На 15 януари имен ден празнуват всички, които носят името ...

На 15 януари имен ден празнуват всички, които носят името

На 15 януари имен ден честват всички, които носят името Гаврил, Гаврила и производните им

На 15 януари имен ден честват всички, които носят името Гаврил, Гаврила и производните им. 

Преподобни Гавриил Лесновски е един от тримата велики почитатели на рилския пустинножител св. Иван Рилски. Той е живял през ХІ – ХІІ век. Роден е в с. Осиче, Паланешко (Македония). Произлизал от богати родители българи и получил положително обучение. Когато станал на възраст, родителите му го сгодили за невяста от добър жанр. Скоро обаче годеницата му умряла. Тогава той постъпил в манастир и приел монашество.

С наследството, което получил от родителите си, Гавриил построил манастир с черква на името на св. Архангел Михаил в Лесновската планина, Северна Македония, покрай настоящия град Кратово. Преподобният отец събрал монаси, сложил им свещеник, а самия той се уединил в планината на пустинножителство и безмълвие, като се подвизавал по този начин 30 години. После той се завърнал в своя манастир и умрял на 15 януари.

Тридесет години след гибелта на преподобни Гавриил един съветски духовник на име Йосиф в град Средец (София) - по подстрекателство на светеца – се отправил към мястото, където преподобният се подвизавал, намерил гроба му, разкрил нетленните му мощи, положил ги в ковчег и ги дал за молитвено поклонение на вярващите.

Много години светите мощи на преподобния Гавриил почивали в Лесновския манастир и правили голям брой чудеса. Навярно в ХІІІ век някой от българските царе на Асеновата династия ги пренесъл в своята столица Търново и ги положил в църквата " Св. Апостоли " на Трапезица. Според проложното житие на преподобния от 1330 година " там те лежали даже до момента и дават излекуване ".

След османското настъпление в България следите на светите мощи на преподобния Гавриил Лесновски се губят. Основаният от него манастир по-късно бил наименуван на негово име и станал значимо книжовно средище.

Източник: petel.bg