На 15 април 1912 г. потъва легендарният британски лайнер "Титаник".

...
На 15 април 1912 г. потъва легендарният британски лайнер "Титаник".
Коментари Харесай

Подмамени с афиш, 38 българи загиват на Титаник

На 15 април 1912 година потъва именитият английски лайнер "Титаник ".

Построен в корабостроителницата Harland and Wolff в Белфаст, "Титаник " е най-големият пътнически параход в света по това време. Неочакваният конфликтът с айсберг обаче, се оказва съдбовен и хиляди губят живота си в ледените води на Атлантическия океан. Сред тях са и 38 българи, съгласно публични данни на застрахователната компания „ Лойд “.

"Осем българи от Гумощник потеглят с „ Титаник “ за Америка, примамени от афиши за новия парадайс на планетата и поради огромната сиромашия ", споделя Ангелина Георгиева, екскурзовод и секретар-библиотекар в Народно читалище „ Отец Паисий — 1927 година ", във връзка годишнината от корабокрушението.

Общият брой на починалите наши сънародници е 38, въпреки, да има догатки, че на борда са пътували над 50 българи.



„ Преди тръгването на „ Титаник “ в селото са минавали с примамливи афиши, на които е пишело „ Открийте новия парадайс на планетата “. Подмамени от това заричане и поради огромното тегло и сиромашия, българите от Гумощник са тръгнали, като за задачата са си продали земите и са взели заеми “, споделя Георгиева.

Но в нощта на 14 против 15 април 1912 година корабът потъва. След като вестта, за ориста на "Титаник " и пасажерите му, доближава до жителите на Гумощник, те правят алегорично заравяне на движимости и облекла на изчезналите, защото телата им са били в океана.

"Голям е ползата към паметника-кенотаф на починалите при потъването на „ Титаник “ в Гумощник, който се намира в църквата „ Св. Николай Летни “, добавя Георгиева.

Мемориалът е изсечен от огромно гранитно парче, откъснало се от канара край селото.



„ Идеята най-вероятно идва от техните близки. Най-вероятно паметникът е основан няколко години след потъването на „ Титаник “. На напред във времето са изписани имената на осмината удавени, а от дясно на паметника написа: „ В памет на удавените в Атлантическия океан, в парахода „ Титаник “, 2 април 1912 година “. Датата на паметника е по остарял жанр, другояче по нов това се е случило на 14 против 15 април “, изяснява още екскурзоводката.

Осмината българи, починали при потъването на презокеанския лайнер са Пейо Колчев, Пенко Найденов, Илия Стойчев, Лалю Йонков, Марин Марков, Лазар Минков, Стойчо Михов и Недялко Петров (най-младият — единствено на 18 години). Всички те платили по 300 златни лв. за билет до Америка на "Българска американска компания ", която тогава набирала емигранти за Новия свят.

Предполагаемият брой на избавените наши сънародници в онази злополучна нощ, е 15, като огромна част от тях остават в Съединените щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР