На 15 септември православната църква почита Св. вмчк Никита. Преп.

...
На 15 септември православната църква почита Св. вмчк Никита. Преп.
Коментари Харесай

На 15 септември почитаме Света Никита

На 15 септември православната черква уважава Св. вмчк Никита. Преп. Филотей. Св. мчк Леонид.

Свети великомъченик Никита Готски е бил от народа на готите, които през трети/четвърти век са заселявали от двете страни на река Истър (Дунав) и от своя допир с византийската империя и нейната просвета последователно почнали да одобряват християнството. В средата на IV век готският свещеник Улфила (Вулфила) превел Свещеното Писание на готски език и това още повече помогнало за християнизирането на народа му.

По времето на готите, през четвърти век, християнството се популяризирало бързо по крайбрежията на река Дунав.

Готите а източно немски народ от Античността. Историята на готите, е че са разграничени на вестготите и остготите и играят значима роля за рухването на Западната Римска империя и образуването на Средновековна Европа.

Вестготите населявали най-вече днешна Румъния и Бесарабия, а вестготите населявали сред реките Дон и Днестър. Така те били разграничени сред две страни, измежду които пламнала война.

В едната страна държател бил Анатарих, богохулник, гонител на християнството, а в другата – Фритигерн, християнин, покровител на християнстовото.

Анатарих победил. Фритигерн се обърнал за помощ към византийския император Валент. Цяла войска му била изпратена на помощ. Фритигерн минал отначало Дунава, отпред с грамадна армия и по този начин той победил.

 Св. Никита е живял по времето Константин Велики

Приемникът на готския свещеник Теофил, свещеник Вулфила, разкрил готската писменост и превел на готски език доста богослужебни книги. В резултат на това християнството се затвърдило още повече.

Особено съдействал за неговото подсилване св. Никита, който бил един от прославените мъже измежду готите.

По-късно обаче Атанарих се върнал още веднъж в родината, образувал армия, насочил се против войските на Фритигерн, разрушил ги и взел в ръцете си властта над цялата готска земя отвъд Дунава. Езичник–фанатик, Атанарих подигнал ужасно гонение срещу Църквата.

Никита живял по времето на император Константин Велики, в първата половина на IV век. Още като дете той бил въведен в християнската религия от готския свещеник Теофил (участвал в Първия космополитен събор в град Никея). Но готският водач Атанарих, който бил богохулник, почнал гонение на християните измежду своя народ.

Св. Никита излязъл в отбрана на християнската религия. Починал страдалчески на 15 септември 372 година. Тленните остатъци на св. Никита били прибрани скрито, отнесени и заровени в Киликия от християнина Мариан.

На 15 септември имен ден празнуват всички, които носят името Никита.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР