На 15 януари 2001 г. двама американски предприемача – Джими

...
На 15 януари 2001 г. двама американски предприемача – Джими
Коментари Харесай

Уикипедия стана на 20

На 15 януари 2001 година двама американски бизнесмена – Джими Уелс и Лари Сангър – започват онлайн енциклопедия, в която всеки може да прибавя и редактира наличие. Така се ражда Уикипедия. Въпреки че в началото тя е посрещната с доста рецензии, през днешния ден това е един от най-успешните онлайн планове, който разчита на дарения, а не на реклами или маркетинг информация, която събира от потребителите си, както вършат другите интернет колоси да вземем за пример Фейсбук и Гугъл. Уикипедия е 15-тият най-популярен уебсайт в световната мрежа, има над 300 разнообразни езикови версии и се поддържа от доброволци. Към момента в уеб страницата има 56 млн. публикации, всеки месец той е посещаван от 1,7 милиарда души. Той е всекидневно указател на всевъзможни тематики, въпреки че заради естеството на поддръжката си, самата Уикипедия предлага публикациите в нея да не се употребяват за главен източник на информация, а единствено за насочване по дадена тематика.

Въпреки това системите за редакция и инспекция на наличието непрекъснато се усъвършенстват. Сред доброволците, които поддържат Уикипедия, са да вземем за пример и лекари, като най-важното е всяко едно изказване да бъде с отпратка към своя източник и този източник да бъде меродавен. Така да вземем за пример публикацията за COVID-19 има представени 703 външни източника на информация – множеството от тях проучвания, оповестени в реномирани медицински журнали.

Любопитно е да се добави, че публикацията, която в продължение на доста години беше материалът с най-вече редакции, е тази за някогашния президент на Съединени американски щати Джордж Буш-младши. Причината – упоритото и постоянно появяване на информация за него, която не се базира на  достоверни източници, а на тайни теории и която редакторите би трябвало да отстраняват. През последните години този материал е задминат по брой редакции от публикацията, в която се разгласява цялостен лист на всички артисти и спортисти, взели присъединяване в телевизионното предаване за кеч на WWE – този лист е преработен повече от 53 000 пъти, заяви Би Би Си.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР