На 15 юли през 1895 г. в центъра на София

...
На 15 юли през 1895 г. в центъра на София
Коментари Харесай

На този ден: Посичат на улицата Стефан Стамболов

На 15 юли през 1895 година в центъра на София е съсечен Стефан Стамболов. Година преди този момент той попада в центъра на гръмък обществен скандал, откакто на 11 март Мария Милкова, брачна половинка на капитан Тодор Матров и балдъза на военния министър Михаил Савов, упреква министър-председателя в любовна връзка със самата нея и със брачната половинка на Савов. Военният министър приканва Стамболов на двубой, вследствие на което е отхвърлен от държавното управление. Стамболов подава на няколко пъти оставката си, която в последна сметка е призната от княз Фердинанд на 20 май.

Новото държавно управление на Константин Стоилов продължава да се притеснява от въздействието на Стамболов и търси способи за неговото компрометиране. На 24 август 1894 година той е задържан за малко поради рецензии към княза в изявление за немски вестник, а след освобождението му е замерван с камъни на улицата от последователи на държавното управление. Военният министър Рачо Петров провежда следствие, опитващо се да потвърди, че Стамболов е провел атентата против самия себе си през 1891 година, при който умира финансовият министър Христо Белчев.

На 15 юли 1895 година Стефан Стамболов е грубо посечен на улицата от Михаил Ставрев - Хальо и други македонстващи и след три дни умира от раните си. Повод за убийството му е възмездие за гибелта на Коста Паница - някогашен сподвижник на Стамболов, който със съдействието на Русия прави опит за боен прелом и в следствие е екзекутиран.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР