На 15 май президентът Румен Радев ще връчи първия мандат

...
На 15 май президентът Румен Радев ще връчи първия мандат
Коментари Харесай

Радев връчва мандата на ГЕРБ/СДС на 15 май

На 15 май президентът Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ. Това съобщи самият той през публицисти тази заран, откакто сервира цветя пред Паметника на незнайния войник за Деня на Европа.

Така първата политическа мощ ще има още седмица за договаряния за съставянето на държавно управление.

Логично е да се създадат всички опити да се образува държавно управление с първия мандат, тъй като тогава се поставя в действителност да бъде формирано държавно управление, тогава и вероятността съгласно мен е в действителност най-голяма, разяснява Радев. Според него за експертен кабинет огромният въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад този кабинет и по какъв начин тя ще бъде разпределена. Това е очевидно, което партиите сега мъчно могат да решат, добави той.

Измина цялостен месец от свикването на Народното събрание, а досега то не е произвело никакъв резултат. За мен е неуместно народни представители да приказват за нови избори, без да са изпълнили най-малко част от уговорките към своите гласоподаватели, подлага на критика президентът.

Партиите отхвърлят да поемат отговорност за ръководството на страната, а наподобява, че в това време желаят да вържат ръцете на служебното държавно управление и да го оставят без бюджет – това е безконтролно към хората и страната, продължи с рецензиите Радев.

Затова ще връча първия мандат на 15 май и доста разгадавам това време да се употребява по най-правилния метод – и от Народно събрание, и от партиите, добави той.

Очаквам доста повече – освен от партиите за сформиране на държавно управление, а Народното събрание би трябвало да осъзнае своята голяма роля и всичко това, което би трябвало да извърши – приемането на бюджета и значимите закони от проекта за възобновяване, сподели още Радев.

Запитан по какъв начин си изяснява, че тези закони не са в ход, президентът отговори: Няма логичност. Обяснението е, че ползите на страната в действителност са подчинени на ползите на партиите.

Държавният глава отхвърли да се е заел с съответни дати за работа на Народното събрание пред партиите по време на консултациите с тях.

Рисковете от нови избори през лятото са огромни, уверен е Радев. Първо, рискуваме бюджета и доста значимите закони да не бъдат признати. Това значи България да загуби цялата тази инерция и всичко, което е реализирано досега за участието ни в Шенген. Това значи да загубим не просто пари, а опция за ускорение на промените и модернизациите в страната, когато други страни в Европейски Съюз към този момент употребяват тези средства.

Ако отидем на вид за избори лятото, огромният риск е още по-ниска изборна интензивност, а това значи към този момент в действителност доста ниска легитимност на Народното събрание, изясни Радев.

Според него е погрешно да се залага съставянето на държавно управление и въобще парламентаризма под знака на локалните избори. И в случай че в действителност дейностите на партиите и техните сметки са подчинени на идните локални избори, това обрича несъмнено на крах и работата в Народното събрание, и работата по сформиране на държавно управление. Не би трябвало тези неща да се свързват, това не е политическата логичност, когато приказваме за отговорност и приемане на значими закони.

По мотив престрелката сред основния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, Радев изясни: Няма да разясня разговори сред висши магистрати, само че е значимо час по-скоро и изрично да се открият както причинителите, по този начин и подбудителите и уредниците на това посягане против основния прокурор. Но има нещо по-важно и от самия случай – и това е, че българите чакат най-сетне прокуратурата да се заеме с действителната битка с корупцията и престъпността.

Радев подсети, че служебните държавни управления са внесли голям брой сигнали за обилни нарушавания и корупция, само че все още няма напредване. Това за мен е доста по-тревожно даже от това посягане, добави той.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР