На 15 юни в напълно разпродадената зала Моцарт“ на виенския

...
На 15 юни в напълно разпродадената зала Моцарт“ на виенския
Коментари Харесай

Забележително българско присъствие в Концертхаус - Виена

На 15 юни в изцяло разпродадената зала „ Моцарт “ на виенския Концертхаус състоя удивително  събитие. Концертната вечер беше край и кулминационна точка на профилирания музикален цикъл „ Percussive Planet “ за сезон 2023/2024 година.

Звезди на концерта бяха брилянтни солисти - виртуозната перкусионистка Виви Василева, нейният брат и знаменит цигулар Васко Василев, ръководената от него камерна групировка „ Солистите на Ковънт Гардън “ и надарения бразилски китарист Лукас Кампара Джинис.

„ Percussive Planet “ (в превод " Планетата на перкусиите " ), е един от най-оригиналните и обичани на публиката в Концертхаус абонаментни цикли. Този план показва в поредност от 5 концерта неограничените благоприятни условия на ритъма и всички типове ударни принадлежности с  разнообразната гама на тяхното звучене в музикални творби на типичен и модерни композитори.

Основоположник на цикъла е известният австрийски перкусионист Мартин Грубингер, който повече от десетилетие го управлява, сформира програмния плакат и взе участие в концертите. Именно Мартин Грубингер е един от преподавателите и значими ментори на родената и израснала в Германия българска перкусионистка в построяването й като актьор.

След като през 2023 година Мартин Грубингер публично приключи  своята сполучлива солистична кариера, Виви Василева бе оповестена за негов заслужен правоприемник и уредник на цикъла „ Percussive Planet “ в Концертхаус от тази сезон. Австрийската преса означи този факт като заслужена привилегия, извънреден авторитет и самопризнание за нейния незабравим гений. Самата Виви Василева твърди в анонсите на концертите: „ В музикално отношение 21. век е на перкусиите. Ударните са най-древните принадлежности в света и в това време доста настоящи и съвременни сега. “

Виви Василева сложи ослепително начало на своя първи сезон като началник на „ Percussive Planet “ през октомври 2023 година, когато извърши в огромната зала на Концертхаус с победоносен триумф Концерт за перкусии и оркестър от австрийския композитор Фридрих Черха в акомпанимент на Радиосимфоничния оркестър на Австрийското радио и телевизия ORF под палката на Марин Алсъп.

На 15 юни цикълът „ Планетата на перкусиите “ сложи превъзходен заключителен акомпанимент за този концертен сезон. Програмата на вечерта показа необятен жанров набор: прозвучаха известни произведения от Бушра ел Турк, Георг Фридрих Хендел, Антонио Вивалди, Джорж Гершуин, Астор Пиацола -  множеството в аранжимент, изработен от Лукас Кампара Джиниз. Беше изпълнено и неговото произведение „ Imaginarium “, написано и отдадено особено на Виви Василева, с която са партнъори освен на сцената, само че и в персоналния живот.

Вълнуващите осъществявания бяха съпроводени от нестихващите аплаузи на публиката, а за присъстващите меломани в Концертхаус беше наслаждение, чест и привилегия на сцената да солира световноизвестният цигулар Васко Василев.

Виви Василева е млад актьор, само че към този момент спечелила интернационално самопризнание. Тя има своята аудитория в Австрия, която я обича, цени гения ѝ, следи нейните  изяви и я приветства с екстаз. Харизматична и темпераментна, тя впечатлява, съгласно музикалната рецензия, както с виртуозната си техника на перкусионист, по този начин и с прочувствения нюх да интерпретира поетичните моменти в една творба. Внушителен край на концерта на 15 юни бяха двата биса  „ Либертанго “ от Пиацола и „ Българско буги “ от Милчо Левиев.

За слушателите на предаването " Алегро виваче ", минути след слизането си от концертния подиум, Васко Василев показа за претърпяната страст, а  Виви Василева разкри своето неспокойствие в края на първия сполучливо управителен от нея цикъл „ Percussive Planet “ в Концертхаус, както и някои от акцентите за идния сезон 2024/2025 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР