На 15 септември целият свят отбелязва Международния ден за борба

...
На 15 септември целият свят отбелязва Международния ден за борба
Коментари Харесай

15 септември – Международен ден за борба с лимфома

На 15 септември целият свят отбелязва Международния ден за битка с лимфома – група от злокачествени хематологични болести, чиято периодичност се усилва непрестанно. За първи път денят е празнуван през 2004 година като задачата и до през днешния ден е да се усили осведомеността за този вид злокачествени болести, които се подреждат на пето място по периодичност. Идеята е, че всяка година, малко по малко, хората стават по-информирани за лимфома, който се открива все по-рано, което води и до по-успешното му лекуване.

История на Международния ден за битка с лимфома

 ден за битка с лимфома 15 септември – Международен ден за битка с лимфома фотография: freepik

Всяка година на светът отбелязва Международния ден за битка с лимфома, акция за повишение на публичната информираност за лимфомите, необятна категория злокачествени болести на кръвта, които засягат лимфната система. Лимфомната коалиция, световна мрежа от организации, които се застъпват за пациентите с лимфом, започва деня през 2004 година за да образова обществеността за многото подтипове на болестта, признаците, наличните лекувания и цената на ранното разкриване.

Световният ден за битка с лимфома беше основан и от този момент се разшири трагично, насочвайки вниманието към заболяването, подкрепяйки пациентите и техните фамилии, насърчавайки по-нататъшни проучвания и в последна сметка подобрявайки прогнозата за засегнатите от това мъчно и от време на време неправилно диагностицирано злокачествено заболяване. Инициативите за Световния ден за битка с лимфома бяха подхванати и проведени за първи път от Lymphoma Coalition, организация с нестопанска цел, през 2004 година и по-късно получиха голяма известност по целия свят.

Lymphoma Coalition е мрежа от групи пациенти с лимфом от 52 страни, подкрепящи лекари, медицински сестри, групи за поддръжка на пациенти, пациенти и техните фамилии, като основават информираност и ги образоват по отношение на основните познания за признаците на лимфома, диагностиката, лекуването и по какъв начин да се оправят с него и водят здравословен метод на живот.

Какво е лимфом?

 ден за битка с лимфома 15 септември – Международен ден за битка с лимфома фотография: freepik

Лимфомът е недоброкачествен израстък на лимфната система. За да го разбираем по-добре, първо би трябвало да разберем по какъв начин действа засегнатата система.

Лимфната система е част от имунната система, формирана от костен мозък, сливици, тимус, далак и лимфни възли, всички свързани с лимфни съдове, през които лимфата, течност, съдържаща лимфоцити, циркулира в тялото. Лимфоцитите са тип бели кръвни кафези, виновни за отбраната на тялото против инфекции и заболявания. Те произлизат от костния мозък и се диференцират в В и Т лимфоцити. В-лимфоцитите се развиват в костния мозък и лимфните органи, до момента в който Т-лимфоцитите се развиват в тимуса.

Особеността на лимфома се състои в тясната връзка сред органите и клетките в кръвоносната система на тялото. Лимфомът може да се популяризира в цялото тяло по време на пътуването си през лимфата и кръвта. При лимфома раковите кафези се развиват от лимфни възли и са склонни да нахлуят в околните области на лимфните възли, преди последователно да се разпространят в по-отдалечени.

Диагностичният развой нормално стартира с посещаване при общопрактикуващ доктор, който може да предложи спомагателни проучвания и да насочи пациента към хематолог или онколог. Това в последна сметка води до биопсии на лимфни възли, окончателният тест за диагностициране на лимфома. Допълнителни проби, като кръвни проби, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, рентгенови лъчи на гръдния панер и биопсии на костен мозък, могат да бъдат осъществени, с цел да се дефинира типа, степента и стадия на лимфома. Много е значим този Международен ден за битка с лимфома.

Тема на Световния ден за осведоменост за лимфома 2024 г

 ден за битка с лимфома 15 септември – Международен ден за битка с лимфома фотография: freepik

Тази година, 2024 година, тематиката на Международния ден за битка с лимфома е „ Време е за малко почтен диалог за това по какъв начин се усещаме “. Темата се концентрира върху прочувствените резултати от живота с лимфома. Честните диалози сред хората с лимфом и техния здравен екип могат да оказват помощ за справяне с прочувствените проблеми и да свържат пациентите със експерти и запаси. Честният диалог със фамилията и приятелите може да им помогне да схванат възприятията ви и да насърчат по-добри, по-подкрепящи взаимоотношения.

Година по година предишните тематики за Световния ден за осведоменост за лимфома са:

Тема на Световния ден за осведоменост за лимфома 2023 година – Нямаме самообладание да се съсредоточим върху възприятията си.
Тема на Световния ден за осведоменост за лимфома 2022 година – Нямаме самообладание – Има незабавна потребност от възстановяване на методите за диагностициране, лекуване и следене на лимфомите!
Тема на Световния ден за осведоменост за лимфома 2021 година – Нямаме самообладание. (не можах да получа останалото)
Тема на Световния ден за осведоменост за лимфома 2011 година – Познайте своите възли

Симптоми на лимфома

 ден за битка с лимфома 15 септември – Международен ден за битка с лимфома фотография: freepik

Лимфомите имат доста генерализирани признаци и признаци, които могат да бъдат и признаци на други болести като грип или други вирусни инфекции. Не е наложително всички тези признаци да станат причина за лимфом. Независимо от това, колкото по-скоро се диагностицира, толкоз по-големи са възможностите за приемане на уместно лекуване.

Някои от постоянно срещаните признаци са:

Подути лимфни възли в подмишниците, шията или слабините, които са безболезнени.
Умора.
Нощно изпотяване.
Повтаряща се тресчица.
Загуба на вкус.
Хипертрофия на сливиците.
Болка в костите.
Главоболие.
Необяснима загуба на тегло.
Упорит сърбеж без причина.
Болка в гърдите, кашлица или зной.

Лимфомът е тежък рак на кръвта с възходяща периодичност всяка година заради неналичието на информираност за лимфните системи, лимитираните данни от проучвания и по-малкото присъединяване на организации в световни платформи.

Има близо 10 лакх хора с лимфом в света и съвсем 1000 души са диагностицирани с лимфом всеки ден, тъй че е от значително значение хората да се образоват за лимфната система, признаците и признаците на това заболяване, с цел да се ограничи възходящата наклонност на лимфома. Трябва да бъдем всички съпричастни в този Международен ден за битка с лимфома.

Превантивни ограничения, които могат да оказват помощ за понижаване на риска от развиване на лимфом:

 ден за битка с лимфома 15 септември – Международен ден за битка с лимфома фотография: freepik

-Консумирането на уравновесена диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини, може да помогне за поддържане на здрава имунна система, което може да понижи риска от развиване на лимфом.

-Редовната физическа интензивност може да помогне за поддържане на здравословно тегло, понижаване на възпалението и усилване на имунната система, като всички те са значими фактори за понижаване на риска от рак.

-Ограничаването на излагането на пестициди, хербициди и други нездравословни химикали, изключително в професионални условия, може да помогне за понижаване на риска от лимфом.

-Въпреки че известно излагане на радиация е неизбежно, минимизирането на ненужното излагане, като да вземем за пример при избрани медицински образни проби, може да помогне за понижаване на риска от лимфом.

-Някои вирусни инфекции, като вируса на Epstein-Barr (EBV) и вируса на човешката имунна непълнота (HIV), са свързани с нараснал риск от лимфом.

-Пушенето и несъразмерната консумация на алкохол са свързани с нараснал риск от доста типове рак, в това число лимфом.

-Ако има фамилна анамнеза за лимфом или други типове рак, значимо е да споделите тази информация с вашия снабдител на здравни услуги.

Някои автоимунни болести, като ревматоиден артрит и целиакия, са свързани с нараснал риск от лимфом.
Като включите тези превантивни ограничения в метода си на живот, можете да помогнете за понижаване на риска от развиване на лимфом и да насърчите цялостното здраве и благоденствие.

Лечение. В взаимозависимост от лимфома и разпространяването му може да се прибегне до разнообразни способи – лъчелечение, химиотерапия, моноклонални антитела, трансплантация на хемопоетични стволови кафези. В избрани индолентни лимфоми с муден ход на развиване е допустимо да се приложи тактичност с изчакване с наблюдаване от близко.

Как можем да отбележим Международния ден за битка с лимфома?

 ден за битка с лимфома 15 септември – Международен ден за битка с лимфома фотография: freepik

Международният ден за битка с лимфома се отбелязва всяка година на 15 септември, с цел да увеличи осведомеността по отношение на това рядко заболяване и да насърчи ранната диагностика и лекуване. Ето някои способи, по които можете да участвате и да помогнете за отбелязването на този значим ден:

1. Научете повече: Започнете, като научите за лимфома, неговите признаци и смисъла на ранното разкриване. Споделете тази информация със фамилията и приятелите си, с цел да ги образовате и да насърчите диалозите към болестта.

2. Носете синьо: Синьото е цветът, обвързван с битката против лимфома. Носете синя дреха или аксесоар на 15 септември, с цел да покажете вашата поддръжка и информираност.

3. Социални медии: Използвайте платформите на обществените медии, с цел да споделяте информация за лимфома, да употребявате хаштагове като #WorldLymphomaDay и #дензаборбаслимфома и да се свържете с организации, отдадени на битката с лимфома.

4. Дарете: Много организации работят неуморно, с цел да обезпечат поддръжка, проучвания и обучение за пациенти с лимфом и техните фамилии. Помислете дали да извършите подаяние на организация като Фондацията за левкемия и лимфома на Лидия Пайпър или Lymphoma Coalition.

5. Организирайте събитие: Организирайте локално събитие във вашия квартал, работно място или учебно заведение, с цел да повишите осведомеността и да съберете средства за проучване или поддръжка на пациентите. Това може да бъде разходка, благотворително тичане, информативен семинар или друго уместно събитие.

6. Свържете се с политици: Пишете на вашите определени представители, с цел да изразите поддръжката си за политики, които дават приоритет на проучванията на лимфома и грижите за пациентите.

7. Подкрепете пациентските групи: Присъединете се към локална група за поддръжка или онлайн конгрес, където пациентите с лимфом и техните фамилии могат да споделят своя опит и да оферират взаимна поддръжка.

Не забравяйте, че всеки дребен жест има значение в битката против лимфома и ранното разкриване избавя животи.

Важно е всички дружно да отбележим Международния ден за битка с лимфома!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР