На 16.02.2022 г. се проведе уебинар на тема Лидерство в

...
На 16.02.2022 г. се проведе уебинар на тема Лидерство в
Коментари Харесай

МУ-Варна участва в онлайн събитие на Световната федерация на асоциациите по обществено здраве

На 16.02.2022 година се организира уебинар на тематика „ Лидерство в условия на пандемия “, проведен от Световната федерация на асоциациите по публично здраве (WFPHA), взаимно с Европейската асоциация по публично здраве (EUPHA), оповестяват за ДНЕС+ от образователното заведение.

Световните водачи в публичното опазване на здравето, работещи в границите на WFPHA, разискаха съответни дейности за поощряване на справедливостта, водачеството в публичното опазване на здравето и световната съгласуваност за справяне с неотложните световни здравни провокации, в това число пандемията COVID-19 и други закани за здравето.

Модератор на срещата беше проф. Бетина Бориш – специалист по публично здраве от Университета в Женева. В своето ревю тя показа, че 2022 година стартира с рекорден брой случаи на COVID-19, в това число в страни с висок % на покритие с ваксини. Тази вълна ни припомня, че пандемията остава забележителна опасност за здравето и че към момента няма точна прогноза за нейното развиване.

Сред панелистите бяха доктор Рюдигер Крех и проф. Уолтър Рикарди от Световната здравна организация, доктор Мартин Маккий – професор по европейско публично здраве в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, доктор Росио Саенц – някогашен министър на опазването на здравето на Коста Рика и други, които показаха своята позиция във връзка с ролята на водачеството в публичното здраве в изискванията на пандемия.

Експертите сложиха акцент върху обстоятелството, че за справяне с актуалните и бъдещите пандемии би трябвало да се подхващат три съществени дейности:

1. Справедливо систематизиране на имунизациите,

2. Консолидиране на световна система за наблюдаване и реакция,

3. Смекчаване на климатичната рецесия.

 

Участието в този уебинар бе в границите на участието на преподаватели от Медицински университет – Варна в Българската асоциация по публично здраве (БАОЗ). Тя е пълновръстен член на Световната федерация на асоциациите по публично здраве (WFPHA) и Европейската асоциация по публично здраве (EUPHA).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР