На 15 април 2022 г. в хотел Best Western Plus

...
На 15 април 2022 г. в хотел Best Western Plus
Коментари Харесай

Конференция отчете резултатите от проекта НЕ на кибернасилието срещу жени и деца

На 15 април 2022 година в хотел Best Western Plus Expo Sofia се организира заключителна конференция по плана на "НЕ на кибернасилието против дами и деца ".

Конференцията събра на едно място близо 90 души, измежду които: патрона на плана – вицепрезидента на Република България госпожа Илияна Йотова; народния представител – госпожа Златомира Карагеоргиева-Мострова; ръководителя на ДАЗД – госпожа Елеонора Лилова, представители на министерствата на правораздаването и електронното управление; началника на отдел „ Киберпрестъпност “ на ГДБОП-МВР – комисар Владимир Димитров, основния изпълнителен шеф на Vivacom, златен сътрудник на плана – господин Николай Андреев; представители на UNICEF България, Синдиката на българските учители, Microsoft, сътрудници и доброволци.

Вицепрезидентът госпожа Илияна Йотова приветства участниците в конференцията и цитира данни на Организация на обединените нации, с които илюстрира какъв брой сериозен е в действителност казусът с кибернасилието. 73% от дамите в света са срещали някаква форма на принуждение в онлайн пространството, като продължава наклонността огромен % от жертвите да не споделят какво ги е сполетяло. Тя акцентира, че за казуса с би трябвало да се приказва ясно и намерено.

Д-р Елеонора Лилова акцентира, че един от целите на Държавната организация за протекция на детето е предварителната защита на кибертормоза посредством разнообразни действия и начинания, които да коментират и припомнят разпоредбите за безвредно другарство и потребление на мрежата.

„ Според изследване на Европейския институт за тъждество сред половете, 7 от 10 дами са били обект на хакерски атаки или киберпосегателства. Именно сходни статистики слагат на предни места в дневния ред на Европейския парламент основаването на съответни законодателни рамки за по-добро справяне с тези закононарушения. Нашата роля е да създадем същото и в локалното законодателство, да работим интензивно за това тематиките за киберпрестъпленията и битката с тях да бъдат след тези с най-голям приоритет “, показа господин Николай Андреев, основен изпълнителен шеф на Vivacom.

В първия панел госпожа Бистра Илиева, Ареа Директор на Ареа 05, Дистрикт 30, Зонта Интернешънъл заключи резултатите от дейностите по плана. Първоначално от специалисти на ГДБОП са подготвени 500 доброволци, които на собствен ред са обучили още близо 2000 души от съвсем всички райони на страната. Сред тях са възпитаници, учители, родители, психолози, чиновници на компании и други Мрежата от доброволци по плана продължава да нараства и да се развива.

Благодарение на главния медиен сътрудник Nova Broadcasting Group за плана са научили близо 2 милиона фенове. Със съдействието на сътрудниците NetInfo и Мегаборд България планът е разпространяван и в Софийското метро и интернет като там достигнатата публика наброява над 3 милиона души.

В идващите полемики специалистите срещнаха участниците както с рисковете и стряскащата статистика, по този начин и с положителните практики и стратегиите, които те създават за предварителна защита и повишение на осведомеността за кибернасилието измежду уязвимите групи.

В последния панел думата имаха най-активните доброволци, които предадоха скъпия опит от образованията, които са провели по тематиката.

По време на конференцията шефът на Ареа 05, Дистрикт 30, Зонта Интернешънъл – госпожа Бистра Илиева връчи на народния представител госпожа Златомира Карагеоргиева-Мострова предложение за рекомендации към изпълнителната и правосъдната власт за предварителна защита, отбрана на жертвите и дейно наказателно гонене на направилите кибернасилие против дами и деца.

В края на конференцията господин Николай Андреев, връчи специфични награди от Vivacom на тримата най-активни доброволци по плана.

Организаторите обявиха, че работата по този общественозначим план ще продължи и следва подготовка на нови начинания.

Nova Broadcasting Group и NetInfo са съществени медийни сътрудници на плана „ НЕ на кибернасилието против дами и деца “.

Повече за уредниците:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР