На 14 октомври в наводнените села в Карловско се свикват

...
На 14 октомври в наводнените села в Карловско се свикват
Коментари Харесай

На 14 октомври избират кой от наводнените села ще разпределя дарения

На 14 октомври в наводнените села в Карловско се привикват събрания за избор на двама представители, които да вземат участие в разпределянето на даренията за общинската администрация.

Заповедите са оповестени от общината на 28 септември, като резултат от извършеното съвещание на Общинския съвет на 20 септември. Те са за селата Христо Даново - един представител. За селата Богдан, Каравелово са по двама представители. За селата Слатина и Войнягово - по един представител. От село Розино ще бъде определен кметът.

Припомняме, както, на съвещанието на общинския съвет в Карлово бе решено Обществен съвет да разпределя над 600 000 лева дарения за бедстващите села в Карловско. 
 Остава в действие частичното бедствено състояние в Карлово
Остава в действие частичното бедствено състояние в Карлово

Втори следващ ден военни оказват помощ при разчистването на вредите

Според локални поданици тези общи събрания са опит за замяна на определените представители за разпределение на средствата от дарителските сметки с комфортни админи. 
 Доброволците в Карловско не желаят общината да ги дезорганизира
Доброволците в Карловско не желаят общината да ги дезорганизира

Интернет платформа свързва донори и нуждаещи се

Припомняме също, че първи в помощ на хората от наводнените села се притекоха младежи от района . В първите седмици нямаше организация от управляващите, нито систематизирана информация за броя, положението на потърпевшите домове, постройки - частна и общинска инфраструктура.

На идващия ден откакто мощна вълна заля петте села доброволци от цяла България се втурнаха да оказват помощ. Като по знамение наводнението не взе жертви, признателни са локалните поданици.

Водата е донесла и в спалните им трупи на отсечени дървета чак от планинат а. В най-пострадалите села оградите са отнесени, градини, някогашни улици и прагове на къщи са на едно равнище, потънали в кал. Дворове, улици, приземни етажи бяха цялостни с тиня, съчки, дървета и каквото е попаднало в мощната вълна. Гаражни порти с размера на човешки пердах бяха скъсани и влачени. Благодарение на доброволците и на частни компании с ръчен труд и техника тинята бе изрината най-малко от къщите на хората.

В първите дни след бедствието представителите на локалните управляващи съвсем не се виждах а. Те станаха дейни откакто множеството хора сами и благодарение на близки, родственици, съседи и голям брой непознати съумяха да освободят домовете си от всичко, което е било там, тъй като покъщнината им бе обърната, изпочупена, потънала в кал или отнесена. 
 Министрите чакат с съвсем 19 млн. лева да оказват помощ на наводнените карловски села
Министрите чакат с съвсем 19 млн. лева да оказват помощ на наводнените карловски села

Парите са и за превенция

Повечето села там нямат канализация, а локалната власт даже и в предизборните си послания не планува построяването на канализаци я. Седмици след наводнението хората към този момент имат електричество, само че вода както за пиянство, по този начин и за миене им се носи - на стекове и с по една водоноска.

Към момента е мъчно да се дефинира кои от стековете с минерална вода са подаяние от доброволци, кои са били от освободените количества от държавния запас. Уж за по-добър надзор на третата седмица са затворени някои от пунктовете за даване на дарения.

Хората се оплакват, че общинските чиновници, които би трябвало да разпределят даренията, нямат нужния метод и те един път изгубили покъщнината си, се усещат ощетени и с отношението към тях
 За 138 наводнени къщи в село Каравелово няма химически тоалетни Обновена
За 138 наводнени къщи в село Каравелово няма химически тоалетни

Комисиите по проучване още не за тръгнали по домовете

От община Карлово обясниха, че съгласно Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление и метода на осъществяване на заседание на популацията под 10 000 души има период, в който може да се проведат тези събрания. Срокът за информиране е 15-30 дни преди датата на събранието.

Заповедите за избора на представители на селата се разгласяват на деветия ден след решението, тъй като е трябвало решението на Общинския съвет да влезе в действие .

От общината потвърдиха, че създаване на канализация в наводнените села не се планува .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР