На 15 юли Православната църква празнува паметта на св. княз

...
На 15 юли Православната църква празнува паметта на св. княз
Коментари Харесай

Шест необикновени имена черпят днес, почитаме Покръстителя на руския народ и изстрадала светица

На 15 юли Православната черква чества паметта на св. княз Владимир, покръстител на съветския народ. Той е държател на най-голямото съветско княжество, Киевска Рус, което е в основата на съветската страна през днешния ден.

Владимир (956-1015) е третият наследник на съветския княз Светослав I и нямал право на купа и заместничество. По това най-силен бил култът към господ Перун, обвързван с доста жертвоприношения. Владимир бил несдържан юноша, привикнал да получава всички прерогативи на произхода си, без да претрупан с отговорността към трона. Когато княз Светослав умрял, огромните му синове Ярополк и Олег стартират междуособни войни, от които се възползва Владимир. Той заграбва годеницата на Ярополк, Рогонда, след няклко основни сражения взима властта и става Велик княз на Киевска Рус.

Царуването на Владимир било типично езическо, въпреки да бил отгледан от баба си - св. Олга. Той бил нечовечен и необмислен държател, който правел доста езически жертвоприношения. През 988 г, 8 години след възкачването си на власт, той уголемява страната си до Крим, където получава достъп до Черно море и се намесва по този начин в комерсиалните ползи на Византия. Империята работи по остарял собствен бит - посредством християнството да обезврежда мощните езически владетели и император Василий II покръства Владимир същата година, като му дава и за жена щерка си Анна и християнското име Василий.

Своята жаркост Владимир обръща към необятна покръстителска активност, градеж на храмове и манастири. Той е първият нравствен обединител на съветския народ и получава духовната купа Равноапостол, т.е еднакъв на апостолите, поради просветителската си активност. На княз Владимир са кръстени Киевския университет и медал за държавни заслуги и е доста публикувано име в Русия през днешния ден.

Имен ден на 15 юли честват: Владимир, Владимира, Владена, Влада, Влади и Господин.

Днес православната черква уважава и Светицата Юлита. Тя произлизала от рода на предходните римски царе. Овдовяла на младини, като имала единствено един тригодишен наследник Кирик. Тя живеела в гр. Икония (област Ликаония) и цяла била предадена на Христовата религия. Своя наследник тя кръстила незабавно след рождението му, а като станал на три години, научила го на религия и молитва, доколкото едно дете на такава възраст може да схване.

Когато при Диоклетиан настанало гонение и в Ликаонската област, Юлита взела тригодишния си наследник и с двете си правилни слугини избягала в Селевкия. Когато почнали и тук да преследват християните, тя отишла в Килийския град Тарс. Но и тук не могла да се скрие и скоро била изведена със сина си на съд. Управителят я попитал за нейното име, жанр и родно място. Тя се нарекла единствено християнка. Управителят тогава й лишил сина и заповядал да я бият с волски жили. Детето жално гледало майка си, плачело и желало да се изтръгне из ръцете, които го държали. Управителят се опитал да го погали, само че Кирик с висок глас извикал: " Аз съм християнин, пусни ме при мама! " И взел с ръчичките си да драска шефа, като отвръщал лице от него.

Озлобеният шеф го блъснал от своето високо седалище. Кирик паднал надолу и удряйки главичката си по каменните стъпала, обагрил това място с кръвта си и предал Богу своята света и почтена душа. Виждайки по какъв начин Кирик потърпевш преди нея, св. Юлита се изпълнила с наслада и поблагодарила на Бога, загдето нейният наследник се удостоил с страдалчески венец. След доста страдания и Юлита била посечена с меч. Това станало в 304 година.

Телата на потърпевшите за Христа майка и дете били хвърлени без заравяне да бъдат изядени от зверове. Но две слугини нощно време ги взели и погребали. Едната от тях доживяла възцаряването на Константин Велики. Тя посочила на вярващите мястото, където били заровени мъчениците и разказала за тяхното страдалчество. Мощите на светците били открити нетленни. И до през днешния ден те са чудотворни. Част от тия мощи се намира в Охрид, в църквата " Св. Богородица ".

*Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР