На 16 юни 2018 г. за 19-та поредна година от

...
На 16 юни 2018 г. за 19-та поредна година от
Коментари Харесай

Изследователи сложиха пръстени на 524 гларуса на остров Свети Иван

На 16 юни 2018 година за 19-та поредна година от членове на Групата за проучване на чайките беше осъществено маркиране на жълтокраката чайка Larus michahellis в най-голямата гнездова колония на остров Свети Иван при Созопол. На 524 нулевогодишни птици бяха сложени алуминиеви и сини пластмасови пръстени с вдълбани бели букви и числа. По време на опръстеняването времето беше слънчево, горещо и без вятър. Бяха следени и над 100 възрастни птици с цветни пръстени, сложени предходни години.

От 2000 година до момента са опръстенени общо над 8 000 дребни с алуминиеви, над 2 000 дребни със сини пластмасови пръстени и над 200 регистрации на крилометки. За отбелязване е фактът, че най дълго записаната чайка с железен пръстен е 37 години. Предварителните резултати демонстрират релативно огромно разпръскване – по западната половина на Черно море до Украйна и Турция, както и по река Дунав. Увеличаването на познанията ни за пространственото систематизиране на този тип има значение за проучване механизмите на разпространяването на заразни и паразитни заболявания, за сигурността на полетите в авиацията, за опазването на редки и застрашени типове и прочие

Жълтокраката чайка не е заплашен тип и не влиза в обсега на финансиране от национални и европейски стратегии. Нейното изследване се реализира напълно със средства на членовете на Групата за проучване на чайките и с безкористните дарения на природолюбители, орнитолози и съидейници.

Решено е на всеки донор да бъде именувана по една птица със съответния пъстър и железен пръстен.

Дарителската акция продължава и през актуалната 2018 година  
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР