На 16 октомври държавният глава Румен Радев и премиера Бойко

...
На 16 октомври държавният глава Румен Радев и премиера Бойко
Коментари Харесай

Родители канят Борисов на дебат за Стратегията, НПО-та и дневната доза шоколад

На 16 октомври президентът Румен Радев и премиера Бойко Борисов са поканени да се включат в спор по тематиката за законодателството в фамилните и детските политики. Поканите са за друг час, само че и двете са за пространството пред съответните институции - пред президентството и пред Министерски съвет. Поканата се насочва от организация БРОД - " Българският Род за Обединен за децата ".

В поканата се приказва за наслоявано в продължение на месеци неодобрение във връзка така наречен " Стратегия за детето ", която " сякаш я нямало ". От БРОД считат, че след нервността от миналата седмица към този момент е незабавно и неотложно тази тематика да получи публичност и да може да се изслушат двете страни - от една страна обезпокоените български родители, а от другата - представители на държавното управление.

В отвореното писмо до Борисов от БРОД изричат против приемането на Закона за обществените услуги, който е довел до смяна в още 27 закона и нормативни акта, и в които има размити понятия, само че ролята на родителите е сведена до най-малко. От друга страна неразбираемите дефиниции давали опция за злоупотреби и прекачване на отговорност. Според БРОД се дават неограничени пълномощия на Неправителствени организации и на обществените служби, с което тотално се отстранила ролята на родителите. Родителите са обезпокоени и от задграничното финансиране на обществения бранш, което за тях значи " приватизация " и " в ръцете на частни лица ".

Според отвореното писмо с новото законодателство се основава изкуствено опълчване на родители и деца, като родителите постоянно са на отговорната страна, а на децата се вменява, че са с неограничени права.

От БРОД дават образец, който цитираме буквално:

Представете си едно дете на 5 години, което мощно има вяра, че е негово ПРАВО да яде по 3 огромни шоколада всеки ден, само че родителите не считат по този начин. Това е проблем, който наподобява комичен и явен, само че напълно действително може да донесе негативи на цялото семейство и да се наложи да употребяват обществени услуги, да се вършат инспекции, да се ревизира потенциалът на родители и така нататък изцяло безумни и непотребни неща, тъй като всички сме наясно, че едно дете на 5 години НЕ Е РЕДНО да яде по 3 огромни шоколада всеки ден, без значение какво тъкмо си мисли самото то. Но новото законодателство " пази " детето даже в такива неуместни по своята същина обстановки.

От БРОД декларират, че от пролетта насам се борят, организирали са огромни митинги, само че нито един политик не е поел ръката, " която протягаме за разговор от месеци насам. "

От БРОД се обръщат към премиера Бойко Борисов като разумен човек, който взема решение проблемите бързо, само че очевидно неинформиран задоволително. Затова и считат, че точно той би трябвало да излезете " лице в лице с нас - уредниците и деятелите, които даваме публичност на тези неуредици в общественото законодателство ".

" Именно Вие имате потенциала да се справите с тази обстановка по най-бързия метод. Бихме желали да обсъдим всички проблематични точки в закона и дружно да успеем да предпазим Вашия народ от опциите за корист и излишно страдалчество. Готови сме да работим с Вас, колкото време е нужно, с цел да бъдат законите ясни, недвусмислени и да облагодетелстват фамилиите и децата, а не Неправителствени организации.

" Поканата ни към Вас е публична - дано поставим началото на този извънредно значим обществен спор, с цел да може всички да добруваме дружно като едно цяло. Нека не разрешаваме ескалиране на напрежението, без значение дали измежду роми или не, поради липса на информация или нищожна такава. Народът има потребност да му помогнете в този сложен миг на неустановеност и паника. "

Президентът Румен Радев е поканен още веднъж пред институцията, само че за по-ранен час, и формулировката е поради " всеобщото неодобрение по отношение на прокарването на тоталитарно законодателство във връзка с закрилата и отбраната на деца и фамилии. "

В това писмо от БРОД показват притеснителните неразбираеми понятия, като " дете в риск ", " най-добър/висш интерес на детето ", " наставнически потенциал " и други Посочва се и че правила в законодателството са в мощен прорез с главния закон - Конституцията.

" Силно притеснителен е фактът, че " висшият интерес " на детето ще бъде защитаван от институции и овластените им сътрудници - Неправителствени организации, а родителят бива обезправен и редуциран до елементарен наблюдаващ на личното си потомство.

Господин Президент, Вашата институция сега се употребява с най-висока степен на доверие от страна на жителите на Република България. Нееднократно сте подлагал на критика държанието на държавното управление по отношение на провежданата вътрешна политика и сте бил негов коректив. Винаги сте проявявал изключителна угриженост по повод благоденствието на българския народ. Обръщаме се към Вас, в качеството Ви на стожер на правовата страна с молба за реализиране на публичен спор, на който да Ви представим всички терзания, които имат българските родители. Като уредници на митингите и познавайки публичното неодобрение, да Ви покажем проблематичните точки в законите и да разясняваме всяка една от тях.

Припомняме, на 7 октомври родители от няколко учебни заведения в Сливен, Ямбол и Карнобат прибраха стремително децата от класните стаи. Причината - някой пуснал слух в интернет, че обществените служби вземат деца. Два дни по-късно слухът се придвижи и в Пазарджик, само че нервността беше овладяна.

От институциите реагираха мигновено, като още първия ден от Министерство на образованието обявиха, че слухът за наложително лишаване на деца съставлява целенасочена офанзива към една от най-важните задания пред просветителната система и напъните на цялата общественост всяко дете да посещава учебно заведение.

Родители от няколко месеца се събират на митинги против Стратегията за детето. Според тях, закони, които влизат в действие от 1 януари 2020 година, заплашват българското семейство. От виновните институции неведнъж изясняват, че измененията, които влизат в действие, засягат само терминология, само че не и самите процедури.

Заради публичното напрежение Стратегията за детето беше оттеглена още преди няколко месеца. От Вътрешна македонска революционна организация незабавно оповестиха решението на премиера и МТСП за победа. От партията дефинират документа като " абсурден " и " меко казано проблематичен документ ". От Вътрешна македонска революционна организация настояват, че тактиката дава опция да се узаконят противоречиви практики при възпитанието на децата, оспорва се ролята на фамилията и родителите и са вършат внушения, " които да поведат страната ни по пътя на извратените правила в страни като Норвегия и Холандия ". От Съюз на демократичните сили също дефинираха тактиката като папагалско налагане на европейски опит. На нея се опълчват и от Политическа партия " Възраждане ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР