На 15 юни се навършват 176 години от рождението на

...
На 15 юни се навършват 176 години от рождението на
Коментари Харесай

176 години от рождението на норвежкия композитор Едвард Григ

На 15 юни се навършват 176 години от рождението на Едвард Григ

Големият норвежки композитор е роден на 15 юни 1843 година в Берген. След като приключва консерватория в Лайпциг, той се връща в родината си, където стартира интензивно да изследва норвежкия музикален фолклор. Григ добива международна популярност с помощта на съдействието си с драматурга Хенрик Ибсен, композирайки музиката към неговата пиеса „ Пер Гинт “.Така се раждат двете му фамозни сюити  „ Песента на Солвейг “ и „ В пещерата на планинския цар “.

Ето 7 любопитни обстоятелството за Едвард Григ :

1. Григ почнал да учи музика на 6-годишна възраст, а на 9 написал първата си комбинация.

2. Норвежкият композитор бил много религиозен и не излизал на сцената без своя амулет – дребна керамична жаба, която носел в джоба на фрака си.

3. Като доста други композитори и той си имал особено местенце, където да твори: дребен павилион покрай родната му къща в Берген с аспект към морето и фиорда. Накрая се отказал от къщата по гледище на жена си, тъй като вървял слух, че има спекулация с хазяйката.

4. На негово име е назван един кратер на Меркурий.

5. Григ се отнасял доста сериозно към творбата си „ В пещерата на планинския цар “, за която казвал: „ Самият аз въобще не мога да я чувам – от нея лъха мощно на кравешка тор, на национализъм и блаженство! Надявам се обаче хората да доловят и иронията в нея “.

6. В кинокласиката на Фриц Ланг от 1931 година „ М “ килърът на деца Бекман си подсвирква мелодията на  „ В пещерата на планинския цар “ – това е единствената музика в целия филм.

7. Приликата му с Алберт Айнщайн е изумителна. Уверете се сами!

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР