На 17 август 2023 г. международната рейтинговата агенция Стандарт енд

...
На 17 август 2023 г. международната рейтинговата агенция Стандарт енд
Коментари Харесай

НЕК с повишен кредитен рейтинг от Стандарт енд Пуърс

На 17 август 2023 година интернационалната рейтинговата организация " Стандарт енд Пуърс " (Standard & Poor’s) увеличи кредитния рейтинг на " Национална електрическа компания " (НЕК) от " ВВ- " на " BB ", със постоянна вероятност, заради възстановяване на кредитните индикатори на сдружението. Това оповестиха от НЕК.

Повишаването на рейтинга е резултат от изключителното показване през 2022 година на НЕК и едноличния притежател на компанията - " Български енергиен холдинг " (БЕХ), допълват от " Националната електрическа компания ".

Стабилната вероятност отразява упованията на рейтинговата организация, че БЕХ ще продължи да оказва ликвидна поддръжка на НЕК и останалите дъщерни сдружения от Групата, както и ще поддържа задлъжнялостта си ниска за интервала 2023 – 2025 година От " Стандарт енд Пуърс " показват също, че чакат усъвършенстване в профила на приходите на БЕХ.

Отлагането на либерализацията на пазара на електрическа енергия на дребно за 2025 година лимитира независимия кредитен профил на НЕК. Рейтинговата организация предвижда, че заради осъществяването на функционалността на Обществен снабдител НЕК може да бъде изправена пред променливи финансови резултати.

Кредитната организацията акцентира, че БЕХ Група резервира стратегическото си значение за сигурността на доставките на електрическа енергия и природен газ в страната и показва, че вероятността за поддръжка от страна на държавното управление е повишена, доказателство за което са предоставените държавни заеми и гаранции на компании от холдинговата конструкция. " Стандарт енд Пуърс " преглежда НЕК като дъщерно сдружение от стратегическо значение за БЕХ Група, поради значимата му роля в енергийната система на България като производител на беземисионна електрическа енергия от Водноелектрическа централа, снабдител от последна инстанция и публичен снабдител на електрическа енергия, както и на обстоятелството, че сдружението съумя да се трансформира от губещо дружество до компания, допринасяща за близо 20 % от EBITDA (оперативна облага преди лихви, налози и амортизации) на БЕХ Група, се показва в известието.

Рейтинговата организация осведоми, че би могла да увеличи рейтинга на НЕК, в случай че кредитният профил на БЕХ Група се усъвършенства до " bbb- " в следствие от по-голяма  стабилност на рентабилността на групата и повече изясненост по повод осъществяването на националните проекти и политики, ориентирани към енергиен преход. 

Българска телеграфна агенция напомня, че в края на 2021 година интернационалната рейтингова организация " Стандард енд Пуърс " също увеличи кредитният рейтинг на НЕК  до равнище " BB- ".  Перспективата за НЕК тогава беше постоянна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР