На 15 ноември следобед двама души загинаха в село в

...
На 15 ноември следобед двама души загинаха в село в
Коментари Харесай

След експлозията в Полша: Ще задейства ли Варшава член 4 на НАТО?

На 15 ноември следобяд двама души починаха в село в източната част на Полша. Според организация " Асошиейтед прес ", става дума за ракета, изстреляна от украинските сили по приближаваща съветска ракета. Информацията е на американски публични представители, поискали анонимност.

Вчера Русия извършваше масирани удари против разнообразни градове в Украйна. Москва отхвърли да е виновна за случая в Полша и го дефинира като украинска провокация. Русия съобщи, че удари са нанасяни не по-близо от 35 километра от украинско-полската граница. Москва твърди, че разпознава по фотоси на отломките ракетата в Полша като украинска ЕС-300.

Рано тази заран се организира изключителна среща на водачите на страните от Г-20, ръководена от Джо Байдън. Пред публицисти американският президент съобщи, че е рано да се твърди, че случаят е вследствие на съветска ракета. Страните от НАТО се събират по-късно през днешния ден, по искане на Полша за задействане на член 4-ти, според който съдружниците се срещат за консултация.



Малко преди 5 следобяд детонация избухва в региона на полското село Пшевдов в Източна Полша, покрай границата с Украйна. Загиват двама души.

Полският министър председател Матеуш Моравецки свика нощес незабавно съвещание на държавната комисия за национална сигурност и защита. Варшава разгласи, че ускорява защитата на въздушното си пространство. От полското външно министерство оповестиха, че създадена в Русия ракета е паднала в източната част на страната. Президентът Анджей Дуда беше по-предпазлив в изявлението си и прикани за успокоение.

" Всички знаем, че през целия ден Русия обстрелваше Украйна с ракети, само че нямаме никакви безапелационни доказателства към този миг, които да ни показват кой е изстрелял ракетата. Уверен съм, че следствието ще ни даде повече изясненост. Вероятно става дума за ракета съветско произвеждане ", сподели Дуда.



Днес по обяд следва втори ексклузивен Съвет за национална сигурност. Ръководителят на службата заяви, че се проучва постъпващата информация взаимно с военното командване и службите, в това число тези на съдружниците. Полша не е коментирала появилата се в международни организации информация, че ракетата е била изстреляна от украинските сили против приближаваща съветска ракета. Варшава е поискала привикване на съвещание на НАТО, основано на член 4 от контракта на Алианса.

Генералният секретар Йенс Столтенберг на НАТО написа в Туитър:

" Разговарях с президента Дуда за детонацията в Полша. Поднесох съболезнованията си във връзка изгубилите живота си. НАТО следи обстановката и съдружниците организират съвещания. Важно е да се открият всички обстоятелства ”.

Spoke with President Duda about the explosion in. I offered my condolences for the loss of life. is monitoring the situation and Allies are closely consulting. Important that all facts are established.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg)


От съветското министерство на защитата обявиха, че Москва изрично не стои зад случая в Източна Полша и го дефинираха като украинска провокация. Според Киев, отговорни са точно съветските сили.

" Трябва да се подчертае, че удари са нанaсяни единствено на територията на Украйна и на разстояние най-малко 35 км от украинско-полската граница. Публикуваните на 15 ноември вечерта в Полша фотоси на парчета, открити в обитаемото място Пшеводов, недвусмислено са разпознати от специалисти от военнопромишления комплекс като детайли от зенитна управляема ракета от комплекс за Противовъздушна отбрана ЕС-300, употребявани от Украйна ", сподели Игор Конашенков, представител на съветското министерство на защитата.

Ударът стана на фона на срещата на страните от Г-20 в Индонезия. Лидерите от Г-7 се събраха на изключително съвещание, ръководено от американския президент Джо Байдън. Пред публицисти той съобщи, че съгласно данните за траекторията на ракетата, поразилата НАТО-вска Полша, е малко евентуално тя да е била изстреляна от Русия.

" С водачите на страните от НАТО и Г-7 обсъдихме обстановката в Европа. Единодушни сме, че е извънредно значимо да бъде направено цялостно следствие на детонацията в Източна Полша до границата с Украйна. Изказваме своите съболезнования на околните на починалите. Заедно ще решим какви стъпки да предприемем, откакто имаме изясненост от следствието. Съдейки по траекторията, е малко евентуално ракетата да е изстреляна от Русия ", сподели Джо Байдън.



Снимки: БГНЕС

Генералният секретар на на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че е значимо да се изяснят всички елементи към случилото се в Полша, с цел да се избегне допълните екскалация на продължаващия към този момент месеци спор в прилежаща Украйна.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР