На 13-ти юли в сърцето на Родопа планина се състоя

...
На 13-ти юли в сърцето на Родопа планина се състоя
Коментари Харесай

Съборът в Рожен: В името на нашия Бог ще издигнем знаме!

На 13-ти юли в сърцето на Родопа планина се състоя тържественото разкриване на огромното Роженско знаме, издигнато на 111 метра над широтата на Роженските поляни.

Първите сведения за събори на Рожен датират още от 80-те години на XIX век. Предшественик на актуалния фестивал е локален събор, извършен за пръв път на 27 юли 1898 година, деня на свети Панталеймон, по самодейност на отец Ангел Инджов-Комитата (български свещеник и бунтовник, деятел на Вътрешната македоно-одринска революционна организация) като събор на поданици и изселници от село Соколовци, останало под османска власт след Освобождението.

Въз основа на тази традиция през август 1961 година се организира родопски събор-надпяване в границите на 3 дни, който е един от първите от създаваните по това време районни събори на националното творчество.

След 1912 година (Освобождението на Родопите от османската власт) на Рожен се вършат от ден на ден родови и другарски срещи на изселени навътре в страната родопчани.  Така съборите на Роженските поляни стават обичайни родови срещи, които през идващото столетие се развиват като народен фолклорен събор.

Тази година на Тържественото разкриване на “Пилон Рожен ” и през идващия първи ден на събора взеха присъединяване голям брой фолклорни сформира от България, Република Северна Македония и Украйна.

На сцената на Роженския събор прозвучаха осъществявания на Ансамбъл на въоръжените сили с патриотични песни и маршове от композитора и диригент подполковник Ради Радев от Гвардейски внушителен духов оркестър, артистът Янко Лозанов с осъществявания на художествено слово от наши поети класици, анс. " Чинари " с разнообразна хореография, Пламен Пламенов Мирянов с осъществяване на стихотворението “Хаджи Димитър ” и словата от Псалом Давидов 20-ти, Ива и Велислава Костадинови, 100 каба гайди, Християна Луизу, хор “Ваня Монева ”, Петя Панева, Илия Луков и други Преди тържественото издигане на огромния осветлен в храм св. Висарион в Смолян български трикольор се прочетоха словата от Псалтира:

„ Нека Господ да те чуе в печален ден!

Нека името на Бога на Яков да те отбрани!

Да ти изпрати помощ от светилището

и от Сион да те укрепи!

Да ти даде Господ каквото ти сърце желае и да извърши всяко твое желание.

Ще се зарадваме за твоето избавление

и в името на нашия Бог ще издигнем знаме! “

В тържественото събитие беше символиката на цифрата 111. Височоната на пилона е 111 м, колкото е и площта на България. На празника бяха маркирани две значими събития - 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание!

Роженските поляни още веднъж бяха сцена на песни, обичаи, традиции, а за първи път до момента и на дърворезби с емблематични християнски цитати…

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР