На 16 януари 2023 г. се отбелязват 127 години растителнозащитна

...
На 16 януари 2023 г. се отбелязват 127 години растителнозащитна
Коментари Харесай

Агроминистърът празнува в Пловдив 127 г. растителна защита в...

На 16 януари 2023 година се означават 127 години растителнозащитна активност в България. По този мотив министърът на земеделието Явор Гечев ще взе участие в тържеството. Събитието ще се организира от 13:30 ч. в Аграрния университет в Пловдив в постройката на Факултета по растителна отбрана и агроекология, зала 7.

Денят на растителнозащитника - 16 януари, не е определен инцидентно. През далечната 1884 година в България се появява филоксерата - " лозовата чума " - най-страшното злополучие, сполетяло в миналото нашето лозарство. Лозовата филоксера е дребно насекомо с генезис от югозападната част на Северна Америка. В Европа е открита през 1863 година по едно и също време във Франция и Англия, за малко време се популяризира в главните лозарски региони и унищожава по-голямата част от европейските лозя.

В България е открита през 1884 година Масовата ѝ поява постанова да се изкоренят съществуващите лозови насаждения  и да се заменят с лози на устойчива на филоксерата поставка.

За няколко години огромна част от лозята във Видинско, Ломско, Врачанско и други са унищожени. Пътят на филоксерата от запад на изток и оттова на юг през Балкана се значи с парчета алено платно, вдигнати високо над болното лозе. Този " фронт " прегазва цяла България и от 1 150 000 дка лозя през 1897 година площите понижават на 434 000 дка през 1919 година Появата на филоксерата постанова предприемане на незабавни ограничения: приемане на " Закон за ограниченията срещу филоксерната болест (чума на лозата) и възобновяване на опустошените от нея лозя ".

Това става с Указ на цар Фердинант от 16 януари 1896 година, с който се утвърждава първият нормативен акт в България в региона на растителната отбрана.



Именно с този закон се слага публично началото на битката с вредителите по растенията и растително защитната активност у нас. Така 16 януари е признат за професионален празник на растителнозащитника у нас. Денят на растителнозащитника за първи път е празнуван тържествено на 16 януари 2006 година в аулата на Аграрния университет в Пловдив във връзка 110 годишнина от издаването на първия нормативен акт на България в региона на растителната отбрана.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР