На 14 ноември църквата почита и св. апостол Филип. Той

...
На 14 ноември църквата почита и св. апостол Филип. Той
Коментари Харесай

Имен ден: Едни от най-разпространените имена черпят за един от дванадесетте апостоли

На 14 ноември църквата уважава и св. деятел Филип. Той е едни от дванадесетте апостоли, които са следвали Спасителят. Той е бил родом от Витсаида - градът, от който са апостолите Петър и Андрей. Те били риболовци и с този занаят се препитавали, до момента в който ги призовал Христос. Но Филип от юношеските си години бил даден да се образова в книжната мъдрост.

Той старателно четял и изучавал Свещеното Писание и пророчествата за въжделения Месия и в сърцето му пламнала гореща обич към него и мощно предпочитание да види Господ лице в лице, въпреки още да не знаел, че този, който чакат и желаят да видят толкоз доста хора, към този момент е пристигнал на земята.

Спасителят го намерил и му заповядал, да върви след него. Вършел чудеса - възкресил труп от Иерапол. Придружавали го сестра му Мариамна и деятел Вартоломей.

Според библията, след Христово разпване дружно със сестра Мириамна и деятел Вартоломей, Филип тръгнал да проповядва христовото обучение. Езичниците от град Йерапол ги хванали и влачели из целия град. Били упрекнати в магьосничество, за което трябвало да умрат разпнати на кръст.

Докато събличали облеклата им - внезапно Мириамна се трансформирала в огнен камък. Разпнали на кръст деятел Филип с глава виснала надолу, Свети Вaртомолей разпнали до стените на храм - а земята се разстресла в екот, отворила се и погълнала езичниците. Tези, които останали живи помолили Бог да се смили над тях, свалили Вартомолей, земята върнала погълнатите. Апостол Вартомолей свалил Филип, само че той към този момент бил минал от земята на небето.

След това Вартомолей покръстил всички, а три дни по-късно на мястото където шапка кръвта от Апостол Филип, порастнала лоза като предсказание за това, че поради пролятата в името на Христа кръв светият се любува на постоянно самодоволство.

Коледни Заговезни и Свети Апостол Филип

Коледните заговезни или заговелки се назовава деня преди Коледните пости - 14 ноември. Той се счита и за последният ден, в който може да се блажи - т.е яде месо, яйца, млечни артикули.

По българска традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата се поставя пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с фасул.

Лъжицата, с която стопанката е сипвала от блажното ястие, скрива и не пипа чак до Коледа, когато отново се хапва блажно. Венчавките са неразрешени от през днешния ден до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление. Възможно е датата да съвпадне с дните от седмицата, в който се съблюдава непоколебим пост (сряда и петък) и заговезните се случват на друга /предходната) дата.

Произходът на името е гръцки. Името става доста известно по времето на Филип Македонски - от този момент сегашен Пловдив се наричал Филипополис, в чест точно Филип Македонски.

На този ден имен ден честват всички, които се споделят Филип, Фильо и Филка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР