На 17 август от 19 часа в Център за съвременно

...
На 17 август от 19 часа в Център за съвременно
Коментари Харесай

Изложбата E-VALUATION гостува на Центъра за съвременно изкуство и библиотека

На 17 август от 19 часа в „ Център за модерно изкуство и библиотека “ на ул.„ Св. Св. Кирил и Методий “ 41 се открие изложбата на стипендиантите на подкрепящатамлади цифрови актьори платформа e-valuation на фондация „ ДА ЛАБ “. Експозициятаможе да бъде прегледана всеки ден до 30 август от 10 до 19 ч. без неделя ипонеделник.

Изложбата E-VALUATION включва планове на тазгодишните стипендианти на ДА ЛАБЯна Василева и колектива Raw lab. Яна Василева показва плана „ (Не)изчерпаемапамет “, който трансформира непознати мемоари в хранителна среда за Гинко билоба.„ Изфабрикувана истина и други легенди за човешки анотации “ на колектива Raw lab, отсвоя страна‘ изобличава съзнателно пропуснатия подтекст при създаването наизкуствен разсъдък.

Куратор на изложбата е проф. Венелин Шурелов, наставник научастниците в експозицията дружно с Галина Димитрова-Димова и Антони Райжеков.

“e-valuation ” е платформа на Фондация ДА ЛАБ за развиване и поддръжка на българскиартисти, работещи в региона на цифровите изкуства. Мисията на платформата епродуциране на творби на български актьори и тяхното показване напрофесионалната сцена. Основните цели са професионално развиване на създателите ипопуляризиране на модерни форми на изкуство, основано с цифрови медии итехнологии.

Пътуващите изложения на e-valuation 3.0 в 4 града в страната се осъществят с подкрепатана Национален фонд „ Култура “ по стратегия „ Едногодишен грант “. Изложбата в Бургассе подкрепена от Община Бургас и „ Център за модерно изкуство и библиотека “ вграда.

Третото издание на плана " Стойност / Ценност - e-valuation " е подкрепено отПрограма " Визуални изкуства " на Министерство на културата.

*Информация за творбите и артистите в изложбата E-VOLUTION

(Не)изчерпаема памет “ е план, рециклиращ чуждиспомени и остарели фотоси, които трансформира в хранителнасреда за ин витро растение GINKGO BILOBA. Работата на ЯнаВасилева преглежда тематиката за загатна, връзката междуматериалността и същността му, като се пробва да госъживи и резервира под друга форма.

Яна Василеваживее и работи в София. Работи в региона на актуалното изкуство,експериментирайки с разнообразни медии и техники като: живи съоръжения, обекти и видео. Интересите й са ориентирани към био изкуството и цифровите изкуства. А темитекоито изследва са свързани с паметта. Завършва бакалавърска степен (2017) в НАТФИЗКръстьо Сарафов, компетентност Сценичен и екранен дизайн и магистър (2019) вНационална художествена академия, компетентност " Дигитални изкуства ". Нейнитеучастията във фестивали и групови изложения включват: Симпозиум Арт колаж, Пловдив,(2016); Фестивал Вода, Бургас, (2019); Фестивал DA FEST, София, (2019).

„ Изфабрикувана истина и други легенди за човешкианотации “рамкира процесите скрити при създаването намашинното зрение и слага въпроса за смисловите рамкии смисъла на подтекста при прочита на облици. Raw labвъзстановяват подтекста, който е съзнателно пропуснат,разобличавайки похвати, присъщи при създаването наизкуствен разсъдък.

rawlab (Рослана и Радина)е колектив от образни актьори, работещи в региона надигиталните изкуства и интерактивния дизайн. В практиката си изследватекспериментални форми на креативна изява. Подхождайки с критически разбор къмтехнологиите, новите медии и изкуствения разсъдък, колективът изследваполитическите им измерения и резултатите им върху развиването на обществените правила.

проф. Венелин Шурелове съосновател и учител в магистърска програмаДигитални изкуства в Националната художествена академия. Съосновател наФондация ДА ЛАБ и наставник в платформата e-valuation. Той е и съосновател, част откураторския екип и механически уредник на DA Fest – Международен фестивал задигитално изкуство, който се организира в София от 2009 година Неговите планове самногообразни и включват рисунка, интерактивна апаратура и пърформанс, дигиталнитехнологии, видео и арт доктрина. Той има редица сценографски планове, самостоятелнии групови изложения, както и участия във фестивали в България, Европа и Съединени американски щати.Награждаван е неведнъж за работата си в региона на театъра.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР