На 16 април се отбелязва Денят на конституцията и празник

...
На 16 април се отбелязва Денят на конституцията и празник
Коментари Харесай

Ден на Конституцията и празник на българските юристи

На 16 април се отбелязва Денят на конституцията и празник на българските адвокати .
 
Датата е избрана по самодейност на Съюза на юристите в България . С решение на Министерския съвет от 12 март 1991 година 16 април – денят, в който първото Велико Народно заседание приема през 1879 година Търновската конституция, е разгласен за професионален празник на българските адвокати и правосъдни чиновници.
 
Учредителното заседание във действително слага началото на парламентарния живот в освободена България. То е свикано въз основа на Берлинския контракт, като в него вземат участие 229 депутати, показва БГНЕС. Народните представители в Учредителното заседание създават Търновската конституция и я подписват единомислещо на 16 април 1879 година.

 Конституция на Република България Областен шеф Габрово

До 1991 година денят се отбелязва на 4 декември като Ден на Конституцията и на юриста , според Решение 38 на Бюрото на Министерския съвет от 1979 година по отношение на приемането (1879) на Търновската конституция от Велико национално заседание. В нея е прокаран правилото на разделяне на управляващите на законодателна, изпълнителна и правосъдна. Тя дефинира структурата и компетенциите на висшите държавни органи - монархически институт, парламент, държавно управление, както и главните права, свободи и отговорности на българските жители.

 съд дело Дарик - списък

В деня на Конституцията, празника на юриста и на правосъдните чиновници, Софийската районна прокуратура ще отвори вратите си за възпитаници и студенти.
 
Редица съдилища в страната също ще покажат по какъв начин действа правосъдната система в дни на отворените порти.
 
По случай Деня на Конституцията и юриста, в 16.00 часа, в постройката на Съюза на юристите в България президентът Румен Радев ще взе участие в тържествено заседание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР