На 14.01.2016 г. около 19:53 ч. л.а.Рено Клио“ се движил

...
На 14.01.2016 г. около 19:53 ч. л.а.Рено Клио“ се движил
Коментари Харесай

Окончателно 40 000 лв. обезщетение за пострадала пешеходка

На 14.01.2016 година към 19:53 ч. л.а.„ Рено Клио “ се движил по ул. “Райко Даскалов “ в гр.Русе, спрял на кръстовището с бул.„ Цар Фердинанд “ като подхванал десен завой в посока „ Градски хали “. В момента на потеглянето на автомобила 55-годишната ищца почнала да пресича бул. “Цар Фердинанд “ по пешеходната пътека наоколо до кръстовището, минала към 5,6 метра и била ударена от лекия автомобил. Жената получила строшаване на левия крайник и са й били осъществени 2 интервенции – при първата е била направена репозиция и фиксация с импланти, а втората- за премахване на имплантите. Застрахователното сдружение, в което е била подписана застраховка „ Гражданска отговорност “ за автомобила, определило 25 000 лева обезщетение, само че М. А. счела, че е заслужено да получи 100 000 лева и се обърнала с иск към съда.

Окръжен съд – Русе одобри за несъмнено открито, че дамата е получила междинна телесна щета вследствие на описаното ПТП. Претърпяла е неимуществени вреди – болки и премеждия, от получените травматични увреждания и извършеното във връзка на тях лекуване, което се е отразило и на нейната душeвност, прочувствено положение и метод на живот, които подлежат на обезщетяване. Предвид продължителния оздравителен интервал (7-8 месеца), мощните болки, изживения стрес и неналичието на цялостно възобновяване досега, съдът счете, че справедливият размер на застрахователното обезщетение възлиза на 40 000 лева Отхвърлени са възраженията на ответника за съпричиняване от страна на М. А, защото тя е пресичала на пешеходна пътека в сходство със Закона за придвижване по пътищата, не е налице ненадейно появяване, заради което лидерът е могъл и е бил задължен да спре и да я пропусне да премине. Направените разноски за проучване и лекуване в общ размер на 1345.13 лева са в директна причинна връзка с ПТП-то и също подлежат на обезщетяване.

И двете страни в процеса са обжалвали присъдения размер на компенсацията за неимуществените вреди, само че съгласно тричленния въззивен състав Окръжен съд – Русе вярно е оценил всички обстоятелства по делото и е постановил законосъобразно решение, заради което същото е доказано и към този момент е в законна мощ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР