На 15 май от 18.30 часа в галерия Арт Маркони

...
На 15 май от 18.30 часа в галерия Арт Маркони
Коментари Харесай

Потърси ме... - изложба акварел на Клементина Манчева и Иван Додов в галерия Арт Маркони

На 15 май от 18.30 часа в изложба „ Арт Маркони ” във Варна ще се състои откриването на „ Потърси ме… ” - галерия живопис на Клементина Манчева и Иван Додов.

Експозицията ще може да бъде прегледана до 12 юни.

На 16.30 часа 18 май (събота) в границите на Нощта на галериите 2024 ще се състои показване на Клементина Манчева - илюстратор и Росица Бърдарска – публицист и тяхната взаимна книга за деца „ Приказки на една кука ”

Акварелният дует Клементина Манчева и Иван Додов още веднъж се завръщат на варненска сцена със зареждащи сетивата ни палитри, оповестяват от варненската изложба.

През късото си неявяване тук, те оставяха трайни следи в редица известни и значими интернационалните фестивали и състезания на акварела, в това число и българското триенале. Възможността да се съизмериш с огромните имена в тази техника, освен повдига самочувствието, тя зарежда, обогатява с нови хрумвания и знания, и най-много прави ръката по-уверена, а фантазиите и апетита за изобразяване – още по-големи и осъществими.

Различните предложения за участия и пътуванията, свързани с тях, са наклонили везната на Клементина Манчева за избора на сюжети, с доминиращ градски пейзаж. Все по-често под четката ѝ оживяват паметни места от: Рим, Сицилия, Котор, Венеция и естествено – обичаната Варна с нейните достолепни, красиви остарели къщи. Независимо от вниманието към детайла, Клементина продължава да рисува със размах. Нейната, свободно движеща се, енергична четка, издаваща темпераментната ѝ натура, се усеща във всяка творба.

Клементина стартира да се утвърждава и като обичан илюстратор на детски книжки: „ Приятелят на дядо Коледа ” с Мария Пеева и „ Приказки на една кука ” с Росица Бърдарска, ѝ завоюваха фенове и ценители и измежду най-малките.

В рамките на Нощта на галериите – 18.05./събота/ от 16.30 часа, ще представим и тази страна на надарената художничка, дружно с писателката Росица Бърдарска и общата им брошура „ Приказки на една кука ”.

Иван Додов е съзерцател. За него вътрешното положение на нещата е значимо, за това той се е съсредоточил върху салдото и хармонията. Неговите произведения са наситени в цвят, извиращ сякаш от вътре на открито. Той не запечатва хубостта на природата, а рисува нейната аура. Пейзажите му излъчват светлина, пречупена през персоналната му сетивност. Той не натъртва на информация и конкретика за мястото, което отразява, а се концентрира върху чувството за това място. Постига резултата на особена осцилация на светлината със характерни и присъщи за неговия жанр разливи.

„ Потърси ме… ” е галерия, обединила двамата създатели в концепцията, да оставят трайни следи, които постоянно водят към техните живописни прекарвания, споделени с фееричната лекост на акварелната техника.

Клементина Манчева

Родена през 1982 година в гр. Ямбол. През 2001 година Завършва изобразително изкуство в ямболската гимназия " Васил Левски ". Между 2007 година се дипломира като бакалавър по Моден дизайн и магистър по Графично и пространствено планиране в Нов български университет София. От 2012 година взема решение да се посвети на рисуването, като избира акварела. Творческият й календар е кондензиран както със независими и сборни изложения, по този начин и с сполучливо класиране за присъединяване в:

- Fabriano Acquarello – обща интернационална галерия – гр. Фабриано, Италия, Април 2024 година

-сборна галерия, Magura Cultural Center`s 2nd Annual Spring Gala, Чикаго, Съединени американски щати, Април 2024 година

-сборна галерия,Bulgarian Folk Fest VEREA 2024, Чикаго, Съединени американски щати, 2024 година

– сборна галерия „ HeART and soul ”, Magura cultural center, Чикаго, Съединени американски щати, Ноември 2023 година

– присъединяване в интернационална акварелна галерия Fabriano, Италия, Май 2023 година

– „ Майстори на акварела “ – ГХГ Зали за краткотрайна експозиция, гр.Пловдив, България, Юли 2022 година

- International Watercolor society India biennale Ню Делхи, Индия,/ 2015г.,2022г. /,

- FabrianoAcquarello – обща интернационална галерия – гр. Фабриано, Италия/2016 година, 2022г.

- Сборна галерия акварел WARERCOLOR WITH LOVE, Москва, " IWS SARE GALLERY MOSCOW ", Русия – 2021 година,

- " Духът на акварела ", интернационално триенале на акварела, сборна галерия, Художествена изложба " Борис Георгиев ", гр. Варна, България / 2016 година,2019 година, 2022 година /

Работи като образен актьор на свободна процедура, живее и твори в София, където отглежда трите си деца.

Клементина Манчева е един от участващите създатели в удостоеният с „ Награда Варна 2022 ” план „ Портрет на Варна в 100 живописни платна ”, иницииран и осъществен от екипа на изложба „ Арт Маркони ”

Иван Додов

Иван Додов е роден в гр. София през 1960 година Завършил е НХА в София през 1986 година Със компетентност “Художествено-пространствено оформление ” в класа на проф. Георги Петров. Работи като образен актьор на свободна процедура, живее и твори в София, „ Силата на неговите акварели е в умеенето да усети особеностите на естествените сезони и да им откри съответните цветови съчетания тук-там мистично въвличащи ни в дълбочината на златната есен, на други, смразяващи ни в ледените сияния на хоризонта и острите силуети на голите клони и контури на здания.

Сред тази приказност от багрено-светлинните игри на световъздушната среда изплуват загадъчно ефирни като паяжини самотните в есенния листопад изящни извивки на металните столове по кафенетата на градските тротоари или дворове, потопени в утринната мъгла кубета на църкви и зъзнещи с настъпващата зима мачти на самотни лодки в пристаните. Неговите всъщност безлюдни пейзажи, в тях индивидът като подобен отсъства, са задоволително одухотворени посредством сетивата на художника, което естествено ги насища с човешко наличие и им придава сексапил на неповторимост и типично негова сензитивност. Така, последовател на най-хубавото в акварелната живопис у нас, Иван Додов въвлича посредством рисунъка детайла като деен съставен елемент на творбите си. Но тук не става въпрос за рисунък, който приготвя, нахвърля бъдещата картина, той работи “адхок ”, сега бързайки да улови мимолетното в природата. Става въпрос за изваждането на избрани елементи от архитектурния и естествен ландшафт посредством уточненост на формите им на фона на присъщите разливки на цвета, създаващи чувство за изключително сфумато. Така действителност и иреалност се преплитат в едни чисто негови живописни внушения, написа проф. Аксиния Джурова

Иван Додов е един от участващите създатели в удостоеният с „ Награда Варна 2022 ” план „ Портрет на Варна в 100 живописни платна ”, иницииран и осъществен от екипа на изложба „ Арт Маркони ”
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР