На 15 август 2020 г., денят на Варна, в обсерваторията

...
На 15 август 2020 г., денят на Варна, в обсерваторията
Коментари Харесай

В Денят на Варна обсерваторията отваря врати за гости

 На 15 август 2020 година, денят на Варна, в обсерваторията ще се организира ден на отворените порти.

Програмата включва:

ДЕМОНСТРАЦИИ НА ЗВЕЗДНОТО НЕБЕ В ЗАЛАТА НА ПЛАНЕТАРИУМА

За посетителите ще се покажат три 30-минутни демонстрации на летните съзвездия, легендите за митичните герои, които тези съзвездия изобразяват, забележимите придвижвания на небесните светила и ориентирането по звездното небе.

I зрелище: 15:00 – 15:30 ч.

II зрелище: 16:30 – 17:00 ч.

III зрелище: 18:00 – 18:30 ч.

Място на осъществяване – звездната зала. Предвид противоепидемиологичните ограничения, за всяко от представленията в залата на планетариума ще се позволяват не повече от 40 души, като наложително би трябвало да съблюдава отдалеченост от 1.5 м.

Вход свободен

СТАНЕТЕ АСТРОНОМИ ЛЮБИТЕЛИ

Заповядайте в обсерваторията от 15 до 20 часа.

Наши възпитаници, учащи се в курсовете по астрономия, ще ви покажат по какъв начин се работи с преносима звездна карта и по какъв начин се насочва и концентрира телескоп. За искащите ще има и астрономически кръстословици с награди.

Учениците ни ще опишат за своята работа и ще дават отговор на вашите астрономически въпроси. Ще покажат експонатите от нашата галерия.

Ще имате опцията да се срещнете и да разговаряте с медалисти от Националната и Международната олимпиада по астрономия, с възпитаници, занимаващи се с наблюдения на метеори, променливи звезди, астрофотография.

Ще имате опцията да видите презентации за нашите наблюдателни експедиции и школи, за астрономическите конференции, за просветителните планове, състезания и надпревари в страната и чужбина, в които вземат участие кръжочниците.

Място на осъществяване – експозиционната повърхност към звездната зала. Предвид противоепидемиологичните ограничения потокът от гости ще се лимитира, като наложително би трябвало да съблюдава отдалеченост от 1.5 м.

Вход свободен.

НАБЛЮДЕНИЯ С ТЕЛЕСКОП

15 – 16 ч. – Наблюдение на Слънцето – планиране на слънчевото изображение върху книжен екран, наблюдаване на протуберанси с телескоп през H-a филтър. Място на осъществяване – пред обсерваторията.

20:30 – 22 ч. – Наблюдение с телескоп на Юпитер с Галилеевите спътници, Сатурн с неговите пръстени, някои двойни звезди и звездни купове.

Място на осъществяване - алеята от южната страна на обсерваторията,в посока към морето.

Забележка – наблюденията ще се проведат единствено при ясно време.

Вход свободен  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР