На 13 октомври в зала 1 на НДК се състоя

...
На 13 октомври в зала 1 на НДК се състоя
Коментари Харесай

„Изпепеляване” по Харуки Мураками грабна Голямата награда на CineLibri 2019

На 13 октомври в зала 1 на НДК се състоя блестящата гала по награждаване на спечелилите от конкурсната стратегия на CineLibri! Голямата премия за най-хубава литературна акомодация, съпроводена с изящна статуетка, отиде при кинематографичния шедьовър „ Изпепеляване " на режисьора Лий Чанг-донг, основан по претекстове от описа „ Горящият хамбар " от сборника „ Изчезването на слона " на Харуки Мураками.

Председателят на журито Кристоф Ламбер връчи премията на Христо Христозов, пропагандатор на кино лентата за България. Решението беше стимулирано по този начин: „ Изпепеляване " получава Голямата премия поради хипнотизиращата хубост и атмосфера, с които е проникната една история с усет на алегория, построена като поток от въпроси за отчуждението сред поколенията, цената на традициите в светлината на безличния космополитизъм и модерния консуматорски свят. Базиран на мистериозния роман на Харуки Мураками, филмът е истинска интерпретация на текста - тънко, загадъчно и завладяващо прекарване, подплатено с небходимата доза подигравка и незабравими фрагменти. "

Почетна грамота за майсторска литературна акомодация получи класираната на второ място биографична драма „ Заличено момче " на реж. Джоуел Еджъртън по мемоарната книга на американския публицист и ЛГБТ деятел Гарард Конли, който беше специфичен посетител на фестивала. Разтърсващ роман по действителни прекарвания, филмът преглежда травматичните последствия от така наречен конверсионна терапия в Америка, засегнала стотици хиляди човешки ориси.

На трето място журито сложи " Продавачът на вестници и цигари " - нежна, мъдра, сърцераздирателна драма на реж. Николаус Лейтнер по романа на Роберт Зееталер. Филмът споделя за прочувственото и нравствено израстване на един юноша на фона на ескалиращото напрежение в навечерието на нацистката окупация във Виена и се явява трибют към гения на Бруно Ганц, който влиза в облика на Зигмунд Фройд.

След церемонията се състоя премиерна прожекция на психическата драма „ Тази, която не съм " с една от грандамите на френското кино - Жулиет Бинош.

Кино-литературният фестивал продължава до 20 октомври. Зрителите ще имат опция да гледат наградените филми, както и част от продукциите отвън конкурсната стратегия, да участват на галавечери на Унгария, Ирландия, Япония и Германия и да се срещнат с изтъкнатия израелски публицист А. Б. Йехошуа във връзка българската премиера на романа „ Жената от Йерусалим ". Събитието ще се състои на 17 октомври в Дома на киното.

На 20 октомври ще разберем и кои са заглавията, отличени в състезанието за късометражен филм, осъществен взаимно с TatraTea. Церемонията по награждаване на спечелилите ще се състои в кино Люмиер Лидл от 19:00 ч. Победителят ще получи диплом и парична премия в размер 2000 лева

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР