на 14 ноември белязаха сериозно разместване на пластовете в българската

...
на 14 ноември белязаха сериозно разместване на пластовете в българската
Коментари Харесай

Коя е Вашата родина: Ердоган се намеси и вдигна резултата на ДПС в Турция три пъти

на 14 ноември белязаха съществено разбъркване на пластовете в българската политика. Вотът в чужбина и въздействието на политическите сили там единствено потвърждават това.

На предходните два парламентарни избора – на 4 април и 11 юли, групировката на Слави Трифонов " ИТН ". Този път обаче пред всички с голяма преднина е Движение за права и свободи. Движението е събрало 87 740 гласа или 39.23% от гласовете на парламентарните избори в чужбина, сочат резултатите при 100% обработени протоколи.  

Очаквано, огромна част от тези гласове идват от Турция - 85 256 души са дали своят вот за придвижването там. Това са 96.58% от всички гласове, получени от южната ни съседка. Припомняме, че на вота през юли партията събра 29 609 гласа в Турция, което значи, че в този момент е надскочила три пъти резултата си.  Така партията на Мустафа Карадайъ приближава за първи път резултатите си от 2009 година в Турция, когато получи гласовете на 91 000 гласоподаватели. Именно този резултат се смята за пик на поддръжката на Движение за права и свободи в южната ни съседка.

Подкрепата за придвижването там идва на фона на поврат в отношението към него на турския президент Реджеп Ердоган , който през декември 2020 година взе участие в на партията. През 2017 година връзките на турската страна бяха напълно разнообразни. Тогава партията на Ахмед Доган имаше опция, в лицето на ДОСТ на Лютви Местан , което беше намерено подкрепяно от Анкара.

Кой различен печели в Турция
Кой завоюва и кой загуби от последните парламентарни избори?
Изборите 2 в 1 за президент и парламент отминаха, а резултатите са към този момент на съвсем 100% ясни. Те демонстрират съществени разбърквания при разпр...

Втори по гласове от южната ни съседка е ГЕРБ-СДС. Коалицията обаче е получила единствено 1338 гласа или 1.52%. Формацията на Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната ", която завоюва изборите, е с 0.38%, откакто е получила поддръжката на 336 души, а за " Демократична България " в Турция са дали своят вот 201 души или 0.23%.

Спомен с марка " Радев - Карадайъ ":

Защо Движение за права и свободи и Мустафа Карадайъ реализираха толкоз мощни резултати в предварителните парламентарни и президентски избори? Според Мехмед Юмер за БГНЕС, главната причина е точно Карадайъ, а не Движение за права и свободи.

" Попитах и до каква степен изселниците се интересуват от политиката в България? Условно и без искания за достоверност ми споделиха, че съотношението е осемдесет на двайсет в интерес на турската вътрешна политика. Особено дейна роля в тази акция са имали изселническите сдружения. На изселниците им било обяснено, че всеки глас е извънредно значим за сънародниците в България, тъй като колкото " по-силно са показани в Народното събрание и във властта, толкоз по-убедено ще си отстояват правата и свободите ".

Друг значим фактор за този резултат несъмнено бяха турските медии, които организираха доста мощна акция в интерес на претендента на Движение за права и свободи със откроено мощен акцент върху етническата принадлежност на господин Мустафа Карадайъ. Това проличава най-добре от заглавията на най-големите турски медии.
Турски публицист: Ердоган провежда триумфа на Карадайъ
Гласоподавателите в чужбина, по-специално изселниците в Турция, отредиха първото място на Движението за права и свободи на последните и...

" Хайде на урните… За пръв път турчин е претендент за президент на България “, гласеше заглавието на вестник " Хюрриет ". В материала си създателят Муса Кеслер показва, че за пръв път в България в предизборната конкуренция за президент се включва етнически турчин т.е. Мустафа Карадайъ в качеството му на водач на Движение за права и свободи.

" В България за пръв път турчин е претендент за президент ", по този начин беше озаглавил публикацията си за изборите у нас колумнистът от вестник " Сабах " Махмут Йовюр, чийто коментар приключва с думите: " Един глас може да промени доста неща ".

Турската TRT излъчи материал под заглавие " Избори в България: Турчин е претендент за президент ", който стартира с ретроспекция на " Възродителния развой ". В репортажа се отбелязва, че водачът на Движение за права и свободи се е явил на президентските избори, като по този метод " в България за пръв път претендент за президент е лице с турски корени ". Отразявайки предизборната акция у нас, телевизия " Хабертюрк " също сложи акцент върху етническата принадлежност под заглавие " Турчин в изборната конкуренция за президент ". В изявление за Анадолската организация заместник-председателят на Балканската конфедерация на румелийските турци Зюрфеттин Хаджъоглу прикани да се поддържат претендентите от турския етнос с думите: " Както до момента и на тези избори мнозина претенденти от турския етнос ще вземат участие в конкуренцията от разнообразни партии. Нашите сънародници познават претендентите в техните райони. Ние от трийсет години споделяме едно и също нещо и ще продължим да го повтаряме. Турските гласове – за турците ".

Откакто турският президент изпрати видеообръщение до Десетата национална конференция на Движение за права и свободи на 12 декември 2020 година, Турция дава рамо на Движението по време на избори, тъй като го счита за значим фактор в българския политически живот. По всичко проличава, че президентът Ердоган няма изцяло да се откаже от упоритостта си за въздействие върху турската малцинствена общественост в България. Сега Мустафа Карадайъ блажено се къпе в блясъка на своя политически триумф. Но ще бъде доста забавно да забележим дали изселниците ни в Турция ще бъдат също толкоз дейни и на втория тур на президентските избори, с цел да се убедим, че те в действителност се интересуват живо от българския политически живот и вотът не е бил на етническа основа. Иначе, бързо минава международната популярност, а всяка човешка власт е нежна ".

И не е единствено Юмер - основателят на " 24 Родопи ". " Никога до момента по този начин не се е работило за изборите в България. Сега е било доста масирано - с есемеси, основани платформи за изборите в България, с интензивно присъединяване на валийства, със обвързване на предприемачите да дадат отмора в понеделник на хората, които са дали своят вот ", споделя той какво му е споделил негов непосредствен в Турция.
Журналист: В Турция е задействана съвършена изборна машина
Журналистът Илхан Андай от уеб страницата " 24 Родопи " разяснява по БНР трикратния растеж на гласовете на Движение за права и свободи в Турция, с помощта на което празненство...

Името Мустафа носи доста на подобен вид избори (президентски - бел. ред.), по тази причина един от лозунгите в Турция беше " Гласът на турчина - за турчин ". Не се знае кой е направил тази тактика, само че тя е доста добра, печеливша е. Но файдата за етноса не е толкоз, с изключение на еуфорията, която е обзела изселническата общественост, в това число и тамошните политически обединения. Турция се оказа най-големият и най-успешният изборен регион за Движение за права и свободи.

Андай обаче показва и друго в разбора на своя източник - че съгласно него шансът на Движение за права и свободи за положително бъдеще е още на следващия ден да спре войната, която води с Румен Радев, и да остави Бойко Борисов самичък да се сгромоляса. И Движение за права и свободи да го направи по този начин, че пред обществото да се откаже от оповестената поддръжка на втори тур за Анастас Герджиков.

Същевременно Осман Октай е безапелационен, че държанието на Движение за права и свободи демонстрира радикализация . Печелят в Турция, само че има отлив измежду българските мюсюлмани - под 200 000 гласа, споделя той и показва, че немалка част от този отлив - над 50 000 души, са дали своят вот за Румен Радев за президент, а доста въобще не са дали своят вот на нито един от двата вота.

Октай съобщи следното пред " Фрогнюз ": " При огромната екскурзия и изгонените на мюсюлманите от България, починалите президент Тюргут Йозал и министър - ръководител Месут Йълмаз одобриха специфичен закон за изгонените турци от България. Според него на тях трябваше да им се признае двойно поданство. По принцип турската конституция не позволява двойно поданство. Прието беше и особено законодателство, което разреши изгонените да бъдат настанени в особено построени жилища. Впоследствие със специфична стратегия за кредитиране, всеки, който можеше, закупи тези парцели. Така бяха основани доста квартали.

Тези изселници би трябвало да изплащат на този фонд отпуснатите заеми в продължение на 30-50 години. Точно тези хора ги изкараха да гласоподават. Те са към 80 000 по списъчен състав. Това бе един следен избор със опасност, че могат да изгубят доста права ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР