На 14 август от 20 часа на фестивала „Музи на

...
На 14 август от 20 часа на фестивала „Музи на
Коментари Харесай

Стефани Кръстева пред ФАКТИ: Талантът е дар от Бога, който ние сме длъжни да развиваме

На 14 август от 20 часа на фестивала „ Музи на водата “ ще бъде показана операта „ Евгений Онегин “ от Пьотър Чайковски. В ролята на Татяна ще бъде младата певица Стефани Кръстева.

Стефани Кръстева е родена в гр.Варна. Завършва Национално Училище по Изкуствата „ Добри Христов” гр.Варна със компетентност Класическо пеене. През 2017 приключва магистърска степен във вокалния факултет на НМА в класа по класическо пеене на доцент Иванка Нинова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов. Участва в операта „ Бастиен и Бастиена” от В. А. Моцарт в ролята на Бастиена, “Сестра Анджелика “ от Дж. Пучини, в ролята на Долчина, както и в детските опери „ Червената Шапчица” в ролята на Червената Шапчица и „ Котаракът в Чизми” в ролята на Принцесата.



Певицата е лауреат в „ Първи Международен Конкурс „ Art Stars -Звезди на изкуството “ – Варна. Лауреат във „ Фестивал на съветския типичен и актуален романс -Балканская Романсиада”, в Москва. Лауреат в Международен юношески фестивал „ Славянски звън” - Първа премия. Стефани Кръстева получи номинация за млад музикант на годината 2021 година от БНР.През февруари 2019 година дебютира на сцената на Софийската национална опера и балет в ролята на Татяна от „ Евгений Онегин “ на Чайковски. На същата сцена се превъплъщава в ролята на Християния от операта „ Зографът Захарий “ на Марин Големинов.

- Г-жо Кръстева, бихте ли споделили по какъв начин попаднахте в ролята на Татяна в операта „ Евгений Онегин “, която феновете ще видят на 14 август на езерото Панчарево? Въпрос на шанс, конкурс или покана?

- Щастлива съм,че още в самото начало на моето образование имах опцията мои преподаватели да са Акад. Пламен Карталов и прелестната Вера Петрова,която е и режисьор на завладяващата режисура „ Евгений Онегин “. Поканата получих още преди няколко години,когато се играеха премиерните спектакли,но към момента не се усещах подготвена. Имах потребност от повече време и зрялост,както гласова,така и душевна,за да опитам да се докосна до героинята.Затова почакахме няколко години и през 2019г. дебютирах на сцената на Софийска Опера и Балет в ролята на Татяна.Благодарна съм,че повярваха в мен като млад актьор и ми дадоха тази огромна опция.Имам щастието това да е третото зрелище,в което ще вземам участие като Татяна и още по-интересно за мен е,че този път ще бъдем подкрепени от хубостта и магичността на езерото Панчарево.



- За Вас споделят, че сте млада и доста амбициозна. Какви упоритости може да има една млада и начинаеща оперна певица?

- Да си призная,никога не съм се окачествявала като доста амбициозна.По-скоро бих споделила,че съм порядъчен човек и когато получа покана одобрявам доста отговорно уговорката си и се обричам на подготовката напълно.

- Амбициите съответстват ли с опциите предлагани на оперната сцена в България?

- Щастлива съм още от напълно млада да получавам благоприятни условия за изява на оперната сцена.Това са скъпи уроци за един прохождащ актьор и голям късмет за развиване. Благодарна съм на всеки,който ми е подал ръка.

- Имате добра професионална подготовка по класическо пеене. Помогна ли ви образованието или е задоволителен единствено геният? Какво ви даде Националното Училище по Изкуствата „ Добри Христов” гр.Варна?

- Разбира се,че ми оказа помощ образованието. Национално Училище по Изкуствата „ Добри Христов “ ми даде една добра основа, върху която да строя по-късно като студентка в Националната Музикална Академия проф.Панчо Владигеров. Талантът е подарък от Бога, който ние сме длъжни да развиваме. А в отговор на въпроса дали е задоволителен единствено той си разрешавам да изтъквам великата Гена Димитрова, която споделя: „ За да се твори огромно изкуство, би трябвало извънредно неизменност на мисълта, желанията, волята, както и непрестанно креативно търсене, рационализиране, горене... “

- Ърнест Хемингуей е споделил: „ Всичко, което е надалеч от морето, е провинция “. Вие сте родена във Варна, там сте се изучила и дипломирала....Как ви се отразява животът и работата отвън морската столица, тук в „ провинцията “, наречена София? Свиквате ли или въпреки всичко морето ви липсва?

- Липсва ми Варна и,по-точно, родителите ми и брат ми и сестра ми, с които имаме доста мощна връзка.За страдание все по-рядко,но постоянно,когато имам опция отскоквам да ги видя. Харесва ми животът в София и не съм имала проблем с акомодацията.

- Как минава един ваш ден в персонален проект?

- В персонален проект е доста занимателно и всеки ден е друг. Имаме си прелестен наследник на съвсем годинка, който е едно извънредно дете, доста обаятелен и влюбчив. Най-любими са ни фамилните разходки и времето прекарано дружно.Тъй като е още напълно мъничък и има потребност от внимание и грижи се стараем да сме неразделно до него, само че когато се постанова се доверяваме на нашите родители, като сме спокойни, че ще ни заместят почтено. Благодаря,че ги има!

​- Намирате ли време за други занимания, с изключение на пеенето?

- Старая се да го върша, макар, че има и по-натоварени интервали, в които е невероятно. Но аз обичам специалността си и за мен е наслаждение да я упражнявам.

​- До тук имате голям брой награди, лаурет сте на редица състезания. Какви са задачите ви? Какво преследвате на оперната сцена?

- Бих споделила стремежи вместо цели. Ще бъда щастлива един ден да пея най-любимите си функции по международните оперни подиуми, само че знам,че всяко нещо идва с времето си и не бързам. По-важен е пътят, който ще извървя до там.

- Да поговорим за ролята на Татяна. Тове е един комплициран облик, с не лек темперамент. Лесно ли се сприятелихте с героинята си или срещнахте компликации?

- Определям облика на Татяна като доста непосредствен до моята психика. Отдавна бленувам за опцията да се превъплътя в тази роля и постоянно с доста обич и боязън се приготвям за срещата с героинята.

- Какво е за вас обликът на Татяна? Как бихте я описали? С какво си наподобявате с героинята?

- Татяна е чиста, откровена с възвишена душа, предана, с доста морал и духовни качества. Тя е нравствено безупречна, до последно вярна на думата си, макар мощната обич, която изпитва към Онегин. Много комплициран, само че извънредно вълнуващ облик. Както споделих и доскоро откривам огромна част от себе си в нея и ще дам всичко от себе си да докосна публиката, превъплъщавайки се в облика ѝ тъкмо както тя докосна мен.



​- Казвате, че обичате да мечтае. Една от огромните ви фантазии е да извършите ролята на Татяна от операта „ Евгений Онегин “. Е, фантазията се сбъдна. От тук нататък какво следва? Коя ще е идната фантазия?

- Само Бог знае какво следва от тук нататък. Аз бленувам да бъда здрава и все по този начин обградена от обичаните си хора, които ми дават голяма поддръжка и тласък да се развъртвам.

- Романтична персона ли сте или сте реалист, крепко стъпил на земята?

- Романтична персона съм. Обичам да извозвам време с обичаните си хора. Обичам да показваме любовта си по всевъзможни способи. Обичам да върша изненади и постоянно си представям по какъв начин би реагирал индивида, за който съм направила нещо благо. За мен е значимо в фамилията макар натовареното всекидневие и около появяването на детето постоянно да намираме време за деликатност, да си споделяме „ обичам те “, да не забравяме за прелестните моменти, които сме имали зараждайки нашата обич и да не стопираме да мечтаем за още доста такива.

- Остава ли ви време за фантазии от работа и фамилни задължения?

- Мечтая и постоянно съм знаела, че фантазиите се сбъдват! Много мощно имам вяра и самоуверено си поисквам, насочвайки цялата си сила, мисъл, обич и самообладание в гонене на фантазиите, уверена и спокойна, че нещата се подреждат тъкмо по този начин, както е най-добре за мен и околните ми!

- Любимият човек до вас оказва помощ ли в сбъдване на фантазиите ви? Как балансирате работата и фамилията?

- Имам прелестен брачен партньор, който доста ме поддържа и се вълнува дружно с мен за всяка моя изява.Благодарна съм на ориста,че и двамата сме отдадени на оперното изкуство. Съпругът ми – Емил Павлов, е трето потомство тенор и от дете има привилегията да е в театъра и да се учи от най-големите оперни величия. За мен няма по-хубаво нещо от това дружно да вървим по този път и да гледаме в една посока. А детето доста обича да му пеем и ни слуша с интерес. Много е сладичък,когато се пробва да ни имитира.

​- Пожелавам ви сполучливо показване в това прелестно и обичано мое произведение на Пьотър Илич Чайковски. А вие какво ще пожелаете на нашите читатели и феновете, които ви чакат?

- Благодаря от сърце! Аз поисквам на Вас и читателите Ви здраве, ентусиазъм и постоянно да намирате време за нещата,които Ви карат да се чувствате същински щастливи.

Интервю на Оля Ал-Ахмед
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР