На 16 октомври проект на име Манускрипта 39 трябваше да

...
На 16 октомври проект на име Манускрипта 39 трябваше да
Коментари Харесай

Как Пловдив не осъмна в поезия

На 16 октомври план на име " Манускрипта 39 " трябваше да трансформира най-голямата пешеходна улица в Пловдив в най-дългата улица, по която минаващият безусловно се спъва в лирика, в строфи и метафори. Броени дни преди осъществяването обаче той бе спрян по разпореждане на община Пловдив и общинската фондация " Пловдив 2019 ", които се оказаха в обстановка от вида " Параграф 22 " - да утвърждават, съгласуват и финансират, само че и по едно и също време с това да стопират едно и също нещо.

Кураторът на плана, поетът Борис Роканов въпреки всичко направил опит да стартира облепянето на улицата съгласно предварителния план във вечерта на 15 октомври. Край Джумаята обаче той бил посрещнат от дузина общински служители на реда, които му съставили акт за нарушение на публичния ред, описа той.

Въпреки този несполучлив старт концепцията може и да се извърши до края на месеца, съобщи пред " Дневник " Кирил Велчев, изпълнителен шеф на фондация " Пловдив 2019 ", която дружно Община Пловдив " е одобрила, съгласувала и финансирала плана. Той добави, че към този момент има спогодба идната седмица да създадат нови проби за облепянето на улицата.

Как се развиха събитията?

На 6 октомври Борис Роканов разпраща информация до медиите за " Манускрипта 39 ". Поетът кани 15 писатели да напишат собственоръчно стихове особено за събитието.

 Визията от ролките хартия с лирика от 15 български създатели
© Борис Роканов

Визията от ролките хартия с лирика от 15 български създатели

Ръкописите са отпечатани на дълга, изглеждаща безкрайна, ролка хартия. Дизайнът е на художника Борис Богданов, учител по графичен дизайн в Художествената гимназия в Пловдив. Идеята е сред 16 и 20 октомври поданици и посетители на града да могат, даже и когато са забили нос в земята, както споделя Роканов, да бъдат окрилени от лирика, до момента в който се разхождат.

Събирателното сдружение " Ромфея - Ватев, Шишманов и сие " кандидатства за финансиране в общинската фондация " Пловдив 2019 " още през 2015 година, печели грант на стойност 50 хиляди лева и през 2016 година получава от община Пловдив всички нужни разрешителни за изпълннието на плана, в това число и единодушие от общинската " Чистота " да почисти облепената със стихове улица, прецизира БНР.

На 18 септември е изпратено искане за координиране на плана до кмета Иван Тотев. Отговорът идва на 3 октовмри от зам.-кмета по сигурността Йордан Ставрев, който уведомява, че издаването на подобен тип позволение не е в неговата компетентност и приканва изпълнителите да се съобразят с разпоредба член 9 от Наредбата за обезпечаване на публичния ред, която се отнася за разлепянето на афиши и плакати на нерегламентирани за това места, добавя още репортажът на радиото.

Междувременно обаче са купени звук и 658 кг хартия, звук лепило, а " 50-тина работливи роми са ангажирани с облепването ", споделя още Роканов.

Пресконференцията за показване на " Манускрипта 39 " бе планувана за 14 октомври, само че анулирана броени дни преди този момент от фондацията " Пловдив 2019 ", съобщи Роканов в собствен мейл същия ден, с който предложения представители на медиите в изложба " Ромфея ". Там той и представители на сдружението са показали всички разрешителни, с които разполагат. Поетът разгласи обществено, че въпреки всичко има намерение да излезе на улицата, както е планувано в началото.

Пред " Дневник " Роканов съобщи, че продължава да няма разумно пояснение от страна на фондацията за какво " Манускрипта 39 " е бил спрян по сходен метод в последния миг.

Според формалната позиция на общината, представена от Българска национална телевизия, пречка е несъгласието на плана с член 9 от общинската разпоредба за облепване с афиши и плакати на нерегламентирани за задачата места.

Улицата не трябвало да е " облепена ", а " покрита " с лирика

Роканов и сдружението " Ромфея - Ватев, Шишманов и сие " обаче недоумяват по какъв начин планът им въобще е минал през всички етапи на утвърждение, откакто в него е написано и планувано пазаруването и потреблението на лепило. Става дума за лепило за тапети, с цел да могат да бъдат сваляни по-късно, разяснява поетът.

 Как Пловдив не осъмна в лирика
© Борис Роканов

Според Кирил Велчев е станало неразбирателство, зародило заради съществуването на разрешителни, издадени от предходния зам.-кмет по сигурността (според информацията в уеб страницата на общината от 2016 до 2018 година това е бил Георги Маринов), които обаче не са съгласувани с новия зам-кмет. Той добавя, че разрешителните не се издават от фондацията, а са грижа на изпълнителите на плановете. След като е станало известно, че разрешителните не са настоящи, се е наложило прекъсването на плана, защото " нали разбирате, че не може да покрием 2 км от основната с лепило без позволение ".

Роканов обаче споделя, че не би следвало разрешителните от общината да стават невалидни при промяна на личностите, които заемат поста. Той добавя, че поради това би трябвало да се създадат промени в правилника, тъй че виновността и компенсацията за пропуснати изгоди и финансови загуби при сходни административни пречки да се поемат персонално от чиновниците в общината, а не от общинския бюджет, с цел да не бъдат ощетявани жителите.

" Дневник " ще следи развиването на случая.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пловдив 2019 (50)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР