На 15 май 1892 г. учителят по музика в Русе

...
На 15 май 1892 г. учителят по музика в Русе
Коментари Харесай

Михайловски пише стихотворението Кирил и Методий

На 15 май 1892 година учителят по музика в Русе Стоян Михайловски написва стихотворението “Кирил и Методий ” като план за български всеучилищен химн. Същата година то е отпечатано в сп. “Мисъл ” в Русе. Стихотворението оказва се през 1901 година, когато в навечерието на празника на светите равноапостоли Кирил и Методий Панайот Пипков - преподавател по пеене в Ловеч, написва музика към текста. От тогава стихотворението става празничен химн на българската книжовност и просвета, прочут като “Върви, народе възродени ”. Химнът се състои от 14 куплета. 

Стоян Николов Михайловски е роден 1856 г в гр. Елена и умира през 1927 година Той е изтъкнат български публицист, журналист и държавник, поет-философ и сатирик, занаятчия на баснята и епиграмата. Първоначално учи в Търново, а през 1872 година приключва Френския султански колеж " Галатасарай " в Цариград. От тези ранни години стартира и литературната му активност.

В продължение на две години даскалува в Дойран (дн. Македония), след което през 1875 година отпътува за Франция и учи правни науки. След Освобождението от турско иго Стоян Михайловски работи като юрист и арбитър, преподава френски език и всеобща литературна история във Висшето учебно заведение (днес Софийски университет) като доцент, а по-късно и като професор.

За малко време през 1880 година е основен редактор на вестник " Народен глас " в Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР