На 16 септември младата иранка Махса Амини бе убита в

...
На 16 септември младата иранка Махса Амини бе убита в
Коментари Харесай

Иранка пред bTV: От 3,5 г. живея в България, a все още се страхувам, когато видя полицай


На 16 септември младата иранка Махса Амини бе убита в ареста от моралната полиция в Иран, поради погрешно носене на наложителния хиджаб, подавал се е кичур от косата ѝ.
Оттогава Иран е залят от кървави цивилен митинги.

В взаимност с митингите срещу режима в страната, български създатели, деятели, младежи и деца, засвидетелстват своята поддръжка за независимост и правдивост за иранските жители с видео.



Случващото се в Иран пред bTV разясниха Алек Алексиев, който е измежду основателите на видеото, Фирузе Акбари и Махди Мосадегпур - ирански жители, живеещи в България.

„ Аз съм единствено един от хората, които помогнаха това видео да се осъществя. Диана Радославова и разнообразни организации са част от организациите. Разбрах напълно инцидентно за един от митингите, които се случват всяка събота пред пилоните на НДК. Отидох с майка си и с огромната си щерка и мисля, че бяхме единствените българи, които бяха тогава там. Опитах се да се срещна с някого от уредниците, с цел да схвана за какво посланието им не доближава до българи. Ние би трябвало да отнесем избраните претенции към държавното управление и медиите “, показа Алек Алексиев.

Тогава той се среща с Фирузе, а по-късно дружно с другите основатели на видеото се свързват с актьори, които да се включат в него. Те откликват елементарно, а Алек стартира да се среща повече с иранското общество.

Протест в Истанбул.
Снимка: Ройтерс


Песента от видеото се трансформира в химн на митингите. В превод името ѝ значи „ За свободата “. Авторът ѝ я основава от туитовете, които хората разгласяват в мрежата.

Фирузе Акбари идва в България преди 3 години и половина като систематичен админ, а Махди Мосадегпур идва преди 18 години в търсене на по-добри условия на живот. Не се усеща добре в диктаторския режим.

„ В Иран сега желаят гражданска война и независимост за дамите. В общество, в което дамите са свободни, цялото общество може да бъде. Семейството ми и приятелите ми живеят в Иран. За страдание не мога да се свържа с тях. Имаме един от най-слабите интернет връзки със сериозна ценцура “, показа Фирузе.

„ Живяла съм в Иран и три пъти съм била задържана поради хиджаба. Представете си да се страхувате, когато видите служител на реда. Иранските дами не се усещаме сигурни, когато към нас има органи на реда. Избягваме ги. Все още имам уплаха. Вече няколко години пребивавам в България, само че към момента мисля за хиджаба, когато видя служител на реда “, описа още иранката.

„ В Иран дамата даже не е предмет, тя е функционалност - някакви изроди да се забавляват върху нея, да я употребяват. Тя няма право да пътува без позволение от мъжа си, няма право да беседва с други мъже. Често се стига до тежко принуждение – мъжете имат легалното право да убиват и да изнасилват дамите “, разяснява Алек Алексиев.

Протест в Лондон.
Снимка: Ройтерс


В митингите в Иран сега вземат участие и доста мъже. „ Въпреки че те имат доста повече независимост от дамите, има такива, които доста съществено ни пазят. Те имат вяра, че дамите би трябвало да имат независимост в обществото “, сподели Фирузе. Според нея смелостта заразява и другите и от ден на ден хора стават по-смели.

Тази вечер още веднъж има кротичък митинг в столицата в поддръжка на свободата на хората в Иран. Той стартира в 18 часа пред пилоните на НДК.

Протест в Истанбул.
Снимка: Ройтерс


По време на митингите в Иран 12 000 души са задържани, а над 200 са убити, измежду тях има и значително деца. Те имат потребност от поддръжката на други страни, изясни Алек Алексиев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР