На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителя. Традиционно различни

...
На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителя. Традиционно различни
Коментари Харесай

Първият български еврокомисар: Защитата на потребителите е индикатор къде се намира обществото ни

На 15 март означаваме Световния ден на потребителя. Традиционно разнообразни начинания ни напомнят главните ни права при покупката на артикули и използването на услуги и по какъв начин най-добре да ги упражняваме.

С развиването на стопанската система, свободното придвижване, глобализацията, смисъла на потребителската отбрана нараства от ден на ден и придобива нови измерения.

Само преди два дни Европейският парламент поддържа по-строги правила на Европейски Съюз за сигурност на играчките и в същото време утвърди законодателен акт за изкуствения разсъдък, който подсигурява сигурността и зачитането на главните права, като в същото време предизвиква нововъведенията. 

" Темата за потребителите и тяхната отбрана е стопански доста мощна, дълбокосмислен знак е къде се намира обществото ни и по какъв начин страната гледа на задължението си ", разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция първият български еврокомисар Меглена Кунева  Меглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, чийто сектор беше точно отбрана на потребителите. Като самопризнание за интензивността и работата си в него, през 2008 година тя стана " Еврокомисар на годината " и " Европеец на годината ".

" Правата на потребителите са гражданско право. През 2009 година аз вложих доста старания, с цел да може отбраната на потребителите да се включи в Лисабонския контракт, който държи Европейския съюз дружно и който дефинира общите цели, общите политики ", сподели тя.

По думите й фактът, че отбраната на потребителите е приета на европейско равнище като неотменно гражданско право в множеството страни, дава доста мощен подтик на националните законодателства и администрации, и повече самочувствие на гражданските организации да продължат напъните си по тематиката. 

" Нелоялните търговски практики, профилирането за това кой в каква ценова ниша може да бъде обслужван, т.е. да те наблюдават през обществените мрежи, е една от огромните рискове, изключително в този момент с изкуствения разсъдък ", разяснява тя част от провокациите през днешния ден.

Меглена Кунева  Меглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 посочи, че огромна част от брутния вътрешен артикул на европейско равнище се дължи на това, което всички ние като консуматори влагаме в стопанската система, и този развой е още по-интензивен в този момент поради високия дял на услугите. 

Тя даде образец с " горещата " тематика за мобилните услуги, като уточни, че сме предпазени в връзките си с операторите, в случай че вярно прилагаме законодателството - имаме право на своя иск, на отбрана на правата си, в това число и по правосъден път.

" В момента в Народното събрание у нас има законопроект за груповите искове, който проследявам с огромно внимание. Ако мине на второ четене, без да бъде сакат, това ще бъде доста мощно оръжие в ръцете на потребителите, тъй като тогава в действителност фирмите ще почувстват какво значи да са застрашени от тежки наказания ", сподели още Кунева, като напомни, че груповият иск участва доста мощно в Съединени американски щати. В Европа по думите й извънредно мощно се лобира този закон да не се случи в обособените страни, тъй като той не е в полза на огромните компании.

" Да търсиш правата си наподобява уморително и неблагодарно от време на време, само че това е методът нещата да стартират да се трансформират. Ако да вземем за пример 10 000 консуматори с нарушени права съумеят дружно с един групов иск да осъдят един производител на артикули, дали той ще повтори същото нарушаване ", попита риторично тя.

По думите й дали ще имаме мощни организации, зависи от нашето предпочитание и подготвеност да се сплотяваме: " В България това, което ме тормози, е, че даже когато сме почнали нещо хубаво, нямаме самообладание да се грижим задоволително дълго и отговорно за него, с цел да може то да даде плодове, а когато сме дружно, сме мощ ".

Според Меглена Кунева  Меглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 у нас се приказва малко за отбрана на потребителите и институциите изостават в това посредством разговор между тях да вършат обща политика, а не сегментирана. А като жители би трябвало да сме задоволително настойчиви при упражняването на правата, които ни дават законите.

" В Европа в огромната си част потребителските организации пораждат след Втората международна война, когато се развихря черен пазар на далавера и апетит, и хората се активизират, с цел да могат да защитят своите ползи. Това е доста показателно, че е нужен цивилен напън ", уточни тя. 

Меглена Кунева  Меглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 показа, че й е било доста прелестно да работи по тематиката за отбрана на потребителите, тъй като тя е обвързвана с грижа.

" Да се грижиш за хората съгласно мен е едно от най-хубавите неща, когато си зает с политика, най-малко аз по този начин го усещам ", съобщи първият български еврокомисар. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР