На 14 май (събота) ще се осъществи Европейската нощ на

...
На 14 май (събота) ще се осъществи Европейската нощ на
Коментари Харесай

РИМ се включва в Нощта на музеите

На 14 май (събота) ще се реализира Европейската нощ на музеите. Неин обичаен уредник е Министерството на културата и връзките на Франция, а самодейността минава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски страни. Регионален исторически музей – Пловдив се включва в нощта с експозиция „ Съединение на България от 1885 година ” на пл. „ Съединение ” и експозиция „ Българско Възраждане ” на ул. „ Цанко Лавренов ”, които ще работят със свободен вход сред 18:00 и 23:30 часа.

Експозиция „ Съединение на България от 1885 година ” ще започва Европейската нощ на музеите с концерт на орган. От 18:00 часа госпожа Велислава Карагенова и госпожа Надежда Кузманова ще изпълнят произведения на Йозеф Райнбергер (1839-1901), Феликс Менделсон (1809-1847) и Йохан Себастиан Бах (1685-1750). По време на Европейската нощ на музеите в залата за краткотрайни изложения на пл. „ Съединение ” 1 може да бъде прегледана изложбата „ Яйцето ”, която включва персоналната сбирка от яйца на доктор Ваня Велкова, състояща се от над 370 яйца от 60 страни на 6 континента и великденски яйца от фонда на Регионален исторически музей, които през 1939 година са подарени на кмета на Пловдив Божидар Здравков от цар Борис III и кралица Йоанна.

Експозиция „ Българско Възраждане ” се включва в Европейската нощ на музеите с прелестна самодейност на съдружие „ Хайдути ”, чийто членове ще дарят на музея реконструирана носия на Хаджи Димитър. Носията е реконструирана по фотография от терзията Иван Гърбача, направата е лишила един месец, дрехата е шита на ръка и са употребявани само достоверни материали – 12 метра шаяк и 200 метра шнур. Главата на манекена, на който ще бъде показана носията, съставлява 3D реорганизация на лика на Хаджи Димитър. Посетителите ще могат да видят и да се снимат с дарението, което след това ще стане част от непрекъснатата експозиция „ Българско Възраждане ” на Регионален исторически музей – Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР