На 15 август, по повод християнския празник Успение на Пресвета

...
На 15 август, по повод християнския празник Успение на Пресвета
Коментари Харесай

Изложба Свети мощи за Успение Богородично

На 15 август, във връзка християнския празник Успение на Пресвета Богородица, в изложбеното пространство на Културен център „ Тракарт “, гр. Пловдив ще бъде показана постерната галерия „ Чудотворни икони и свети мощи на Балканите “.

Изложбата е нов образен план, който е осъществен от екип откриватели медиевисти от Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и се реализира с поддръжката и партньорството на Държавен културен институт към Министерство на външните работи.

„ Живата религия в чудотворните облици на Божията Майка, в тяхната мощ, неподвластна на времето, на идеологиите, теориите и философиите, е като мост през вековете. Това е  свързващата нишка сред църкви и манастири на Балканите, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви. На тази тематика е отдадена постерната ни галерия „ Чудотворни икони и свети мощи на Балканите “,  подчертава шефът на Държавния културен институт към министъра на  външните работи Снежана Йовева в изявление пред радио „ Ватикана “.

Фототипната галерия сполучливо се показва в стратегиите на дипломатическите задачи по света и се радва на засилен интерес. До в този момент е презентирана пред необятна аудитория у нас и в чужбина: с нея се откри обновената изложба „ Мисията “ в София, в навечерието на празника Успение Богородично през миналата година, в наличието на дипломатическия корпус, посетители, сътрудници и персонално открита от служебния министър на външните работи Светлан Стоев; пътят й продължи в гр. Кюстендил (Художествена изложба „ Владимир Димитров – Майстора “) и Рилския манастир, като част от културната стратегия на 16-тата Световна  среща на българските медии, проведена от Българската телеграфна агенция;  в началото на тази година бе в Българския културно-информационен център в гр. Скопие, Република Северна Македония, с акцент и роман за чудотворната икона на св. Йоан Предтеча в Бигорския манастир и съхранените мощи на св. Климент Охридски в църквата „ Св. Пантелеймон “ в гр. Охрид; във връзка деня на будителите гостува в Българското посолство в Белград; в Южна Африка в гр. Мидранд, във връзка Деня на Свети Иван Рилски, в Албания – Иконографски музей „ Онуфри “ в гр. Берат и по-късно и в Тирана; в гр. Минск във връзка отбелязването на  Националния празник – 3 март по самодейност на Посолството; в Женева – по покана на Българската православна църковна община „ Рождество Богородично “ и под патронажа на Постоянно посланичество на Република България в Женева, Швейцария, за Великден ; в университета Ка Фоскари – Венеция, Италия, във връзка 24 май и на доста други места.

Към изложбата е отпечатан двуезичен внушителен азбучник, който обогатява разказите за чудотворните икони и свети мощи на Балканите и също ще бъде показан в Пловдив, по време на откриването на изложбата в културен център „ Тракарт “ от 18 часа.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР