононарушения.

2013 година
Русия снижава цената на газа за Украйна с една трета за период от пет години.

2012 година
Москва няма да издава разрешителни за строителството на джамии в града.

2012 година
Избирателната гилдия публично избира президента и вицепрезидента на Съединени американски щати.

2011 година
Силен щорм провокирал огромно наводняване на Филипините лиши живота на 600 индивида.

2011 година
В Габон се организират парламентарни избори.

2010 година
Тарек ал-Тайиб Мухаммад ибн Буазизи, прочут като Мохамед Буазизи, е тунизийски махленски продавач, който се самозапалва в символ на митинг за конфискуването на стоката му и унижението, което претърпял от диалог със служителка в общината. Този акт дава началото на въстанието в Тунис, улични митинги с доста жертви в цялостен Тунис против обществените и политически проблеми на страната. Въстанието в Тунис е известносъщо и като Жасминовата гражданска война. То се счита за начало на Арабската пролет.

2006 година
Михаи́л Мака́рович Формуза́л, гагаузки политик, встъпва в служба като президент на Автономно териториално образувание Гагаузия, Република Молдова.

2003 година
Барон Джордж Робъртсън освобождава поста на общоприет секретар на НАТО. На негово място като краткотрайно изпълняващ длъжността идва Алесандро Минуто–Ризо.

2000 година
Откритият търг за лиценз за втори народен оператор за мобилни телефони е извоюван от гръцката компания ОТЕ, която основава Глобул. Цената, която предлага гръцката организация е 135 млн. $. В търга вземат участие и италианската Телеком Италия Мобайл, британската „ Водафон " и финландско-турския консорциум „ Финтур ". Първа от състезанието се отхвърля „ Водафон ”, след нея – „ Финтур ”.

1996 година
В град Лима (Перу) терористи нахлуват в японското посолство и вземат за заложници повече от 500 души.

1966 година
Основана е Комисия на Организация на обединените нации по интернационална търговия (ЮНСИТРАЛ). Комисията на Организация на обединените нации по интернационална търговия е ядрото на законовото тяло на системата на Организация на обединените нации в региона на интернационалното комерсиално право. Тя се занимава с промяната на узаконяването на пазара на международно равнище. Функциите, които извършва комисията се отнасят към модернизирането и хармонизирането на разпоредбите за интернационална търговия.
Основните действия на комисията се състоят в следното: правене на контракти, примерни правила и правила, който да са налични за целия свят; правене на законови и законодателни упътвания и рекомендации с огромна практическа стойност; дава обновена информация за наказателното право и документи за уеднаквяване на комерсиалното право, техническа помощ при законодателните планове Регионален и Национален семинар за уеднаквяване на комерсиалното право.

1957 година
Съединени американски щати организират сполучливи тествания на първата си междуконтинентална балистична ракета „ Атлас ”.

1954 година
НАТО създава проект за потребление на атомни оръжия при положение на комунистическа експанзия.

1944 година
В щата Юта е основан конфиденциален американски авиационен отряд, който стартира да се готви за хвърлянето на атомната бомба над Япония.

1942 година
Министърът на външните работи на Англия Антъни Идън рапортува на Народното събрание за всеобщите изтезания на евреи в нацистка Германия.

1939 година
Блокираният в дребния залив Монтевидео немски военен транспортен съд Граф Шпее е изоставен от екипажа си.

1917 година
В Съюз на съветските социалистически републики учебното заведение е отделено от църквата.

1903 година
Американските братя Орвил и Уилбър Райт реализират в границите на един ден първите в историята сполучливи полети с конструирания от самите тях аероплан “Флайър-1 ”. Двамата правят няколко полета с дълготрайност до 59 секунди. През 1908 година първи реализират полет с пътник на борда.

1897 година
В Харков е създаден първият локомотив.

1895 година
Джордж Броунел патентова машина за произвеждане на книжен връв.

1892 година
В Петербург се състои премиерата на балета „ Лешникотрошачката ” на Чайковски. Пьотр Илич Чайковски е съветски композитор, един от най-значителните музикални създатели от II-та половина на ХIХ в. Роден е през 1840 година Учи право в Петербург, по-късно консерватория при видния съветския композитор и пианист А. Рубинщайн. Първите си креативен опити прави в региона на клавирната пиеса, песента и камерната музика. След довеждане докрай на консерваторията се преселва в Москва, където е поканен от шефа на новооснованата консерватория Н. Рубинщайн за учител. Създава оркестрови, камерни творби, песни и други През 1866 година приключва своята първа симфония “Зимни фантазии ”. Скоро изоставя педагогическата активност и се отдава на творчество; приключва оперите „ Войвода ”и „ Ундина ”. През 70-те години основава доста творби, сред които някои от първите си шедьоври - увертюрата-фантазия „ Ромео и Жулиета ”, Първия концерт за пиано и оркестър (1874 г.), операта „ Ковачът Вакула ”, която по-късно преработва като „ Черевички ”, както и първия си балет “Лебедово езеро ” (1876 г.). През 1877 година и 1878 година се появяват две от най-значителните и най-често изпълнявани негови творби - Симфония 4 и операта „ Евгений Онегин ”. Той прави огромни концертни обиколки в целия свят. Последните 10 години от живота на композитора са свързани с най-високите достижения в креативната му активност: Пета и Шеста симфония, оперите „ Мазепа ”, „ Дама пика ” и „ Йоланта ”, балетите „ Спящата хубавица ”, “Лешникотрошачката ” и доста други. Умира през 1893 година

1887 година
Владимир Илич Ленин е задържан за присъединяване в „ студентски безредици ” и е изключен от Казанския университет.
Ленин е съветски политик, държавник, журналист, мъдрец, държавник; основател и теоретик на болшевизма. Роден е през 1870 година, умира през 1924 година

1872 година
Състои се премиерата на операта „ Черноморци ” от украинския композитор Николай Лисенко. Николай Виталиевич Лисенко е роден през 1842 година Основоположник е на украинската национална композиторска школа. Създател е на хорове, на музикално-драматични школи. Автор е на оперите „ Наталка Полтавка ” (1889 г.), „ Тарас Булба ” (1890 г.), „ Енеида ” (1910 г.), вокалния цикъл „ Музика към „ Кобзар ” на Т. Г. Шевченко и други Умира през 1912 година

1862 година
Американският военачалник Улис Грант издава заповед евреите да бъдат изгонени от щата Тенеси. Улис Симпсон Грант е роден през 1822 година Той е американски офицер, генерал-лейтенант (1864 г.), политик и общественик. В интервала 1869-1877 година Улис Грант е президент на Съединени американски щати, от Републиканската партия. Завършва Военната академия в Уест Пойнт (1843 г.). Участва във войната с Мексико (1846-1848 г.). По време на Гражданската война (1861-1865 г.) командва 21-ви Илинойски доброволчески полк. Бригаден военачалник (1861 г.). Главнокомандващ е на Федералните войски (от март 1864 г.). Благодарение на неговото управление войските на Съюза (Сев. щати) съумяват да унищожат основните въоръжени сили на Конфедерацията (Юж. щати) в щата Виржиния. Поддържа политическия курс на умерените радикални републиканци. Умира през 1885 година

1790 година
В Мексико е открит каменният ацтекски календар, така наречен „ Слънчев камък ”. Той е монумент на ацтекската просвета, който съставлява календар от XV в. Пази се в Националния музей по антропология в гр. Мексико. Ацтеките са индиански народ в Мексико. Говорят на езика нахуатъл. Те владеят страната до завладяването й от испанците през ХVI в. Създават най-вече градска просвета. През 1325 година е учреден градът страна Теночтитлан (на територията на дн. гр. Мексико). През 1428 година ацтеките основават империя, като сплотяват кралствата Теночтитлан, Тексоко и Тлакопан. Основата нова държавна групировка е племенната народна власт, която последователно се трансформира в аристократична монархия. Ацтеките основават богата просвета, чиято база е религиозният синкретизъм. Монументалните храмове от комплекса Малиналко и неповторимите храмове на божествата Тлалок и Кетцалкоатъл в Мексико потвърждават съществуването на развита цивилизация.

1777 година
Франция първа признава независимостта на Съединени американски щати. До колонизацията територията на Съединени американски щати е обитаема с индиански племена. През 1492 година Америка е открита от Христофор Колумб. Колонизирането й стартира през XVI в. (главно в Северна Америка се заселват французи, испанци и англичани). През 1565 година е учредено първото непрекъснато населено място от испанците. През интервала 1607-1733 година англичаните основават 13 колонии, като докарват плебеи от Африка за работа в плантациите. Съединени американски щати е оповестена за самостоятелна страна на 4 юли 1776 година вследствие на Войната за самостоятелност на Северна Америка 1775 - 1783 година През 1787 година е призната първата конституция. Година по-късно Съединени американски щати е оповестена за федеративна страна. През 1789 година е определен първият президент Джордж Вашингтон.

1538 година
Папа Павел Трети отлъчва от църквата британския крал Хенри VIII. Хенри VIII е крал от 1509 година от династията на Тюдорите. Хенри VIII организира реформацията в страната. През 1534 година е провъзгласен за глава на англиканската черква. Провежда секуларизация на манастирите. Издава закони срещу експроприацията на селските земи.

На тази дата са родени:

1924 година
Роден е Отар Коберидзе - грузински артист и режисьор. През 1948 година приключва Театралния институт „ Шота Руставели ”. В киното работи от 1941 година След ролята му във кино лентата „ Баши Ачук ” (1956 г.) постановчиците го употребяват за романтично-героични функции - „ Чужди деца ” (1958 г.), „ Мамлюк ” (1959 г.), „ Децата на морето ” (1965 г.), „ Те отиваха на Изток ” (1965 г.), „ По следата на сокола ” (1967 г.), „ Червената палатка ” (1969 г.), „ Мисия в Кабул ” (1969 г.), „ Сказание за Рустам ” (1977 г.), „ Пътят към София ” (тв, 1978 г.), „ Брегове ” (тв, 1979 г.), „ Чакайте взаимозависимост ” (1980 г.), „ Животът е прелестен ” (1980 г.), „ Огнени пътища ” (1982 г.), „ Кой е четвъртият? ” (1985 г.).

1908 година
Роден е Уилърд Френк Либи – американски химик, основал през 1947 година метода за радиовъглеродното датиране (базиран на интервала на полуразпадане на въглерод-14), употребен през днешния ден от археолози и антрополози. За тази своя разработка получава през 1960 година Нобелова премия.

1903 година
Роден е Ърскин Колдуел ­– американски публицист. Първия си роман отпечатва през 1929 година Същата година издава и първата си книга - новелата “Незаконно роденият ”, последвана от “Горкият простак ” (1930 г.). През 1931 година издава алманах с разкази “Американска земя ”, а романът “Тютюнев път ” се появява през 1932 година (поставян като пиеса на Бродуей в продължение на 7 години). През 1934 година подхваща продължителна обиколка из Съединени американски щати, пътува до Чехословакия, а през Втората международна война е сътрудник на списание “Лайф ” в Съюз на съветските социалистически републики. Появява се памфлетът “Фермерът наемател ” (1934 г.). Автор е на повече от 40 романи, разкази, обществена рецензия: “Пътуващият просветител ” (1935 г.), “На колене пред изгряващото слънце ” (1935 г.), “Русия във война ” (1941 г.), “Момчето от Джорджия ” (1943 г.), “Нещастна земя ” (1944 г.), “Любов и пари ” (1957 г.), “Грета ” (1955 г.), “Джени ” (1961 г.), “Из Америка ” (1963 г.), “Къде е Биско? ” (1965 г.) и други В България Колдуел гостува през 1963 година и 1973 година

1888 година
Роден е Александър I Карагеоргевич – крал на сърби, хървати и словенци. Син е на Петър I. През 1929 година открива военно-монархическа тирания. Провежда властническа вътрешна политика, външна - за доближаване с Франция. Убит дружно с френския министър на външните работи Л. Барту в Марсилия при нападение, проведено от хърватски усташи и осъществено от В. Черноземски.

1874 година
Роден е Макензи Кинг ­– канадски общественик, три пъти министър председател на своята страна и най-дълго заемалия този пост политик в границите на Британската общественост.

1830 година
Роден е Жюл дьо Гонкур – френски публицист. Пише в съавторство с брат си Едмон. Те са създатели на романите: " Сестра Филомела ", " Жерминия Ласертьо ", " Рене Мопрен ", " Мадам Жервезе ", и редица студии върху френското общество и изкуството през ХVIII в. Основатели са на академия " Гонкур ". Тя е публично учредена през 1903 година по наследство на Едмон. Академията присъжда едноименната годишна литературна премия.

1797 година
Роден е Джоузеф Хенри –­ американски физик, чието име носи единицата за премерване на индукцията. От 1832 година е професор в Принстънския лицей, от 1846 година е секретар и шеф на Смитсъновия институт. От 1868 година е президент на Националната АН на Съединени американски щати. От 1871 година е първи президент на Философското сдружение във Вашингтон. Основните му писания са в региона на електротехниката. През 1832 година открива явлението самоиндукция и колебателния темперамент на разряда на кондензатора (1842 г.). На негово име е наречена единицата за индуктивност съгласно системата SI - Хенри. Има проучвания и в региона на метеорологията.

1749 година
Роден е Доменико Чимароза –­ италиански композитор. Музикалното си обучение получава в Неаполитанската консерватория. Учи комбинация при Николо Пичини, който го насочва към оперното творчество. Поставя операта “Чудноватостите на рубрика ” (1772 г.). Създава към 50 комични опери, сред които “Веселите смешки на Стелидаура ”, “Джанина и Бернардоне ”, “Импресариото в усложнение ”, “Артаксеркс ” и “Италианката в Лондон ”. През 1789 година Чимароза отпътува за Русия, където в продължение на 3 години работи като велможа композитор и диригент. Напуска Русия, на път за родината си минава през Виена, където е поканен за дворцов композитор. Там написва своето най-значително произведение - операта “Тайният брак ”. През 1793 година се връща в Неапол. Работи като диригент и преподавател по музика. Взима интензивно присъединяване в революционните придвижвания в Неапол и написва родолюбив химн, за който по-късно е наказан на гибел. По гледище на обществеността присъдата е сменена с заточение. Отправя се още веднъж към Петербург, само че по пътя заболява и през 1801 година умира във Венеция.

На тази дата умират:

2011 година
Умира Ким Чен Ир общоприет секретар на Корейската работническа партия, висш началник и висш главнокомандващ на Корейската национална войска на Корейската народнодемократична република. Информационните организации в страната оповестяват, че „ водачеството на Ким Ир Ун обезпечава сигурни гаранции за надеждно осъществяване на революционното дело на чучхе през поколенията, стартирано от Ким Ир Сен и поведено от Ким Чен Ир към успеха “.

1987 година
Умира Маргьорит Юрсенар - френска писателка. Тя е първата жена-член на Френската академия (от 1980 г.). От 1946 година живее на остров Маунт Дезърт, край източния бряг на Съединени американски щати. Издава първия си разказ “Алексис, или Трактат за напразната битка ” през 1929 година Пише романи, новели, преводи, есета: “Мемоарите на Адриан ” (1951 г.), “Творение в черно ” (1968 г.), “Благочестиви мемоари ” (1974 г.), “Северни архиви ” (1977 г.), “Какво? Вечността ” (1987 година, недовършен) и други В творчеството си се обръща към разнообразни столетия и цивилизации.

1982 година
Умира Леонид Коган - съветски цигулар. Коган е роден на 14 ноември 1924 година в Екатеринослав, през днешния ден Днепропетровск, Украйна. Негова ученичка е цигуларката Евгения-Мария Попова.

1909 година
Умира Леополд II – белгийски крал, наследник на Леополд I, който наследява през 1865 година Колонизира обширни територии в Централна Африка. Леополд II е роден на 9 април 1835 година

1907 година
Умира Уилям Томсън - британски физик, член (1851 г.) и ръководител (1890-1895 г.) на Лондонското Кралско сдружение, член на голям брой академии на науките. Един от основателите на термодинамиката и кинетичната доктрина на газовете. Дава дефиниция на Втори принцип на термодинамиката през 1851 година Томсън предлага безспорната температурна канара през 1848 година, открива термоелектрическия резултат (1850 г.) и охлаждането на газовете при адиабатно уголемение (1853-54 година, с Дж. Джаул), изследва електрическите и магнитните феномени.

1847 година
Умира Мария-Луиза Австрийска, императрица на Франция, херцогиня на Парма и Пиаченца

1830 година
Умира Симон Боливар –­ лидер на битката за самостоятелност на колониите в Южна Америка. Освобождава от испанско господство Венецуела и Нова Гренада, която афишира за самостоятелна република под името Колумбия през 1819 година През 1824 година основава Конфедерация на Южните щати, известна като Велика Колумбия и става неин президент (1824-1830 г.). Обвинен в блян към тирания, Боливар абдикира сега, когато работи за конфедерирането на латиноамерикански страни.

За правенето на историческата информация на Агенция „ Фокус ” са употребявани следните източници:
Енциклопедия „ България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;
Енциклопедия „ Британика ” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия „ Larousse ”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство „ Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство „ Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство „ Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2003 г.;
Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща „ Хермес ”, 2002 г.;
Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща „ Емас ”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство „ Рива ”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща „ Труд ”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на „ The New York Times ”;
Исторически бюлетин – на „ The History Channel ”;
Исторически бюлетин – на „ World of Quotes ”;
Исторически списък на Агенция „ Фокус ” - отдел „ Архив и бази данни ” и други.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР