На 16 май първо Иван, а около два часа по-късно

...
На 16 май първо Иван, а около два часа по-късно
Коментари Харесай

Трагедията Е Много По-Страшна! Руската Алпинистка Разкри Истината За Смъртта На Иван Томов

На 16 май първо Иван, а към два часа по-късно и тя изкачват четвъртия по височина връх на планетата без помощта на спомагателен О2 и без персонален шерп. Така 35-годишният русенец става третият българин, стъпил на Лхотце, и вторият след Христо Проданов, сторил това без спомагателен О2.

Настя е най-младата рускиня, изкачила този връх. На слизане Иван към този момент проявявал признаци на височинна болест и на 17 май умрял на 10 метра от Лагер 4. Настя е превозена с хеликоптер до болница в Катманду, с възпалено гърло и безсилие от дългото време, прекарано на огромна надморска височина.

" Ние пристигнахме дружно на експедицията. Иван ме предложения. Запознахме се в Таджикистан предходната година, когато ходихме на връх Комунизъм (Исмаил Сомони - 7495 м, в Памир - бел.ред.) и на връх Корженевска (7014 м, отново там - бел.ред.) И в тази експедиция бяхме дружно. Имахме още един сътрудник, само че той остана в Базов лагер поради заболяване ", споделя пред Таня Иванова младата алпинистка. Носела е радиостанция по време на изкачването. Иван се качва на върха преди нея Анастасия слиза последно от Лхотце.

" Той беше болен, имаше кашлица по време на цялата експедиция и мислеше да не потегля, само че след това сподели: " Аз въпреки всичко ще опитвам "... И потегли към върха ", споделя Настя.

Тя твърди, че не са възнамерявали да спят в Лагер 4.

" Знаехме, че може да има такава възможност - да нямаме доста сили и да се наложи да останем там. Но трябваше да слезем всички надолу, в трети или във втори лагер, най-малко в трети! Разбрах, че Иван Томов е в лагера сутринта, тъй като бяхме в разнообразни палатки. И когато узнах на сутринта, му дадох, вода, таблетки и му сложих инжекция ", споделя Настя.

Пакистанският планинар Али Садпара спял в палатката на Иван Томов. Посред нощ Али се събудил и чул, че българинът желае вода. Али загрял вода, дал му да пие и на сутринта споделил на Настя, че на Иван му е неприятно.

Заедно с испански планинар Настя оказва помощ да спуснат тялото.

" Помогна ми първоначално да се опитаме да спуснем Иван по-надолу, тъй като той се опитваше да върви малко или доста. А след това, когато Иван загуби схващане, той се опита да го спусне, дружно с другите испанци. Те ми споделиха, че в този момент би трябвало да спасят мен и че той няма да пристигна на себе си и би трябвало незабавно да сляза надолу. Опитахме да го преместим някак и след това, когато разбрахме, проверихме пулса. Той не реагираше на светлина, нямаше пулс. Започнаха да ми оказват помощ да се спускам надолу, тъй като прекарах прекомерно доста време на тази височина ", спомня си за тестването рускинята.

" Той беше доста виновен, доста добър, малко затворен. Винаги беше подготвен да се притече на помощ. Отговорен, сериозен и обран. Все още не мога да дойда на себе си от случилото се, да приема и да осъзная всичко, което се случи. Единственото, което ми идва мислено в отговор на Вашия въпрос, е, че не е нужно да изпитваш себе си и да търсиш с всички старания границите си, това не е нищо. Сега ми е празна главата, претърпявам случилото се и не мисля към този момент за житейските уроци ", сподели още рускинята.

Анастасия не може да реши дали Иван Томов е позволил неточност с изкачването си в сходно положение. Въпреки съдбовния край, тя няма да се откаже от катеренето по високите планини.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР