На 14 октомври 2021 г. Ford показа за първи път

...
На 14 октомври 2021 г. Ford показа за първи път
Коментари Харесай

Ford Focus сега е още по-рафиниран, с подобрена свързаност, електрифицирани двигатели и изразителен стил

На 14 октомври 2021 година Ford сподели за първи път новия стилен фамилен автомобил Focus, отличаващ се с експресивен дизайн и икономични електрифицирани мотори, наред с усъвършенствани технологии за свръзаност и дейна сигурност в помощ на лидера, предопределени да създадат по-комфортно потребителско прекарване, а ръководството – по-лесно и възнаграждаващо.

В удостоверение на философията си за дизайн, който слага индивида в центъра на вниманието, Ford подхожда с още по-голяма убеденост и храброст към външността на Focus, посредством отличителни характерности за разновидностите Titanium, ST-Line и Active.

Всяка от модификациите получава детайли с неповторим стайлинг, които показват характерността им, могат опционално да бъдат надградени от пакет X с по-високо равнище на съоръжение, както и с пакет Vignale, осигуряващ безусловен разкош и извънредни дизайнерски решения.



Новият Focus показва технологията на Ford от последващо потомство SYNC 4 пред по-голям брой клиенти от всеки път, като разрешава облачна навигация и обвързван гласов надзор на 15 европейски езика. SYNC 4 се поддържа от напълно новия, максимален в сегмента 13,2-инчов централно ситуиран водоравен сензорен екран с подсъзнателен интерфейс, планиран да улеснява навигацията в необятна гама от функционалности за шофиране и комфорт.

Технологията разрешава също по този начин безжични актуализации на софтуера Ford Power-Up за възстановяване на функционалностите с течение на времето.

Усъвършенстваните технологии в помощ на лидера, които се вкарват за първи път във Focus, включват: Асистент за трафик в сляпата зона на зрителното поле (Blind Spot Assist), който следи за приближаващи се откъм гърба транспортни средства в сляпата зона и може да приложи промяна на ръководството, с цел да предизвести лидера и да му попречи на маневра за промяна на лентата при заплаха от евентуален конфликт.



Новият Focus също за първи път вкарва като алтернатива автоматизирана трансмисия за икономичния 48-волтов мек хибриден мотор EcoBoost Hybrid 155 к.с. Седемстепенната автоматизирана трансмисия Powershift с двоен съединител прави шофирането по-малко натоварващо, изключително в градския трафик, изискващ непрекъснато прекъсване и пускане, като в същото време добавя типичното при шофиране на Focus наслаждение на лидера.

Подобрено също по този начин е 1653-литровото багажно пространство на комби разновидността в новия Focus. Така Ford дава отговор с по-голяма деловитост на отзивите на клиентите, въвеждайки нова мокра зона, елементарно почистващи се постелки и странични тапицерии, както и отвесен разделител за опростена и по-ефективна организация на товарното пространство. Предлага се също по този начин необятен и удобен хечбек с пет порти.

В допълнение, компанията показа и новия Focus ST, създаден от поделението Ford Performance. Отличаващ се с нов състезателен външен стайлинг и впечатляващ дизайн, нови алуминиеви джанти, алтернатива за зелен лак Mean Green и напълно нови, особено създадени пърформанс седалки, Focus ST продължава да се предлага с високопроизводителен бензинов елемент EcoBoost и като купе с пет порти или комби.



„ Ford Focus е история на триумф, която се основава повече от 20 години и неговата прелест постоянно се дължи на атрактивен дизайн и доставяната първокласна динамичност при шофиране “, сподели Ролант де Ваард, Генерален управител леки коли, Ford Европа. „ Благодарение на новото потомство SYNC 4, добавящо обвързвана навигация и най-големия екран в сегмента, новите клиенти на Focus ще се насладят на усъвършенствано цифрово преживяване, което безпроблемно се вписва в живота им. “

Модерен, пресен Focus дизайн
Новият Focus вкарва прелъстителен и убеден жанр на екстериора, въодушевен от философията на Ford, която слага индивида в центъра на вниманието, като на всеки нов вид на модела е придадена отличителна характерност.

Новият дизайн на предницата усилва образно височината и придава спомагателна убеденост, а емблемата на Ford е преместена от ръба на капака към центъра на по-голямата горна решетка.



Новите LED-светлини са общоприети за всички разновидности на Focus и в този момент включват интегрирана функционалност на фаровете за мъгла, която разрешава по-чист и по-елегантен дизайн на долната предница, като обезпечава и характерен светлинен автограф.

Моделите с пет порти и комби се отличават със затъмнена леща на задните светлини за премиален външен тип, до момента в който задните LED-светлини за по-високите серии на съоръжение се отличават с нов вътрешен дизайн с по-тъмна централна секция и привличащ погледа светлинен акцент.

Всяка обособена трансформация на новия Focus има неповторими дизайнерски елементи, които я отличават от останалите и придават по-голяма диференциация в цялата гама. Сериите Connected и Titanium се отличават с необятна горна решетка с хромирана гланцова рамка с ясни хоризонтални линии и съчетана с повдигащи се странични вентилационни отвори, които допълват долната решетка. А серията Titanium е приключена с горещо щамповано хромирано покритие на горните решетки.



Спортният темперамент на разновидността ST-Line, въодушевен от спортното отделение Ford Performance, се демонстрира посредством неповторима пропорционална трапецовидна горна решетка, подчертана от гланцово черно покритие вид пчелна пита, ведно с по-широки странични вентилационни отвори и по-дълбока долна решетка. Вариантите на ST-Line включват също странични прагове, заден дифузьор и предпазлив заден спойлер.

Приключенският вид Active черпи ентусиазъм от дизайнерските подсказки на SUV-автомобилите за по-здрав външен тип. По-широката горна решетка се отличава с отвесни линии, а по-дълбоко разположената долна решетка и по-тънките странични отвори допълват повдигнатата позиция при шофиране и черната обшивка на каросерията.

Комплиментарното допълнение на пакета Vignale надгражда в новия Focus по-високото равнище на съоръжение на пакета X и вкарва изключителна първокласна спецификация за всяка от модификациите Titanium, ST-Line и Active.

Спецификацията на пакета Vignale предлага сатенени облицовки на горната решетка и страничните вентилационни отвори, вместо покритие в цвета на купето, както и извънредно впечатляващи алуминиеви джанти, наред с първокласни детайли в интериора и тапицерията. Новият Focus се възползва от пет нови дизайна на лети джанти в цялата гама.

„ Focus постоянно е бил в челните редици на нашата „ насочена към индивида “ философия на дизайна, а в този момент ние създадохме гама, която има още по-ярка характерност, “ сподели Амко Линартс, Директор дизайн във Ford Европа. „ Всеки Focus излъчва качество и модерност, водени от новаторски технологии и всяка трансформация има собствен характерен темперамент, с който нашите клиенти могат да се обвържат прочувствено, тъй като отразява личната им персона. “

Електрифицирана продуктивност
Разнообразната гама мотори включва електрифицирани варианти, които усъвършенстват успеваемостта, рафинираността и фамозното наслаждение от шофирането, което е основно преимущество на Focus повече от 20 години.

Повече водачи на Focus ще могат да се възползват от усъвършенстваната изгодност и продуктивност на новите за Focus мотори EcoBoost Hybrid с въвеждането на седемстепенна автоматизирана трансмисия Powershift, с горивна успеваемост WLTP от 5,2 л/100 км и излъчвания на CO2 от 117 г/км.

В допълнение към по-лесното шофиране единствено с два педала, трансмисията Powershift с двоен съединител обезпечава безпроблемно ускоряване и плавни, бързи превключвания на предавките и тройно превключване надолу за по-отзивчиво изпреварване. В режим Sport Drive автоматизираната скоростна кутия поддържа по-ниски предавки за по-спортни реакции, а трансмисията предлага и ръчен избор на скорост, като спортните превключватели с пера са общоприети за разновидностите ST-Line.

Автоматичната трансмисия Powershift също подкрепя икономията на гориво, като поддържа хибридния мотор в оптималните обороти за успеваемост и разрешава на автоматизираната старт-стоп система да работи под 12 км/ч (7 благи в час).

Предлаган с мощ от 125 к.с. и 155 к.с., новият електрифициран 48-волтов хибриден мотор 1.0 EcoBoost Mild Hybrid е разполагаем с 6-степенна ръчна скоростна кутия със междинен разход 5,1 л/100 км и CO2-емисии 115 г/км по WLTP. Хибридният мотор заменя общоприетия алтернатор с интегриран стартер/генератор с ремъчно задвижван запалител генератор (BISG), което разрешава обикновено загубваната по време на прекъсване сила да се усвои и запази в специфична литиево-йонна батерия.

BISG също може да работи като мотор, предоставящ помощ за въртящия миг, или с цел да усили общия въртящ миг, разполагаем от задвижващия механизъм, за по-отзивчиво ускоряване, както и да понижи размера на работа, нужна на мотора за усъвършенствана горивна успеваемост.

Новият Focus предлага също по този начин и 1,0-литровия бензинов мотор на Ford EcoBoost с мощ 100 к.с. и 125 к.с. и шестстепенна ръчна скоростна кутия, както и от 5,1 л/100 км разход на гориво и 116 г/км CO2 по WLTP. Двата вала с изменчиво газоразпределение и директното впръскване на гориво под високо налягане способстват за цялостната успеваемост и дружелюбното ръководство.

За водачите, които имат всекидневно по-голям пробег 1,5-литровият дизелов мотор EcoBlue на Ford се предлага с мощ от 95 к.с. и 120 к.с., с разход на гориво от 4,0 л/100 км и 106 г/км CO2 WLTP.

И при двете версии има шестстепенна ръчна скоростна кутия, разполагат с вграден всмукателен колектор, турбокомпресор с ниска инерция и впръскване на гориво под високо налягане за понижаване на излъчванията и повишение на успеваемостта на горене. Осемстепенна автоматизирана трансмисия се предлага за разновидността със 120 к.с.

Новият Focus разполага и с технология за избираем режим на шофиране, която предлага на водачите трите благоприятни условия – естествен, състезателен и еко. Режимите могат да контролират реакциите на педала на газта, електронното увеличаване на кормилото (EPAS) и автоматизираната скоростна кутия, с цел да отговорят на сюжета на шофиране.

Моделите Active също разполагат с режим за хлъзгав път, който покачва увереността при условия на ниско сцепление и режим Trail, който е планиран да помогне за поддържане на инерция върху разнообразни повърхности.

Технологии , които улеснява т живота
Новият Focus безпроблемно интегрира най-новите комфортни технологии на Ford, осигуряващи удобно и обвързвано шофиране.

Focus сега е най-големият измежду леките коли на Ford, който се възползва от новата инфотеймънт система за връзка и занимания SYNC 4, която употребява модернизиран софтуерен логаритъм, приспособяващ се към държанието и търсенето на водачите, с цел да им дава с течение на времето по-точни оферти и резултати.

SYNC 4 се поддържа от напълно нов 13,2-инчов централно ситуиран сензорен екран с подсъзнателен интерфейс, което значи, че водачите постоянно са на не повече от едно или две докосвания от всяко приложение, информация или надзор, от които се нуждаят.

С новия сензорен екран се управляват и функционалности като отопление и вентилация, които до момента се задействаха благодарение на физически бутони и това води до по-чиста и непретрупана визия на централната подпора. Системата обезпечава и безжична съгласуемост с Apple CarPlay и Android AutoTM, което разрешава безпроблемна интеграция сред функционалностите на смарт телефона и SYNC 4.

Разширено гласово различаване разрешава на пасажерите да употребяват инфотеймънт системата на 15 европейски езика. Комбинацията на бордови данни с търсене в Интернет е задействано посредством FordPass Connect модем, и дава бързи и точни отговори на всевъзможни команди – от развлечение, телефонни позвънявания и текстови известия до климатичен надзор и информация за времето.

SYNC 4 също по този начин разрешава безжични актуализации на софтуера Ford Power-Up, които с времето ще усъвършенстват новия Focus и могат да конфигурират огромна част от новите данни във фонов режим или в авансово планувани часове, като множеството актуализации изискват малко или никакви дейности от страна на потребителите.

Тези нововъведения оказват помощ за рационализиране на потребителско прекарване, свеждат до най-малко потребността от посещаване в сервиз за надграждане на системите, както и усъвършенстват действието, качеството, опциите и удобството, предоставяни с автомобила.

С помощта на приложението FordPass се получава достъп посредством смарт телефон до редица услуги за съгласуваност, което разрешава на клиента отвред да получава данни и да започва отдалечено функционалности по отношение на положението на колата си, като – инспекция на равнищата на горивото, живота на маслото и други

Системата за сигурност SecuriAlert на Ford може да обезпечи в допълнение успокоение, като употребява датчиците на колата, с цел да наблюдава всеки опит да се проникне в нея – даже посредством потребление на ключ – и да изпраща сигнал до телефона на потребителя.

Новите коли Focus със SYNC 4 се възползват от безплатния експериментален достъп до абонаментите Connected Navigation и Ford Secure, позволяващи функционалности като трафик онлайн, информация за времето, информация за паркиране, както и информация за местна заплаха, което в допълнение усъвършенства потребителско прекарване.

Абонаментът за Ford Secure включва услуги против кражба на транспортни средства, които обезпечават денонощна помощ при повикване при положение на нелегално заграбване на автомобила, в това число следене и възобновяване. Абонаментът за Ford Secure ще получава сигнали за съседство, които са вести от други транспортни средства наоколо, предпазени със SecuriAlert, както и сигнали за местонахождение – опция за основаване на определени от потребителя региони и приемането на уведомяване, в случай че автомобилът напусне тези зони, като посредством софтуера Power-Up ще се реализират безжични актуализации при включване с по-късна дата.

Свързаната навигация (Connected Navigation) включва информация в действително време и прогнози за трафика, предоставени от TomTom, като Garmin® предлага маршрутизация в транспортното средство и в облака с най-ефективните способи на напредване. Информацията за времето онлайн оказва помощ на лидера да следи за изискванията по пътя и крайното му местоназначението и може да предизвестява за тежки метеорологични събития, които биха повлияли на пътуването, а триизмерните карти на огромните градове и настоящите сведения за паркиране оказват помощ за вярна ориентировка в непозната среда.

Усъвършенстваните светлинни технологии включват общоприети напълно LED-фарове с автоматизиран надзор на дългите светлини и светлинна функционалност за маневриране при ниска скорост, която задейства по-широк вързоп осветеност за възстановяване на видимостта. В допълнение, наличните в сериите с високо съоръжение адаптивни матрични LED-фарове включват разширени функционалности, като:

- Дълги светлини без отражения, които употребяват предната камера за разкриване на наближаващ трафик и основават „ точка без отражения “ в лъчевия вързоп, като блокират тези лъчи, които другояче биха заслепили други участници в придвижването
- Динамично прегъване на светлините, употребяващо предна камера, с цел да следи пътя и осветява вътрешността на завоите, увеличавайки зрителното поле
- Светлина за неприятно време, която при активиране на чистачките на предното стъкло трансформира лъчевия вързоп за по-добра видимост
- Светлина за пътни знаци, която употребява радар камерата за различаване на пътни знаци, на чиято база конфигурира и концентрира светлинния вързоп в зоните с наличие на пешеходци и велосипедисти

Новият Focus също добавя обширния набор от усъвършенствани технологии в помощ на лидера, предопределени да покачат увереността му на пътя и да улеснят шофирането.

Асистентът за трафик в сляпата зона на зрителното поле (Blind Spot Assist) надгражда функционалността на Системата за индикация на трафик в сляпата зона на зрителното поле (BLIS), като следи за транспортни средства, приближаващи откъм гърба и може да приложи промяна на ръководството, с цел да предизвести лидера и да му попречи на маневра за промяна на лентата при заплаха от евентуален конфликт.

Системата сканира 20 пъти в секунда прилежащите ленти за транспортни средства, намиращи се до 28 метра откъм гърба и може да работи при скорост от 65 км/ч (40 благи в час) до 200 км/ч (124 благи в час).

Новост за Focus е и Системата за индикация на трафик в сляпата зона на зрителното поле с покритие на ремаркето, която разрешава на лидера да вкара посредством сензорния екран в SYNC 4 дължината и ширината на ремаркето, което ще тегли. Системата автоматизирано ще компенсира и предизвестява лидера, в случай че друго транспортно средство е в сляпата зона на зрителното поле на тегленото ремарке.

Новият Асистент за секване на кръстовища употребява предната камера на Focus в композиция с радар и следи пътя напред за евентуални конфликти с насрещни транспортни средства в паралелни ленти.

Системата може автоматизирано да задейства спирачките, когато автомобилът се движи със скорост до 30 км/ч (18 благи в час), с цел да предотврати или смекчи произшествия, когато водачът пресича пътя на насрещно движещо се транспортно средство, да вземем за пример при кръгово или нормално кръстовище. Системата действа без потребност от пътна маркировка или знаци, работи и през нощта с задействани фарове.

Налични са още: Системата за информация за местна заплаха (Local Hazard Information), която може да осведоми водачите за идна рискова обстановка по пътя напред, даже в случай че случаят не е забележим заради завой на пътя или други транспортни средства; Адаптивен круиз надзор със Старт-Стоп: Система за различаване на пътните знаци; Система за придържане в центъра на лентата.

Всички те оказват помощ за облекчение на напрежението при с напрежение шофиране в изискванията на мощен трафик и постоянно прекъсване и потегляне. Системата за попречване на конфликт с помощник за интензивно прекъсване оказва помощ на водачите да избегнат или смекчат последствията от конфликти с други транспортни средства, пешеходци и велосипедисти, до момента в който Асистентът за паркиране 2 от ново потомство ръководи избора на предавка, ускорението и прекъсването, с цел да даде опция за изцяло автоматизирани маневри при паркиране, единствено с натискане на един бутон.

Новите модели Focus включват и система за, предопределена да помогне на водачите да не оставят деца или домашни любимци в автомобила си при престой. Тя им припомня при овакантяване на автомобила да ревизират задните седалки в случаите, когато задните порти са били отваряни при започване на пътуването.

„ Новият Focus е цялостен с нови технологии и функционалности, всички те носят осезаема изгода за лидера и пасажерите във връзка с комфорт, улеснение или сигурност “, споделя Глен Гуулд, Директор на моделната линия Ford Focus. „ Нашите клиенти чакат да намерят най-новите функционалности, когато влязат в своя автомобил Ford и те да се впишат безпроблемно в живота им. Точно това постигнахме с новия Focus. “

Focus комби е по-практичен от всеки път
В отговор на противоположната връзка от клиентите в новото товарно пространство за версията комби на Focus са въведени редица новаторски функционалности, които го вършат още по-практичен и комфортен за потребителите.

Багажното пространство в този момент е покрито с висококачествена постеля, употребена до неотдавна извънредно при подови настилки и стелки в кабината на първокласната спецификация Vignale. Новата постеля освен обезпечава великолепно чувство за високо качество, късите ѝ нишки улесняват и почистването.

Допълнителната мрежа за странично разполагане на товари е идеална за предпазване на по-дребни предмети, които другояче биха се движили свободно из товарното пространство при пътешестване, а двойните LED-светлини обезпечават по-ясно осветление, когато е мрачно.

В регулируемия товарен под към този момент има интегриран отвесен разделител, който се фиксира под ъгъл от 90 градуса и обособява две обособени пространства, с цел да се обезпечи по-сигурно място за предметите.

Товарната зона към този момент разполага и с мокра зона с водоустойчив разделител, с цел да се обезпечи място за мокри куфари и чадъри. Импрегнираната обшивка е преносима – за елементарно източване на водата и разчистване, а самата мокра зона може да бъде отделена от останалата част, като се основават самостоятелни влажни и сухи отделения в багажника.

В допълнение, багажното пространство на Focus в този момент съдържа етикет с указания за клиентите, нещо като „ малко управление “ с опростени диаграми, които изясняват многочислените функционалности на товарната зона.

По време на изследване измежду клиентите, Ford откри, че 98% от актуалните притежатели на комби версии на Focus не са осведомени с всички съществуващи благоприятни условия, като да вземем за пример прибиращи се капаци и под на багажника, отдалечено освобождение на седалката и система за делене на пода. Етикетът просто и ясно изяснява наличните функционалности. Така не се постанова потребителят да се съветва с подробното управление за употреба на автомобила.

Нов Focus ST
Ford показа за първи път и новия Focus ST, оборудван с мощни бензинови силови елементи EcoBoost. Той е разполагаем като хечбек и комби, и е създаден от поделението Ford Performance.

Новият Focus ST се отличава със самоуверен външен дизайн, който в допълнение акцентира спортния му темперамент. Детайлите включват горна и долна предна решетка от вида пчелна пита, огромни странични вентилационни отвори, странични прагове и аеродинамично усъвършенствани спойлери на долната част и задния покрив. 18-инчови алуминиеви джанти с нов дизайн са стандарт, като опционално съоръжение се оферират и 19-инчови.

Вътре в купето Focus ST разполага с напълно нови пърформанс седалки, създадени от инженерите на Ford по този начин, че да обезпечат високи равнища на поддръжка и комфорт за лидера, без значение дали е на пистата или в шофьорската школа. Седалките са получили печата на утвърждение от водещата здравна организация за спинално здраве Aktion Gesunder Rücken e.V. (AGR).

Седалките са електрически и с 14 степени на контролиране, в това число 4-посочно нагласяне на лумбалната опора, което оказва помощ на водачите да реализират идеалната си позиция за шофиране, а отоплението им способства за високи равнища на комфорт.

Новият Focus ST се задвижва от 2,3-литров бензинов мотор EcoBoost, осигуряващ 280 к.с. и 420 Нм въртящ миг, поддържан от турбокомпресор с двойно приплъзване и технология срещу закъснение. Шестстепенната ръчна скоростна кутия е общоприета, допълнена в опционалния пакет X с технология за съвпадане на оборотите, с която се реализират по-плавни и поредни превключвания надолу. Предлага се и седемстепенна автоматизирана трансмисия с пера-превключватели от кормилото.

Останалите високопроизводителни технологии за шофиране включват електронен диференциал с лимитирано превъртане, който усъвършенства продуктивността и сцеплението при ускоряване в завой, както и налично непрестанно контролируемо демпфиране, което следи кормилното ръководство, прекъсването и окачването 500 пъти в секунда, с цел да контролира реакциите и да обезпечи най-благоприятен комфорт и сигурност при каране в завои.

ST моделите, оборудвани с по-високото равнище на осъществяване на пакета X, разполагат с адаптивни матрични LED-фарове, 19-инчови алуминиеви джанти и спомагателен режим Track в границите на избираемите режими на придвижване – за усъвършенствана противоположна връзка към електронното увеличаване на кормилото (EPAS), по-агресивна конфигурация на газта и по-голяма независимост по отношение на електронната система за непоклатимост (ESC).

„ Новият ST е решаваща част от новата гама на Focus. Това е висшият израз на философията на модела, че можете да имате кола, която доставя същинско неспокойствие и наслаждение от шофирането, като в същото време се вписва безпроблемно в всекидневието “, сподели Ролант де Ваард.



Видео за новите версии на модела:

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР