На 14 декември 2022 г. екипът на ОИЦ – Плевен

...
На 14 декември 2022 г. екипът на ОИЦ – Плевен
Коментари Харесай

Близо 1,2 милиона лева са предвидени за укрепване на капацитета на общините в Област Плевен по програма РЧР - 2021-2027

На 14 декември 2022 година екипът на ОИЦ – Плевен се срещна с представители на медиите, с цел да осведоми за първите благоприятни условия за поддръжка на общините и предприятията от европейските фондове по новите стратегии за интервала 2021 – 2027 година

Близо 3 милиарда лева са заложени в Програмата за нововъведения и конкурентоспособност в предприятията, като към 30% от тях ще бъдат ориентирани към поддръжка на потенциала за научни проучвания и нововъведения и на въвеждането на съвременни технологии във компаниите. Част от този приоритет са и две от първите процедури, планувани за 2023 година До края на годината бизнесът може да чака изискванията за кандидатстване по „ Разработване на нововъведения в предприятията “, а за 2-рото тримесечие на 2023 е планувана „ Внедряване на нововъведения в предприятията “.

През новия програмен интервал продължава насърчаването на устойчивия напредък и конкурентоспособността на дребните и междинни предприятия и основаването на работни места и индустриалните вложения в тях – близо 17% от общия бюджет на Програмата. Новост е насочването на вниманието към фамилните предприятия и предприятията от креативните промишлености и занаятите. Процедурата за възстановяване на индустриалния потенциал ще бъде отворена през за първото тримесечие на 2023 година

Над 37% от средствата по Програмата би трябвало да бъдат употребявани в поддръжка на прехода към кръгова и ресурсоефективна стопанска система, повишение на енергийната успеваемост и понижаване на излъчванията парникови газове.

Подкрепата за започващите предприятия е планувано да бъде ориентирана предпочитано за основаването на нови предприятия в региона на високотехнологичните и приблизително високотехнологичните производства, както и в интензивните на познания услуги.

„ Развитие на човешките запаси “ 2021 – 2027 е програмата оповестила първите благоприятни условия за финансова поддръжка. От месец ноември общините създават планови оферти в помощ на нуждаещите се хора с увреждания и възрастни, с цел да им обезпечат грижа в дома. В единадесетте общини на област Плевен ще бъдат обхванати 1578 индивида.

„ Бъдеще за децата “ е процедурата, която обезпечава финансиране от европейските фондове за здравна профилактика, патронажна грижа за деца от 0 до 3 година, услуги за ранно детско развиване и здравно-социални услуги за деца и младежи, консултиране и ходатайство за пазара на труда за младежи до 20-годишна възраст от уязвими групи. До 20 януари 2023 снабдители на обществени услуги за деца и общини в могат да показват плановите си оферти в партньорство с неправителствени организации и лечебни заведения.

За да приготвят чиновниците си за реформиране на системата на обществените услуги за интегрирана поддръжка, общините ще получат финансиране за подсилване на потенциала си. За област Плевен са планувани 1 177 749 лева, които включват:
За Община Белене 43 010 лева, за Гулянци – 51 662 лева, Долна Митрополия – 84 456 лева, Долни Дъбник – 50 553 лева, Искър – 23 854 лева, Кнежа – 42 362 лева, Левски – 105 241 лева, Никопол – 61 951 лева, Плевен – 529 139 лева, Пордим – 59 522 лева, Червен бряг – 125 999 лева

Предприятия и работодатели ще имат опция да получат поддръжка от Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021 – 2027 в три насоки: Първата е да приспособяват работната среда с фокус върху внедряването на „ зелени “ модели на организация на труд, да обезпечат предварителна защита и профилактика на „ бърнаут “ на работното място, да обезпечат обществени придобивки за работещите. Очаква се кандидатстването да стартира през март 2023 година

Фирмите могат да се погрижат и за устойчивата претовареност на хората в неравностойно състояние, за което също е планувано подкрепяне по Програмата с плануван период през юни 2023 година

Насърчаването на обществената стопанска система е различен акцент от новата Програма за развиване на човешките запаси. През септември 2023 година ще бъде отворена процедурата в поддръжка на обществените предприятия.

За да осведоми в детайли за всички тези благоприятни условия през програмния периоз 2021 – 2027 година Мрежата от регионални осведомителни центрове в страната провежда осведомителна акция. Събитието в Плевен ще се организира на 15 декември 2022 година от 11:30 ч. в залата на Арт Центъра в Градската градина. „ Предприятия, провокации, поддръжка от Европейските фондове “ е насловът на срещата в региона ни.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР