На 15 ноември 1988 г. в СССР се осъществява единственият

...
На 15 ноември 1988 г. в СССР се осъществява единственият
Коментари Харесай

15 ноември 1988 г. Полита Буран

На 15 ноември 1988 година в Съюз на съветските социалистически републики се реализира единственият полет на безпилотната галактическата совалка " Буран ".

Корабът е изведен в орбита благодарение на ракета-носител " Енергия ". Живото-поддържаща система не е сложена, нито е конфигуриран програмен продукт, с който да действат компютрите.

" Буран " обикаля Земята два пъти за 206 минутен полет. При връщането си извършва автоматизирано кацане на площадката до космодрума " Байконур ", където макар скоростта на странично духащия вятър от 17 м/сек. каца единствено на 3 метра настрана и 10 м по-напред от обозначеното за кацане място.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики планът „ Буран “ в началото е замразен, а към 1993 година е преустановен. По проект е трябвало да бъдат издигнати 5 орбитални кораба, от които са издигнати единствено два, а третият е недостроен. Първият транспортен съд е единственият летял в Космоса. На 12 май 2002 година е погубен, вследствие на разрушение на покрива на зданието, в което е съхраняван, като освен това умират осем служащи.

Вторият транспортен съд се намира в Казахстан на космодрума " Байконур " и се явява благосъстоятелност на тази република. В началото на 1993 година готовността му за полет е 95-97%. Третият транспортен съд е недостроен. Степента му на подготвеност се е оценявала друго - от 30 до 50%. Продаден е на авиационен музей в Германия.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР