На 16 април, Музеят на хумора и сатирата в Габрово

...
На 16 април, Музеят на хумора и сатирата в Габрово
Коментари Харесай

130 години Чарли Чаплин - в Музея на хумора и сатирата в Габрово

На 16 април, Музеят на хумора и сатирата в Габрово ще означи 130 години от рождението на една от най-талантливите персони от ерата на нямото кино - Чарли Чаплин.
Чаплин е най-известният артист в ранните холивудски филми, а по-късно и незабравим режисьор. Ето какво отбелязва самият той в книгата си „ Моята автобиография “: „ Бях вестникарче, занаятчия на детски играчки, духач на стъкло, лакей на доктор и така нататък, само че като брат ми Сидни по време на всички тези „ професионални отклонения “ нито за миг не забравих крайната си цел – да стана артист. “
Още през 1973 година посредством Комитета за културни връзки с чужбина, ръководителят на организационния комитет на 9-тия Фестивал на хумора и сатирата арх. Карл Кандулков насочва покана към Чарли Чаплин да гостува в Габрово. Комикът не съумява да пристигна, само че в архива на Музея на хумора и сатирата се съхранява благодарственият му отговор: поласкан е, че са помислили за него.
Не е инцидентно, че в Габрово се намира единственият монумент на Чаплин в България. Оригиналната комбинация е дело на акад. Георги Чапкънов и е ситуирана в Парка на смеха до Музея на хумора и сатирата.
Точно в деня на юбилея Музеят ще покаже гледка от творчеството на великия артист, От 9:00 до 18:00 часа във фоайето на третия етаж ще могат да се видят едни от знаковите късометражни филми на Чаплин.
От 16:00 часа в Залата на жирафите Цветомир Цанков ще организира кинолектория, след която публиката ще се наслаждения на кино лентата „ Светлините на града “, оценен от Британския кино институт като най-хубавото достижение на великия комедиант.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР