На 15 септември в Самарканд се състояха преговори между китайския

...
На 15 септември в Самарканд се състояха преговори между китайския
Коментари Харесай

Китайският лидер и узбекистанският му колега проведоха преговори

На 15 септември в Самарканд се състояха договаряния сред китайския ръководител Си Дзинпин и президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев.

“В продължение на три десетилетия от установяването на дипломатически връзки, Китай и Узбекистан поддържат взаимно почитание, добросъседство и взаимност, непрестанно задълбочават стратегическото взаимно доверие и уголемяват взаимноизгодното съдействие “, съобщи Си Дзинпин.

Той посочи, че Китай и Узбекистан би трябвало да се поддържат взаимно по въпросите, засягащи главните ползи на двете страни като суверенитета, независимостта и териториалната целокупност. Също по този начин би трябвало да ускорят обвързването на тактиките за развиване на двете страни, с цел да вървят напред в общо солидарно развиване. Ползотворна опция е разширение съдействието в региона на енергетиката, обезпечаване безвредно действие на газопровода сред Китай и Централна Азия и създаване на структури за съдействие за диверсификация доставките на сила. Китай желае да продължи съдействието с Узбекистан в региона на опазването на здравето, имунизациите и фармацевтиката, съобщи Си Дзинпин.

Китайският ръководител уточни, че Китай желае да ускори съдействието с Узбекистан в опълчване на намесата на непознати сили във вътрешните работи на страната и поддържане на ползите за районната сигурност. Китай е очарован от решението на Узбекистан да стане хазаин на срещата на високо ниво на Шанхайската организация за съдействие и в бъдеще чака да остане стратегически сътрудник на страната.

Президентът Шавкат Мирзийоев съобщи, че връзките сред неговата страна и Китай отразяват духа на взаимно ценене, добросъседство и взаимополза. Узбекистан уверено следва правилото за „ един Китай “, както и поддържа позицията на Китай по въпросите за Тайван и Синдзян.

След срещата държавните глави подписаха „ Съвместна декларация сред Китай и Узбекистан “.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР