На 15 декември изтича разрешителното за използването на територията на

...
На 15 декември изтича разрешителното за използването на територията на
Коментари Харесай

Ще продължи ли използването на глифозат, който убива хората, природата и пчелите?

На 15 декември изтича разрешителното за потреблението на територията на Европейския съюз на пестицида глифозат. Препаратът се употребява за обработка на бурени , само че съгласно критиците също по този начин предизвиква рак и има нездравословно влияние върху насекомите и морските безгръбначни.

Пред „ Bulgaria ON AIR “ доктор Светла Николова от Сдружение за екологични практики АГРОЛИНК изясни, че сега това е най-популярният хербицид , който се употребява в целия свят. С него се пръскат парковете, градините, детските градини, вилите в крайградските зони и селата. По думите ѝ препаратът има доста странични резултати .

„ Те са с доста доказателства, научни изявления. Неотдавна излезе книга с доказателства за вредите от глифозата както за здравето на хората, по този начин и за природата “.

Тя подсети, че над 1 млн. европейци са излезли на митинг, настоявайки използването на глифозат да бъде неразрешена . Преди време ръководещите политически сили Германия и Франция са поели ангажимент препаратът да бъде изваден от приложимост в края на 2022 година, само че по-късно срокът е бил продължен до края на актуалната година.

По думите ѝ съществуват други възможности , с които глифозата може да бъде заместен , само че той остава най-лесното решение за производителите. Тя посочи, че който управлява хранителната верига , управлява и целия свят, защото хората постоянно ще имат потребност от храна.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР