На 14 май ще се гласува както за парламент, така

...
На 14 май ще се гласува както за парламент, така
Коментари Харесай

Турската ЦИК одобри 36 партии за изборите на 14 май

На 14 май ще се гласоподава както за парламент, по този начин и за държавен глава

Централната изборна комисия (ЦИК) на Турция утвърди лист от 36 политически партии, които могат да вземат участие в парламентарните избори на 14 май, заяви през днешния ден ръководителят на Комисията Ахмет Йенер, представен от Анадолската организация и Българска телеграфна агенция.

ЦИК също реши гласуването да стартира в 08:00 часа локално време и да завърши в 17:00 на 14 май. По традиция след затварянето на последната изборна секция стартира преброяването на гласовете, а протоколите се предават за обработка в ЦИК. В същото време в медиите в действително време ще бъдат оповестени данните от обработените бюлетини, добавя ТАСС.

ЦИК утвърди в петък вечерта решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган от по-рано същия ден да свика общи избори в страната за 14 май. Решението беше оповестено в турския Държавен вестник и към този момент е в действие.

На 14 май ще се гласоподава както за парламент, по този начин и за държавен глава. Ако на първия тур нито един претендент за най-високия държавен пост не събере над 50 % от гласовете, то вторият тур на президентските избори ще се организира на 28 май.

Ердоган и Кемал Кълъчдароглу, водач на главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП), номиниран от шестпартийния опозиционен алианс, сега са двамата кандидати за президентския пост. Други политически сили също ще могат да показват свои претенденти за президентската конкуренция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР